Min arbetsvardagProfylaxStudera till tandsköterska

Vilken idiot kan inte borsta sina tänder?

Hur stort värde har informationsbiten inom tandvård? Alltså att tandvårdspersonalen informerar patienten om hur han eller hon ska sköta sin munhygien på bästa sätt. I min utbildning belystes denna del av behandlingen som en viktig grundpelare och vi fick flera praktiska övningar i att ge information till patienter med olika behov. Jättebra! Däremot verkar det skifta grovt från klinik till klinik huruvida man alls ger information eller i vilken omfattning. Jag har jobbat för kort tid för att ha skaffat mig personlig erfarenhet av hur läget ligger runt om på mottagningarna, men jag pratar ofta med vänner och bekanta för att få en inblick i hur det går till när de besöker tandläkaren. Det är lätt att utveckla skyddslappar i synfältet när man bara varit anställd på ett ställe.

En vän påpekade att det på prislistan för en undersökning stod att det var information inkluderat, men hennes tandläkare öppnar inte munnen såvida hon inte frågar något specifikt.

Annons

Samtidigt är det inte alla patienter som uppskattar eller förstår vikten av information. Jag har läst ett par diskussionstrådar på både Flashback och Familjeliv där ett tydligt missnöje över att vara tvungen att betala för information uttrycks. Det jag har lärt mig är att den största och viktigaste delen av tandvården sköts av patienten i hemmet. Jag håller med om detta och anser att det är tandvårdsteamets uppgift att ge patienten rätt kunskap och de verktyg som krävs. Men visst, det är inte en enkel sak att tillhandahålla detta om människan du har framför dig anser att informationen är onödig och att han eller hon redan kan allt. För vilken idiot kan inte borsta sina tänder och fatta att man inte ska äta massa godis?! (Och trots sin expertis kommer de tillbaka med karies och frätskador på tänderna.) Jag kan inte låta bli att se det tragikomiska i människors oförmåga att erkänna när de inte behärskar ett ämne till fullo och faktiskt behöver nyttja andras kunskap. Nu sitter jag här och himlar med ögonen samtidigt som jag nog inser att jag kan vara precis likadan själv, haha! Sådana är vi.

Tro nu inte att jag tänker ge tips och råd för god munhygien här, ni får faktiskt komma och betala mig. Jag har inte lagt tid och pengar på en utbildning för att jobba gratis, har ni?

4 kommentarer

 1. https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Tema/Tander/Skotsel/Rena-tander/ jag förstår att man vill att information om hälsa ska vara gratis, faktiskt. I alla fall basic, frågan är vilken information som ska kosta i läget och varför? Undersökningarna gör man ju ändå, arbetet också. Vilken information tycker ni är värd pengar och hur mkt? Tänker ni likadant när ni går till läkaren? Mer information = dyrare besök? Bara en tanke 🙂 Tycker besöken kan kosta så att allt går runt givetvis, men förstår inte hur man värderar information i kronor på det viset. En undersökning – ja, information om mina tänder därav – ja. Men hur man vinklar tandborsten bäst…? Nja? Tänk på hur ofta ni får info gratis av skoförsäljare… cykelaffärer, läkare, optiker osv. Det vore konstigt om skoförsäljaren när man frågar om sulor och vad som passar vad ber en hala upp plånboken.

  1. Jag förstår vad du menar och kan hålla med till viss del. Så som jag hade velat ha det så skulle informationen ingå i undersökningen varje år, som en standard. Men som det är nu är det väldigt olika från klinik till klinik vad man får för priset av en undersökning, och det tror jag inte gemene man är medveten om. T ex får du för 800 kr en undersökning med röntgen och genomgång av tänder på ett ställe, nästa mottagning tar dryga tusenlappen men du får utöver vanliga undersökningen rengöring av tänderna och information riktad till dina behov. Vad väljer vi? Det är givetvis olika. Men att informera på ett riktigt sätt kräver ju också lite tid och tid inom tandvård är dyrt.
   Jag har inte fått gratis information av min optiker, jag betalar för en undersökning som inte är särskilt billig där heller. Skoförsäljaren jobbar inte gratis, han eller hon har betald för att stå i affären men det specificeras inte på kvittot vilka delar av hans eller hennes arbetsuppgifter som är inkluderade i skopriset på det sätt som det gör i tandvården.
   Detta kan diskuteras i evighet känner jag, kanske fortsätter i ett framtida inlägg. Dock var det hemskt roligt att få respons och tankar från dig, Nathalie! Jag gillar människor som också ifrågasätter och tvingar mig att tänka vidare. 🙂

  1. Trist att så många inte har förståelse för detta. Vad är det som gör att somliga anser att en viss yrkesgrupp ska jobba gratis kan man fråga sig? 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!