Tandvård

Det syns på tandköttet

Allt i kroppen hänger ihop, fantastiskt och störande!

Det slår sällan fel, nästan var gång det är något lurigt på gång i min kropp så visar det sig på tandköttet som blir svullet, rött och lättblödande. När immunförsvaret går ner så går svullnaden i gingivan upp. Ibland kan det räcka med att jag ska ha mens för att jag ska märka av det på tandköttet. Inte alls roligt när man är tandsköterska och försöker vara petnoga och visa på gott exempel. Så nu blev jag jätteledsen i förrgår när jag kände svullnaden tydligt med tungan på två ställen i munnen trots mitt himla oslarv. Hela veckan har jag känt att något sattyg lurat runt hörnen i kroppen, jag ser det som ännu ett bevis på hur tydligt allt hänger ihop.

Jag tänker också på de patientfall där man plötsligt noterat en förändring i munnen med t ex tandköttsinflammation, tandlossning och behov av rotbehandlingar. Senare har man fått veta att patienten varit allvarligt sjuk. Jag tror absolut att vi kan se väldigt mycket bara genom att titta i munhålan, eller åtminstone ana när fara är på färde. Munnen är det snuskigaste stället på kroppen men har också det starkaste immunförsvaret. När det då börjar hända saker i munhålan kan man kanske tänka sig att immunförsvaret tvingats iväg på andra håll i kroppen. Precis som jag känner nu att mitt immunförsvar nog har tagit sig en turbulent charter ner till magen. 🙂

Annons

Floss True Blood

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!