Debatt

Fri tandvård t.o.m. 24 år i Västra Götaland

Nu är åldern höjd för gratis tandvård i Västra Götalandsregionen. Till och med det år du fyller 24 kan du glatt studsa in på tandvårdsmottagningen och få bissingarna fixade.

Fördjävligt!

Annons

Vid 18 års ålder är du faktiskt myndig, räknad som vuxen av samhället. Borde samhället då inte kräva att du börjar göra lite rätt för dig? Jag inser att ingen 18-åring idag har ekonomi för tandvårdspriset, men hur hade det varit med en kompromiss? När du fyller 18 betalar du 20% av referenspriserna, vid 20 år 50% och vid 24 år 100%. På så vis blir kostnaden heller inte en chock som avskräcker dig från tandläkarbesöken. Varsågoda kära politiker, tugga på min förslagsmacka till frukost, jag lovar att den smakar smaskens!

Miljoner läggs således från statskassan på ungas tandvård. Vi fortsätter curla fram vår unga generation och hoppas på…? (Jag kan inte se något gott komma ur det, den som kan får gärna kommentera.) Samtidigt som våra pensionärer avbokar sina besök och helt slutar komma till tandläkaren. För de har inte råd. Men de har ofta ett väldigt stort behov av tandvård. Särskilt har jag noterat att det gäller äldre, ensamma kvinnor. (Att ha varit hemma och tagit hand om barn och hushåll är inte värt många kronor på äldre dar.) Jag blir så ledsen!

Vi håller unga med friska starka tänder under armarna upp i vuxen ålder medan våra äldre som kämpat och slitit för detta land inte är ett dyft värda enligt staten. Är det tacken för att ni byggt upp vårt land, så att ni nu kan sitta med minimipension och se hur vi raserar detta land?

Tandläkartidningen – Fler får fri tandvård i Västra Götalandsregionen

4 kommentarer

 1. Intressant läsning. Jag tänker såhär. Det är väl jättebra att vi värnar om våra ungas tandhälsa! Ännu bättre hade det såklart varit om vi också kunde erbjuda bättre subvention för de äldre. Och för ensamstående föräldrar. Och före detta missbrukare.
  Det finns mycket att önska om man väl sätter igång.

  Att lägga pengar på fri tandvård för de unga är förmodligen billigare än att ta hand om deras eventuella framtida problem om de faller ur ’systemet’ vid nitton och återkommer när de gift sig. För så ser det faktiskt tyvärr ut att vara för många. Bland annat för mig själv och min man. Har man haft noll hål fram till 19 års ålder så tycker man nog inte att man behöver gå till tandläkaren. Allra helst när man flyttar hemifrån och får sämre ekonomi och… kanske ändrar kostvanor… Nu har just vi (tack och lov) begåvats med goda vanor och de rätta generna. Saliv med bra buffringsförmåga. Men jag har träffat unga människor med flertalet rotfyllningar. Då tror jag faktiskt att det kan vara en ekonomisk vinst att ge dem deras gratis årliga undersökningar och satsa HETT på bra kausalbehandling till dem med kariesproblematik. Lägga l ite krut på rätt sorts information. Som når fram.

  Men du har helt klart ett intressant resonemang och jag gillar ditt förslag om succesivt ökad kostnad. För du har en viktig poäng i att de måste börja ta/känna/förstå sitt ansvar.

  1. Hej, kul med respons från någon mer som tänkt! Jag förstår hur du resonerar och håller väl delvis med. Jag tror absolut att politikerna hellre lägger pengarna på just unga, för att det blir billigare i längden. Men jag hade hellre sett, som du säger, att krut läggs på bra information. Jag möter väldigt många unga vuxna som verkligen inte har en aning om hur de bör sköta munhygienen och det är lite skrämmande. De har säkert hört det någon gång men idag är det som om de hör det för första gången. Något jag märkt både hos mig själv och andra är att sådant som är gratis inte är värt något. Så länge du får det gratis behöver du inte bry dig. Därför tror jag att det kan vara bra att börja få betala en mindre summa för att inse att det kostar om man inte sköter sig. Unga idag måste få lära sig att samhället inte tar hand om dem på samma sätt som det var förr. Jag tror vi gör unga en otjänst genom att bana väg och ”hålla hand” för länge.

   Vad hård jag låter. Men samhället är rätt hårt och kallt idag upplever jag. :/

   1. Jag tycker att samhället är både varmt och kallt. Jag vill försöka tänka positivt 🙂

    Jag tror som du, att människor växer med frihet, krav och ansvar. Våra unga idag lyckas inte bli självständiga särskilt tidigt. Det går inte att bli vuxen och självständig om man inte kan försörja sig själv och hitta en bostad till ett hanterbart pris. Ibland undrar jag om vi kanske skulle flytta på myndighetsåldern i samband med att vi förskjuter pensionsåldern 😉 Men det är såklart helt fel sätt att hantera problemet. Kausalterapi! 😉

    Jag fyller 35 och påbörjade min tsk-utbildning för bara ett knappt halvår sedan. Och jag blir helt knäckt när jag inser att den mesta tandvården enbart handlar om att åtgärda problem som uppstått. Förskräckligt få tandläkare tar sig tid att ens försöka förklara… Jag har lärt mig så mycket som jag inte hade en susning om, i ett halvt liv! Och alla vänner och bekanta jag pratar med – va!? kan hål i tänderna läka!? Så reagerar de alla. På info-fronten säger jag bara – jobba jobba jobba!

    1. Nyfiken på om du har några tankar om hur man motiverar unga vuxna till information? De är oftast ok med att få den fram till att de förstår att den också kostar. Då förstår man att det är svårt att få människor att förstå vikten av information. För den tycker ju jag är det absolut viktigaste i vården. Svår grej det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!