Studera till tandsköterska

Förbered dig för kursstart

Skepp o hoj, nu är ni många som börjar er första termin på tandsköterskeutbildningen! Nervöst? Jag fattar!

När jag skulle börja utbildningen 2010 visste jag inte mycket och förberedelserna var utöver inköp av anteckningsbok, penna och planeringskalender noll. Nu med mer facit i hand tänkte jag rollspela nyintagen till tandsköterskeutbildning och hur jag förbereder mig för kursstart. Håll till godo, och kom gärna med era egna tips!

Annons

För det första är jag så rysligt nervös. Nervös över hur jag kommer klara att sitta i skolbänken igen, nervös över alla nya klasskamrater, nervös över om det här blir rätt! Passar jag för yrket? Kommer jag leva upp till vad som förväntas? Det bor en galen orm av nervositet i magen, huvudet surrar av för många rastlösa tankar och inget vettigt blir gjort. Dags för lite konkreta vettiga förberedelser.

Tandsköterska kurslitteratur. Handbok För Tandsköterskor av Christina Clasén Wibring, Förlag Gothia Fortbildning. Foto Johanna Ene.

Enkel, allmän förberedelse.

Jag läser boken Handbok för Tandsköterskor av Christina Clasén Wibring. En lättläst sammanfattning av vårt yrke som beskriver allt från arbetsdagen till de maskiner och instrument vi arbetar med. Den ger en klar bild av vad som är viktigt att känna till om yrket och jag tycker det är en självklar bok att läsa inför första terminen. Även ni som än så länge bara funderar över yrkesvalet bör läsa denna.

Ljudbok Hjärnstark : Hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen. Storytel. Foto Johanna Ene

Styrka till hjärnan.

Under resan till skolan lyssnar jag på boken Hjärnstark av Anders Hansen. För hjärnstark behöver jag bli nu, och kan jag påverka min prestationsnivå och hjälpa mig själv att lära in lättare vill jag självklart göra det. Det här är en bok om hur motion och träning stärker din hjärna. Om du inte läst den bör du göra det nu oavsett var i livet du är. En bok av stor vikt och betydelse, som kan förändra dina förutsättningar!

Det handlar inte om att köpa dyrt gymkort och spendera varje ledig stund där, det handlar om hur du som helt vanlig person kan påverka din livssituation. Faktiskt enda icke-tandvårdslitteratur som jag tycker är värd att tipsa om. För så värd är den.

Många är vi som har lång resväg. Jag är en van pendlare och åker ingenstans utan hörlurar och musik eller ljudbok. Hörlurar utan sladd är nog min bästa pryl. Vet inte hur många gånger jag skyndat av bussen och fastnat med ett ryck när hörlurarnas sladd hakat fast i stolens armstöd. Och alla gånger sladden är ett hopplöst nystan. Trasselfria sladdar, även de trasslar för mig. Hörlurar med bluetooth är således löjligt värt. Fick mina i present, bra skolstartspresent!

Vad jag har i min väska när jag pendlar. Foto Johanna Ene

Så här ser det ut när jag pendlar dagligen och tömmer min handväska.

I väskan finns alltid:
 • Bok
 • Hörlurar
 • Liten necessär med t ex mensskydd
 • Solglasögon
 • Öronproppar när man vill sova
 • Något ätbart
 • Kaffe i thermos!!!

Ett måste inför skolstart är en kalender. Planering är A och O. Ha en kalender du blir glad av, för det är ju inte alltid man blir glad av allt som måste skrivas in i den. De flesta kanske använder digital kalender, men det har aldrig funkat för mig. Gillar fina pärmar, penna och sudd. <3

Odontologisk Ordbok av Stig Edward. Foto Johanna Ene

Övrig litteratur.

En annan bok jag köper direkt är Odontologisk Ordbok. För den är användbar hela tiden och för alltid. En av få böcker jag inte säljer vidare efter utbildningens slut. (Vill ni köpa begagnad kurslitteratur finns Facebook-gruppen Tandsköterska Kurslitteratur köp/sälj.)

Och så nervös!

Till sist det värsta… nervositeten! Förutom att förkovra mig i litteratur ser jag till att hålla mig sysselsatt. Träffar människor, djupdyker i ett projekt, ser på rysligt många serier och film, dansar vilt i köket när det ormar sig alldeles för mycket i magen. Du är aldrig ensam om att känna oro och nervositet, dock är vi ofta bra på att dölja det och låtsas som att vi är coolast i världen.

Cool cat eller icke, i dagens uppkopplade samhälle med social media är det lätt att hitta andra som också ska börja plugga till tandsköterska, kanske på samma skola som du. Ta kontakt! Håll varandras händer och känn styrkan strömma genom er. I mitt inlägg Blivande tandsköterskor – finn varandra här är det fritt fram att söka kontakt i kommentarsfältet. På Facebook finns gruppen Tandsköterskor i Sverige där du säkert hittar likasinnade. Eller varför inte starta en egen FB-grupp för just din nya klass? Kanske svårt innan ni mötts, men går säkert om man är lite detektiv. Skönt att känna någon lite grann i förväg.

Hoppas ni är laddade! Det kommer gå bra. Håll ihop och stötta varandra, kom ihåg att ni kan bli kollegor en vacker dag.

LYCKA TILL! 🙂

3 kommentarer

 1. Tack för inlägget, Jag är oxo nervös nu då jag ska göra prov på Torsdag nästa vecka, urvalsprov. Så mörkrädd för att jag vet inte vilka område frågorna kommer att komma. Jag är så hemsk dåligt i Matte och Engelska 🙁
  Finns det nån link jag kan öva inför det ? Tack för svar

  1. Det ”fina” med urvalsprov är väl att man inte vet vad som kan komma och egentligen inte kan plugga inför dem eller förbereda sig så mycket, tänker jag. 🙂 De är ju trots allt till för att visa var du ligger kunskapsmässigt just här och nu, inte ge ett betyg i ett ämne. Sedan förstår jag att man vill kunna göra sitt bästa för att man vill komma in på utbildningen. Ta det lugnt, du gör ditt bästa. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!