Allmänt

Girl Power utan yrkesförbund?!

Förlåt för den usla uppdateringen, men denna veckan har min mage varit ett hoptrasslat lakritssnöre. Husköp och budgivning tar verkligen fokus från allt annat! För övrigt tycker jag att det är vidrigt hur detta går till idag. Man spelar ut folks pengar och liv mot varandra för något så basalt som ett hem. Man tvingas in i den smutsiga leken och i slutändan är det oftast den med mest pengar som vinner, eller den som vågar och kan belåna sig över hals och huvud. Hej då välfärden och hej samhällsklyftor!

Det var med stor sorg jag läste nya numret av Tandsköterskeförbundets tidning i veckan, där det utannonserades att förbundet nu på allvar hotas av nedläggning.

Men herregud, vill vi inte ha något yrkesförbund, någon som bara står på VÅR sida?! Ja, VI! För det är faktiskt upp till oss tandsköterskor att bestämma, medlem eller inte medlem, förbund eller inte förbund. Är det ett svårt val? Det tycker jag bannemig inte. Alla kliniker får numera Tandskötersketidningen så det är bara att grabba tag i den, läsa Susanne Norbergs inledning på förstasidan och Karin Udéns tydliga förklaring i artikeln där efter om varför man ska ha ett förbund. Om man nu bryr sig litegrann om yrkets framtid. Börjar ju undra när det är så här usel uppslutning…. Blir för farao ledsen på riktigt ska jag tala om! 🙁

Annons

Vi behöver mer Girl Power! Behöver vi fler killar i yrket kanske?!

Det är 2015 och ämnena jämställdhet och feminism står fortfarande högt på listorna. Många är feministerna och de starka kvinnorna men jag vet inte om jag ser så mycket förändring. För vet ni vad, fortfarande är det männen som går ut och tar en öl och garvar högt tillsammans medan kvinnorna åker hem var för sig och tar hand om barnen. Bland matos och smutstvätt hånar vi Bettans inkompetens, hon som fick befordran och höjd lön. Imorgon går snacket bland resten av kollegorna om den stora orättvisan. När männen går på möten och kvällskurser för att gynna karriären så har vi inte tid. Har vi inte tid? Om männen tar sig tid, är det inte upp till oss att också göra det?

Jag är trött på kvinnors prat om feminism, när vi inte ens kan dunka rygg och hjälpa varandra framåt. När vi inte kan sluta snacka skit om varandra i pausrummen. Det är så små dumma saker som splittrar oss och försvagar oss.

Gruppen Spice Girls hade på 90-talet ett fint budskap om vänskap, samhörighet och såklart girl power! Vi behöver vara lite mer Spice Girls och ha roligt tillsammans, eller vad säger ni? Vi inom tandsköterskeyrket borde verkligen satsa mer på girl power och ta hand om varandra. Det finns redan, jag har fått uppleva den goa känslan på Tandsköterskeförbundets lokala möten. Det är så fint att känna sig välkommen bland kollegor som också strävar mot en starkare yrkeskår och bättre villkor. Men hur många av oss väljer att åka hem till hushållet istället för att gå på årsmöte? Det kan tyckas som en bagatell i sammanhanget, men fundera på vad det gör i längden. Fundera på om männen prioriterar bort sådana möten.

När du pratar illa om någon bakom hans eller hennes rygg sänker du dig själv som ett ankare kastat av misstag. Genom att peppa någon annan och göra den starkare så höjer du också dig själv. Det är en skön känsla när man räckt ut sin hand och märker vilken glädje det skapar. Kvinnor kan verkligen ha roligt ihop som inga andra, när vi släpper på garden och accepterar oss själva och alla i rummet är vi ofta helgalna och underbara i grupp! Då svetsas vi samman och blir oslagbara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!