IntervjuerStudera till tandsköterska

Intervju med tandsköterska DEL 1

Tandsköterska Johanna Ene 2024.
Tandsköterskan Johanna.

Hej gänget! Nu kommer lite tankar och uppriktighet. För drygt ett år sedan (eller är det mer?) drog jag igång ett projekt där min tanke var att skapa en informationsbroschyr om tandsköterskeyrket och ha med allt det som kanske inte nämns normalt sett. Jag engagerade ett gäng tandsköterskor och studenter som svarade på intervjufrågor för att berätta om yrket. Detta har legat som en blöt filt av dåligt samvete över mig, att det inte blivit färdigställt.

Jag är en person som blir sjukt provocerad och frustrerad när jag inte har 150% energi, och har svårt att acceptera att det är ok att inte orka allt. Försöker med detta inlägg säga att det är ok att backa, ta de tlite lugnt, när jag trots allt jobbar, har barn och hus och engagerar mig både här och där utanför arbetet. Det verkar ju vara ok för andra, haha.

Annons

Så, jag vill ändå ge av det jag skapat tillsammans med er tandsköterskor och tandsköterskestudenter som gett av er tid för dessa intervjuer. Min tanke är således att publicera intervjuerna här i en serie inlägg. De kommer vara anonyma (förnamn endast) och då alla gett sitt medgivande till publicering, om än i ett annat format, så ser jag inga hinder. Skulle någon vara absolut emot så ber jag er kontakta mig. Syftet med intervjuerna är att ge en inblick i tandsköterskeyrket för de som funderar på att utbilda sig till tandsköterska, men även bra för oss yrkesaktiva att få kika in i andras vardag. Vi kör! 🙂


Intervju med tandsköterska Malin

Tandsköterska intervjuporträtt.

Namn: Malin

Ålder: 40

Examensår: 2019

Privat / Folktandvård: Privat

Vad fick dig att välja tandsköterskeutbildningen?

Jag ville byta bransch och skola om mig till något som jag tyckte verkade roligt. Jag har alltid själv tyckt om att besöka tandvården, så därför låg det valet nära till hands. Jag hade även sökt andra utbildningar men valde att tacka ja till just tandsköterskeutbildningen då jag tyckte att kurserna verkade roligare och mer intressanta än de andra utbildningarna jag sökte.

Fick du jobb direkt efter examen?

Ja, jag tog examen strax före jul 2019 och började jobba andra veckan i januari 2020.

Vad får dig idag att fortsätta vilja vara tandsköterska?

Jag utvecklas mycket och kontakten med patienterna ger mig viljan att gå till jobbet varje dag. Det är väldigt omväxlande och ingen dag är den andra lik.

Vad ser du som dina främsta arbetsuppgifter under en dag?

Duka av och duka fram mellan patienterna, det vill säga planera varje behandling med vad som behövs och så vidare. Vid undersökningar tar jag anamnes (sjukdomshistoria), röntgen, depurerar (skrapa tandsten) vid behov, polerar och fluoridlackar tänderna. Jag ger patienterna nya tider om det behövs fortsatt behandling. Jag tar tandavtryck, gör provisorium för kronor och bro, tillverkar blekskenor, har hand om allt som innefattar sterilen (där instrument rengörs), bokningar av service för maskiner och utrustning, sköter tidboken med mera. Då jag är ensam tandsköterska på min klinik så blir det jag som sköter det mesta, som spindeln i nätet.

Vad tycker du bäst om i yrket?

Patientkontakterna och att det är ett så varierat yrke.

Vilken arbetsuppgift är roligast?

Ta bort missfärgningar på tänder, lägga bedövning, operationer och att tillverka blekskenor. Sedan är ju variationen det roligaste.

Vad tycker du minst om i yrket?

Missnöjda patienter (men det händer som tur är väldigt sällan) och att ta betalt när man vet att de knappt har några pengar på kontot. Och att jag har så långt att åka till jobbet (fast det har ju inget att göra med själva yrket).

Vilken arbetsuppgift är tråkigast?

Många undersökningar på rad är ganska tråkigt, det blir enformigt. Men att göra rent spottkoppen där patienterna spottar ut vatten och saliv är nog ändå tråkigast, haha.

Vilka egenskaper och kompetenser tycker du är viktigt att ha som tandsköterska?

Trevlig, social, omtänksam och självgående (om man som i mitt fall är ensam tandsköterska). En självklar kompetens är såklart att man har gått en godkänd utbildning som gör att man kan ansöka om certifiering, vilket ökar statusen för yrket.

Har du fått utvecklas inom yrket, hur?

Ja, mycket. Till stor del handlar det nog mycket om att jag är ensam tandsköterska på kliniken. Jag har även fått kompetensutveckling genom utbildningar och kurser genom jobbet, men även privat genom Yrkeshögskolan.

Vad är det som gör att du trivs på din arbetsplats?

Att jag får utvecklas, att jag har ett varierande arbete och att jag får ha mycket ansvar.

Är det något i yrket som förvånat dig/var annorlunda än du trott sedan du började arbeta efter studierna?

Variationen i yrket.

Hur ser arbetsmiljön ut på din arbetsplats (t ex arbetstempo, socialt etc)?

Vi är bara två så ibland kan det bli stressigt om någon behandling drar ut på tiden och nästa patient får vänta. Det påverkar resten av dagen. Händer dock sällan. Annars är nog arbetsmiljön helt okej på mitt jobb.

Arbetar du mest sittande eller stående, hur belastar du kroppen under en dag?

Mest stående men när jag har egna patienter så brukar jag sitta. Sitter annars i receptionen där jag sköter kallelser, telefonen, tidbokningar, betalningar, scannar in papper med mera. Men det brukar aldrig vara några längre stunder. Allt annat sker stående.

Vad har du för arbetstider (dagar, tider)?

Mån 8.45-17.30
Tis 7.45-16.30
Ons 7.45-15.30
Tors 7.45-14.30
Fre 8-13
50 minuter lunch varje dag förutom fredag.

Har du möjlighet att påverka dina arbetstider?

Till viss del. Jag brukar få bestämma en hel del, till exempel om jag behöver sluta tidigare någon dag. Då planerar jag in den förlorade tiden i schemat någon annan dag eller väljer ibland bort lunchen för att kompensera, men det händer inte så ofta. Det mesta brukar lösas på ett eller annat sätt.

Berätta om ett starkt minne från ditt arbete!

När en patient som aldrig brukade le och skratta på grund av sina tänder kommer tillbaka efter någon månad på kontroll (hon har då fått nya tänder uppe och nere) och jag känner knappt igen henne för alla skrattrynkor hon har fått (hon är i 45-årsåldern). Hon har aldrig skrattat och lett så mycket i hela sitt liv som hon gjort de senaste månaderna, så mycket så att det satt sina spår i form av lite extra rynkor. Väldigt varmt minne som berör. 

Tusen tack för ditt deltagande, tandsköterska Malin! På detta sätt hoppas jag kunna ge ännu mer insyn i tandsköterskans arbete. Fler intervjuer kommer publiceras löpande på bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!