DebattTillsammans är vi starka

Öppet brev till Västra Götalands regionstyrelse

Denna insändare publicerades i GP’s ”Fria Ord” i Tisdags, 26/3, med rubriken ”Obegriplig lönepolitik”. Det är de starka kämparna bakom nätverket ”Tandsköterska och Stolt” som författat detta, jag är alltså bara budbärare i detta inlägg.

 

Annons

”Öppet brev till Västra Götalands regionstyrelse

Med anledning av beslutet att lägga 150 miljoner kr i riktade löneökningar till elva olika kvinnodominerande yrken där tandsköterskor inte finns med så vill vi ha svar på några frågor.
Inget avtal finns mellan fackförbundet Vision och VGR gällande ingångslön. Men en lönekartell styr. Tandsköterskor som gått KY-utbildningar i två år eller YH-utbildningar i ett och ett halvt år anställs i nuläget inom Folktandvården VGR på 17 800 kr/mån.
Hur fel är inte detta?
I utbildningarna ingår förutom ämnen som medicinsk grundkurs och odontologi även anestesi, röntgen, psykologi och administration.
Våra löner blöder. Har man tagit studielån under utbildningen så är risken stor att du förblöder ekonomiskt. Om du inte har en partner med god inkomst förstås.
Hur jämställt är detta?
Yrket har förändrats genom åren men lönerna står still.
Stora pensionsavgångarna är på väg. Hur ska Västra Götalandsregionen rekrytera och behålla tandsköterskor inom offentlig tandvård med en sådan här lönepolitik?

Viktoria Carlin
Emma Guldbrandsen
Mariana Holmström
Ann-Charlotte Kindmark
Poyan Safari-Jam
Therese Vallentin

Nätverket Tandsköterska och Stolt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!