ProdukterRecensioner

Mina arbetsskor

Mina arbetsskor är väl de mest trofasta för mig genom åren som tandsköterska. De har gått med mig genom var dag, tjänat mig troget och aldrig svikt mig.

Rosa Birkenstock, sandaler arbetsskor tofflor.

Då och då kommer det en fråga i Facebook-gruppen ”Tandsköterskor i Sverige” om vilka arbetsskor man bör välja, och nästan alltid ska de vara billiga. Jag förstår behovet av billighet, särskilt precis efter studietiden, men nu ska jag slå ett slag för att tänka längre än stundande månads utgifter.

Annons
Rosa Birkenstock, sandaler arbetsskor tofflor. Foto Johanna Ene 2020.

Ja, så här ser de då ut idag i sin oförställdhet. Nedgångna, hoptryckta och slitna undertill vid mina belastningspunkter. Mitt fotavtryck är så väl inarbetat i skon att den aldrig skulle acceptera en annan bärare än jag. Min trofaste vän.

De här arbetsskorna, eller sandalerna, köpte jag inför min sista LIA under tandsköterskeutbildningen. Det var 2011. Åtta år har jag trampat runt i dessa många timmar per dag, med lite uppehåll för barnafödande och föräldraskap. De sitter än idag som ett smäck, ja jag antar att de sitter mer perfekt nu än då de var nya då korksulan successivt formar sig efter foten.

Rosa Birkenstock, sandaler arbetsskor tofflor. Foto Johanna Ene 2020.

Japp, de ÄR slitna! Korksulan vill liksom fladdra iväg och rymma sin kos längst fram vid tårna. Men det gör den inte. De är nedgångna och ger absolut inte samma stötdämpning som när de var nya. Men de sitter som om de hörde till foten och gör fortfarande jobbet. Den rosa färgen är bara aningen ljusare än den var som ny. Spännena har inte förändrats. Undersulan har slitits, men mönstret är till stor del kvar, de är dock lite halare nu.

Rosa Birkenstock, sandaler arbetsskor tofflor. Foto Johanna Ene 2020.

När jag köpte dessa 2011 levde jag fortfarande med min barnsliga fördom att detta var ”dagisfröken-tofflor” och otroligt töntigt. Tur nog hade jag mognat såpass att jag insåg och prioriterade fotriktighet och hållbarhet. Och så fanns det ju rosa! De kostade runt 700 kr, klart det var en del då och under studietiden. Men om man räknar på ett par skor som används dagligen så lär du slita ut ett par billigare varianter flera gånger om under åtta år, eller? Jag är rätt säker.

När jag jobbade på Liseberg hade jag, vad jag trodde, ett par kvalitetsskor från Ecco. Jag stod och gick hela dagarna på jobbet och slet ut dem under en sommarsäsong på ca sex månader. Så, det är absolut skillnad på kvalitet och kvalitet. Tyvärr verkar det också vara så att det som var kvalitet för ett gäng år sedan inte längre är det, för att konsumtionen är så uppskruvad och produktionen måste vara snabb.

Jag tackar mitt yngre kloka jag som spenderade pengarna med en långsiktig tanke, för inför den här sommaren upptäckte vi att min man förmodligen råkat slänga kassen med mina sommarskor och sandaler! Alltså…. haha! Så nu lever jag åter igen i mina rosa Birkenstock för annars har jag inte så mycket annat än mina kängor. Fungerar ypperligt! 😀

Arbetsskor vården

Vissa motsätter sig öppna skor/sandaler inom tandvården. Jag personligen motsätter mig att ha instängda svettiga fötter som är svampaktiga vid dagens slut, och på grund av det även utvecklar svamp. Man kan tappa stickande och skärande objekt på fötterna i jobbet. Jag har aldrig i mitt yrkesliv tappat något vasst på mina fötter. Tursam är jag. Men hur ofta händer det?

Arbetsskor Tamaris, toffla sandal.

På mitt senaste jobb fanns det ett annat krav på skodonet då jag jobbade som receptionist och skulle vara representativ enligt företagets normer. Jag fick själv gå och handla skor för en maxsumma som företaget bestämt. Jag hade tur och hittade en snygg och bekväm sandal. Inte toppklass, men helt ok. Istället för spänne så knäpps remmarna med kardborreband. Min erfarenhet är att de brukar ge sig efter ett tag. Jag har dock bara använt dessa arbetsskor i tre månader och de har hållit måttet gott under den tiden. Inte mycket att gå på givetvis!

Arbetsskor Tamaris, toffla sandal. Foto Johanna Ene 2020.

Hade dock aldrig valt dessa Tamaris tofflor som hårt arbetande tandsköterska. Tror de hade slitits ut efter ett halvår bara, och fotriktigheten fanns väl inte riktigt där.

Arbetsskor

Mina arbetsskor efter åtta år respektive tre månader. Man kan tro att jag är fett köpt av Birkenstock, men nej. Tycker bara skofrågan är väsentlig. Vi lever i våra skodon på jobbet, de och vi måste hålla! Risken med dåliga arbetsskor är att man skadar både knän och rygg. Jag såg till och med till att åka till en rehab-shop för att få hjälp att prova ut skor när jag köpte mina rosa darlings. Samma sak gjorde jag när jag köpte löparskor. För det har jag insett att skor är så himla viktigt. De bär upp hela oss prick varje dag, slit och släp.

Birkenstock rosa arbetsskor.

Uppdatering 2021:
Nu har jag arbetat i sandalerna från Tamaris 11 månader totalt och de är redo för soptunnan. Estetiskt sett är de fortfarande fina, men invändigt är de så nedgångna att de inte sitter ordentligt på foten längre och sulan är så nedtryckt att jag likagärna hade kunnat gå barfota. Resultatet har blivit förhårdnader under fötterna och en liktorn som jag inte lyckades få bort på egen hand, fick uppsöka medicinsk fotvård. Hon rekommenderade nya arbetsskor direkt.

Står era arbetsgivare för arbetsskor, vilken summa pengar finns till förfogande i så fall?
Tycker du det är värt att lägga en slant själv på arbetsskor?

2 kommentarer

  1. Jag hade mina första arbetsskor i över fem år. Jag är glad att jag gjorde en investering. Vi spenderar ju över 40h/vecka i våra jobbskor! Tänkte att det var dags för nya (likadana givetvis) efter min första föräldraledighet. Jag tycker dom är kanonfula men äldre damer älskar dom som fritidssandaler har jag sett. Jag gillar att det är skydd för tå och häl men ändå luftigt och bra fotstöd. Sandaler från märket Keen: https://www.outdoorexperten.se/p-42285-keen-venice-h2-women.aspx?gclid=EAIaIQobChMIxNTZu9mE6gIVGcayCh0YwQ6eEAQYAiABEgLeu_D_BwE

    1. Jaaa, haha, förstår exakt vad du menar, dessa är så poppis bland äldre eller andra som är hemskt praktiskt lagda! 😀 Men de ser faktiskt ut att vara grymma som just arbetsskor, så förstår ditt val. Klokt! Bra tips med. Tack! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!