BarntandvårdHälsa

Sockerfilmen

Se hela filmen: Sockerfilmen på SVT Play

Idag har jag tittat på den här filmen om socker och vad det gör med oss, varför vi blir så ”hooked” och varför de stora livsmedelstillverkarna envisas med att bomba maten med socker. Jag har sett andra filmer i ämnet men den här var faktiskt mycket bättre. Programledaren är både levande försökskanin i sitt eget experiment och väntar sitt första barn, vilket har en del i det hela. Många gånger är det segt att ta till sig massa fakta och titta på när forskare och professorer mal på, men här lyckas de göra det både visuellt och lätt att ta till sig. Jag tror det är en film som kan funka i en skolklass så väl som hemma i soffan eller i tandsköterskeutbildningen. Den är tydlig, tar upp hela kroppen och ger bra argument. Även om vissa delar är rätt vidriga så är det inte den klassiska skrämselpropagandan. Vanlig snubbe gör experiment med sig själv och tar experter till hjälp för att förstå vad som händer i kropp och knopp!

Annons

Han besöker en stad i USA där Pepsi verkligen gjort mördande reklam och drycken Mountain Dew är en ständig följeslagare i var mans hand. En 17-årig kille berättar om sin överdrivna konsumtion av drycken sedan barnsben, han visar sina tänder och jag vill bara gråta. Tandläkaren behöver dra ut så gott som samtliga tänder och bedövningen tar inte. Hans mamma står utanför och säger att hon hade velat ta sonens smärta istället. Och ja, det borde hon när hon försett honom med läsk hela hans liv! Vi får höra om hans lilla kusin som får läsk i nappflaskan av sin mamma… Jag blir så ledsen, för det känns otroligt onödigt att barn och ungdomar ska behöva lida hos tandläkaren idag. Vi påstår ju oss vara upplysta, eller borde vara! Om inte annat så kanske den här filmen kan skänka lite ljus över saker och ting. Den kändes väldigt angelägen och bra för mig som just blivit förälder.

Det handlar långt ifrån bara om tänder. Filmen visar verkligen hur allt hänger ihop och påverkar oss både psykiskt och fysiskt. Man behöver alltid den större bilden för att förstå den lilla.

Sockerfilmen

Se hela filmen: Sockerfilmen på SVT Play

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!