Tillsammans är vi starka

Tandsköterskor önskas – men ratas

Runt om i landet ropas det högt efter tandsköterskor. Men vid rekryteringsträffar ratas de som håller på att utbilda sig nu. En rejäl knäpp på näsan delas ut om du inte läser till tandläkare eller hygienist. Åtminstone i somliga landsting.

En tandsköterskestudent fick lätta sitt hjärta efter ett minst sagt beklagligt möte under en rekryteringsmässa. Hon blev både ledsen och arg och behöver verkligen få känna att det finns stöd och pepp att få från alla oss tandsköterskor i landet. Det är fint, men det räcker inte. Behandla oss så här och ni ska bli utan tandsköterskor hoppas jag.

Annons

Vad hände?

Tandsköterskeeleven går fram till en monter där de utlyser sommarjobb. Blir trevligt bemött av den första hon möter, som frågar vad hon studerar och var hon vill arbeta. Då snappas samtalet upp av en kollega i montern, som bryskt avbryter med att tala om att de bara brukar ta in hygienist- och tandläkarstudenter. Vår tandsköterskestudent lämnade montern tillplattad med en karamell och en broschyr i handen. En tanke om att hon överreagerat, men hennes känsla sa allt annat. Hon kände sig avhyst och oönskad. Sättet personen avbrutit samtalet på kändes riktigt otrevligt och nedvärderande. Som om hon som tandsköterska inte var värd något i den här branschen.

Visst kan man vilja ha tandläkarstudenter som sommarjobbare och hoppas på att knyta dem till kliniken, men att bryskt utesluta en av stöttepelarna inom vår bransch till fördel för de andra är rent ut sagt idioti. Det speglar tydligt dagens kortsiktiga och enfaldiga tankesätt inom företag och arbetsliv. Här och nu! Men sen då? Ni gapar efter tandsköterskor och i samma andetag spottar ni efter dem.

Och så kommer kommentaren som bekräftar enfalden: ”Men vi söker erfarna tandsköterskor!”

Det är nu jag sitter och funderar över om jag behöver förklara den ekvationen, eller om samtliga ändå kan tänka själva? Många där uppe vill nog också släta över med att hon måste överreagerat och ”det var nog inte så farligt”.

Det är ALLTID exakt så ”farligt” som det känns för personen som upplever situationen.

Tänk noga över vad detta korta möte faktiskt fört med sig. Några minuter. Ett tanklöst utagerande från en representant som ska vara ansiktet utåt åt sin organisation. En person som gick därifrån nedtryckt i skorna med hemska känslor, på väg in i ett yrke som inte vill ha henne? Glöm aldrig att vi tandsköterskor pratar med varandra, finner stöd hos varandra och inte glömmer. Var det då värt att vara en Bitter-Britta när orden sprids som löpeld runt landet? Jag hoppas lågorna hinner ikapp dig och att du får dig en rejäl tankeställare.

Till alla er fina tandsköterskor där ute: Sluta ta skit från arbetsgivare som inte värdesätter er. Jag lovar att det finns kliniker där ni är högt önskade och omhändertagna! Låt oss sprida de orden till varandra.

Jag har för längesedan ledsnat på att vara snäll och ha överseende med tanklöshet och surpuppefasoner. Gå hem. Stäng dörren. Här ute tänker vi ta hand om varandra och ha det förgjordat trevligt!

All women ar created equal but only the finest become dental assistants

6 kommentarer

  1. Man kan se denna tendens i de flesta branscher, de längre upp i ”hackskalan” skor sig på de under men jag tror att detta är något som kommer minska allt eftersom. Idag är ens personliga varumärke ens största tillgång, därför kommer man inte våga kasta ur sig liknande kommentarer för det är som att gräva sin egen grav i dagens samhälle. Ju fler 80- och 90-talister som gör karriär och ju fler av de gamla gardet som går i pension desto bättre blir klimatet på arbetsplatserna runt om i Sverige.

    Vi förstår trenden med personligt varumärke. Att det man säger och står för sprids som en löpeld tack vare sociala medier och nätverksträffar. Att behandla alla väl och stå upp för rätt saker, ta varje chans att knyta en ny kontakt och göra ett gott intryck eftersom detta indirekt bidrar till vår egen karriär, ett etablerat och gott personligt varumärke och bra rykte i branschen.
    Jag skulle gissa att personen som yttrade sig på detta sätt är av de äldre gardet? Och inte tänkte tanken “Vad ger detta för bild av mig? Vem kan denna personen känna och vem kan denna personen föra detta vidare till?” Jo tant Agda; alla! Sociala medier har den tendensen att sprida saker snabbare än blixtens hastighet.

    Läser andra terminen på tandsköterskelinjen och är stolt och glad över detta. Jag kommer föregå med gott exempel, fortsätta vara stolt och försvara detta yrke. Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk och därför är vi, sköterskorna, en sån otroligt viktig del i arbetet på kliniken. Vi binder samman, organiserar och får maskineriet att rulla.

    1. Vilken underbart bra kommentar, exakt så här är det ju! Härligt att få bekräftat att man inte är ensam om resonemanget. 🙂 Fortsätt sprida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!