Allmänt

En presentation av mig

Den senaste tiden har det tillkommit många nya läsare, så jädra härligt! Ni är alla varmt välkomna till min blogg, hoppas ni gillar. Tänkte att det kunde vara på sin plats att presentera mig ordentligt, tjoho nu kör vi!

Johanna Ene

Annons

Hej!

Hur bloggen kom till

2012 började jag som utbildad tandsköterska på den lilla privata kliniken i Högsbo, Göteborg. Så mycket har hänt, samtidigt känns det som ingen tid alls som tandsköterska. När jag hade jobbat ett år startade jag bloggen. Dels för att jag saknade att få skriva, men även för att jag kände mig väldigt ensam som tandsköterska och ny i yrket. Det var bara jag och min chef på kliniken.

Bloggen blev verkligen det fönster ut till er andra som jag önskade, men att det skulle slås upp på vid gavel så här hade jag föga anat. Den har bidragit till många nya kontakter och möten med människor jag antagligen aldrig skulle ha träffat annars. Så mycket fin mailkorrespondens med läsare där vi bollat tankar och stöttat varandra. Det finaste av allt är att den här lilla platsen på Internet har fört mig till några otroliga människor som jag idag kan kalla vänner.

Bloggen har skapat nya möjligheter och ljuspunkter för mig

Nu skriver jag krönikor för nyhetsportalen Dental24.se. Tidigare skrev jag även krönikor till Svenska Tandsköterskeförbundets tidning ”Tandsköterskan” och sålde ibland även bilder till den samt två artiklar blev det. Nu mer föreläser jag, mycket på tandsköterskeutbildningar där jag gör mitt bästa för att sprida inspiration och styrka. Urkul! För tillfället jobbar jag och en tandsköterskevän med att försöka förverkliga ett kommande event…

På jobbet

I mitt yrke brinner jag för alla dessa mänskliga möten, att få ge någon en bättre dag och göra mitt bästa för att vi ska ha det bra på arbetet. Att alltid arbeta med hjärtat i handen och vården av människan framför mig är absolut viktigast. Jag går igång med djävulshorn på översittare, viktigpettrar med pärmar och enkäter, telefonköer och kontorspersonal som tror att de kan vård och vet hur det ska gå till baserat på papper i pärmar trots att de aldrig jobbat en dag i vården. Jag gillar att prata i telefon med mina patienter och är gärna den de möter från reception till väntrum till behandlingsrum. Jag tror på att det är viktigt och skapar en trygg miljö som både jag och patienten trivs i. Jag älskar den lilla kliniken med familjär känsla!

Det jag också gillar med en liten klinik är att jag har koll på alla bitar och har förståelse för allt som hör driften till. Allt från utrustning till ekonomi. Det ger mig förståelse för helheten och vad som krävs för att driva en sådan mottagning, och jag är behjälplig nästan vad gäller allt. Det känns tryggt för man står väldigt sällan handfallen.

Idag har jag dessvärre fått avbryta mitt kliniska arbete p g a att jag utvecklat allergisk astma av arbete med härdplaster (metakrylat). Läs mer om mina erfarenheter av det här. En sådan diagnos behöver inte betyda slutet inom tandvården, det finns fler vägar att gå. Att vara utbildad tandsköterska med erfarenhet är en stor tillgång i t ex reception, kundtjänst eller som säljare av dentalprodukter.

Privat då?

I hemmets trygga vrå kommer oftast ensamvargen och drömmaren fram. Jag älskar allt som kickar igång fantasin… böcker, musik, film och datorspel. Längtar efter att försvinna in i en bok, men småbarnslivet har just nu lagt sömnmedel mellan bokbladen. Vi har två små döttrar och känner att barnaskapandet är väldigt färdigt.

Jag kämpar för att få igång träningen efter graviditeterna, mest yoga och promenader men längtar ut i löparspåren igen. Vi bor i ett litet hus vid skogens slut, en lagom bit utanför Göteborg och trivsamt nära Alingsås. Älskar Alingsås! Lugnet, mysigheten och att människor är trevliga mot varandra.

Några texter jag skrivit som jag gillar lite extra:

→ Tårtbiten du aldrig får

→ Strålskydd bäst på papperet

 Skitsnack i sterilen

 När vardagen tär

 ”Vården utgår inte längre från patientens behov”

Några foton jag tagit som är finfina:
(Klicka för stor bild.)

 

Engagemang för mig

De flesta har nog hajat att jag brinner för oss tandsköterskor och vår framtid tillsammans. Det är samtidigt en investering i mig själv såklart. Jag har stått i Svenska Tandsköterskeförbundets monter på Swedental, talat i Studentloungen där och missar helst aldrig ett möte med Göteborgs Tandsköterskeförening. För att det är så himla viktigt och så himla roligt!

En vår styrde jag upp en picknick och bjöd in alla tandsköterskor i och runt Göteborg, det blev en mysig fika med ett gäng som aldrig träffats förr. Hurra för sådant säger jag! 2017 stod jag inför drygt 200 tandsköterskor på Svenska Tandsköterskeförbundets yrkeskonferens och berättade om min blogg och mitt engagemang. Extra kul när jag föregående kväll mottog pris och den hedersvärda benämningen Årets Tandsköterska 2017. Det var helt klart det häftigaste hittills. Tackar ödmjukast för allas stöd och pepp!

Mitt motto är som vanligt ”Tillsammans är vi starka!”. Mitt mål är att lyfta oss tandsköterskor och sopa Jantelagen bort från banan. Få oss att våga stå upp för varandra och sluta snacka skit och låta avundsjuka styra vårt agerande. Jag försöker använda det här fönstret så bra jag kan, och låter också andra tandsköterskor komma till tals här. Kan jag lyfta någon annan uppåt så lyfter jag samtidigt mig själv.

Tandsköterska Johanna Ene i Unionen
Ur fackförbundet Unionens tidning Farmaci & Hälsa 2017.

 

Gillar du det jag gör så dela mina inlägg vidare, och följ mig:

 

BlogLovin' Tandsköterskan FacebookInstagram Tandsköterskan Johanna Ene

 

 

Tandsköterskan Johanna Ene

4 kommentarer

 1. Fortsätter på Johannas fråga med min egen fundering: jag har bettskena pga låsta käkleder och pga det instabilt bett där ingen tand passar rätt ihop med sin tandkompis, så tycker ju på morgonen att jag har en del saliv i munnen, då borstar jag tänderna då jag tar ut bettskenan för att få bort plastsmaken och möjliga tandtroll som kan ha haft fest under natten. Är också astmatiker så tar flixotide varje morgon, efter tandborstning (förut skulle man ta före, nuförtiden är rådet efter tandborstning). Hur påverkas ph-värdet av den ”gamla” saliven som samlats under natten av bettskenan (eller av astmamedicinen)? Vet ju att det är större risk att få hål i tänderna med bettskena då tänderna är ”instängda”
  Efter tandborstningen tar det cirka en halvtimme före jag äter smörgås/gröt och dricker kaffe 🙂
  (och så under dagens lopp xylitoltabletter efter måltider istället för tuggummi som jag inte längre kan/får använda)

  1. Hej Hanna!
   Det här känner jag att du ska fråga din tandläkare vid nästa besök. Dock kan jag säga att bettskenan sitter inte så tättslutande att bara gammal saliv stannar där inne. Själv har jag inte hört om ökad kariesrisk vid användning av bettskena. Karies har mer att göra med att du äter oftare än du tål, dvs inte låter tänderna vila mellan intag av kolhydrater så att saliven hinner återställa PH-värdet och ”städa”. Att bara borsta bort kariestrollen är svårt då det är så otroligt små mikroorganismer, låt tänderna vil 1-2h före kvällsborstning och sänggående är mitt bästa tips. Sen borsta på morgonen utefter vad som passar dina rutiner. Men som sagt, rådgör med din tandläkare. Sitter här och försöker tänka/skriva med en pladdrande tvååring bredvid, liiiite svårt att hålla isär begreppen och inte börja ge råd om att titta på Daniel Tiger på barnkanalen så löser sig allt! Haha… ^_^

  1. Därom tvistar de lärde! 🙂
   Om du dricker/äter något som är surt skulle jag rekommendera att borsta före frukost, då surt förändrar PH-värdet i munnen så att emaljen mjukas upp och du sliter på den om du borstar direkt efteråt. T ex om du dricker juice till frukost. Då är det bra att borsta före, annars vänta en timme minst med borstning. Andra förespråkar efter frukost då det känns fräschare, så att man slipper müsli mellan tänderna och kaffeluktande andedräkt. Själv borstar jag före frukost då det passar bäst med mina morgonrutiner. Det negativa med det är att saliven inte hunnit rinna till efter sömnen, man är då lite muntorr och därav surt PH i munnen så det är egentligen inte ultimat att borsta då heller. Himla trassligt att få till det utefter konstens alla regler på morgonkvisten! 🙂 Men jag säger, dricker du juice så borsta före! Annars gör som det passar dina rutiner. Det viktiga är ATT du borstar med rätt teknik och fluortandkräm. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!