Min arbetsvardag

Två år som tandsköterska!

Idag har jag haft anställning som tandsköterska i precis två år! Tiden har verkligen löpt amok med mig. Idag hanterar jag nästan allt självständigt på den lilla kliniken men ändå känner jag mig fortfarande så ny i yrket. Lustigt det där. Just innan jul påpekade min chef att nu kan jag nästan allting för att på egen hand sköta mottagningen. Det hade inte ens slagit mig, men kändes så otroligt bra att inse! Jag har ju bara jobbat på.

Jag tänker tillbaka ca fyra år… ingen ordentlig utbildning, ett säsongsbetonad jobb och ett ganska taskigt självförtroende vad gällde framtid och livsmål. Det har varit en del motgångar, mycket oro och tvivel. Men någonstans alltid en enveten och arg liten jävla tjej inom mig som aldrig ger upp. (Tack mig själv!) Under de här två åren har jag vuxit med kraft både kunskapsmässigt och som person. Idag vet jag att jag både kan och kan fortsätta lära mig väldigt mycket, bästa känslan!

Annons

Den tydligaste och finaste skillnaden efter två år är att patienterna och jag har lärt känna varandra bättre. Samtalen flyter på och jag får förtroenden att vårda och respektera. Det kallar jag att ha ett värdefullt arbete. Visst är det slitsamt att jobba med människor, men hellre känner jag att jag gör nytta för människor som behöver hjälp än slavar på ett kontor bara för att få lön varje månad. (Visst, somliga tycker inte alls det är hjälp, snarare ett rån på pengar. Det är en annan diskussion det, ring våra politiker.)

Idag är jag fortfarande nöjd med mitt yrkesval. En vardagstrygghet har infunnit sig bland rutiner och förståelse för vad man sysslar med. Samtidigt som jag inser hur mycket mer jag kan lära mig. Det finns alltid mer inom tandvården, du kan knappast kunna allt. Den som tror att den är fullärd har gått bakom ljuset och kommer snart famla i mörker istället.

 

6 kommentarer

 1. Hej Johanna! Det är väll snart fyra år nu sedan du började jobba som tandsköterska! Jag hoppas att du är kvar på din lilla klinik,att du lärt dig massa nytt,och att du fortfarande trivs lika bra med yrket som du gjorde då du skrev ditt inlägg ( 2 Jan 2014). Jag vill tacka för din fina blogg! så kul och inspirerande att läsa! Du ska vara stolt! Jag känner igen mig en hel del i det du skrev. Själv är jag dock bara ännu i startgroparna!,sitter just nu och överlägger lite med mig själv, och funderar på jobb,utbildning och framtid!.Jag har tidigare jobbat med lite allt möjligt inom bla restaurang,städ,service och kontor och nu de sista åren inom åldringsvården,men jag insåg nu i våras då jag precis skulle till att lasa in för en tjänst i Kommunen att det ohumana arbetssättet vi inom åldringsvården tvingas att arbeta efter inte alls passar för mig som person,då jag är en väldigt serviceinriktad,empatisk och omvårdande människa. Jag kunde helt enkelt inte behandla människor på det sättet. Jag ville ge mycket mer än jag fick lov till!,så jag valde då att kliva av och gå ut i arbetslösheten istället,ett beslut jag inte ångrat trots att det blivit ekonomiskt kännbart ett tag nu,och självklart så saknar jag ju också mina goa tanter och farbröder,och mina härliga arbetskamrater. Men jag känner ändå att det var ett helt rätt beslut för mig,och jag tror också att jag nu hittat mitt nya yrke! Tandsköterska passar mig nog som handen i handsken och jag ser med spänning fram emot nya utmaningar – Tandsköterskeutbildning Gävle 2016 / ha de så gott! mvh/ Camilla

  1. Hej Camilla!
   Åh, vad glad jag blev över din kommentar, jätteroligt att läsa vad du tycker och om din egen situation. Jag blir så himla glad när jag kan inspirera någon och göra något bra med bloggen ska du veta. <3 Känner igen mig i det du skriver också, haha. 😉 Visst är det skönt när man äntligen verkar hittat rätt spår, jag hade ångest många år över att jag inte visste vad jag ville eller vad jag passade som. Lycka med en utbildning som känns rätt i magen!

   Hoppas du kommer trivas på utbildningen och bli ännu mer säker. Får känslan att du har rätta inställningen så det lär gå kanon. Har du tankar och frågor längs vägen så tveka inte att höra av dig. Jag gör mitt bästa för att svara på både kommentarer och mail, eller besvara frågor i blogginlägg. Vi är aldrig ensamma! 🙂

   Stor lyckokick från mig!
   /Johanna

 2. Härligt! Grattis!
  Jag längtar dit… Är just nu mitt uppe i mina egna tsk-studier. Det är kul att lära men tufft att känna sig så grön. Jag har gjort resan förr (är sjuksköterska sedan innan) och vet att studierna är superkul, praktiken nervös, första halvåret i yrket – superkul och superstressande. Att inte känna att man har kontroll på allt.
  Men snabbare än jag vågar tro så har jag förhoppningsvis den där känslan som du beskriver att du har nu.

  Gillar din blogg. Du är skärpt och skriver riktigt bra!

  1. Åh, ibland kan jag sakna studietiden, det var himla roligt trots allt. Men ändå, idag skulle jag nog inte sätta mig i skolbänken igen. Så skönt att ha lite rutiner och trygghet i vardagen! Dock fick jag en väldigt fin start på min arbetsplats. Min chef var jättenoga med att jag inte skulle känna mig pressad och att jag fick komma in i allting i lugn takt. Ställde hundra frågor om dagen och ropade på hjälp från min kollega minst lika många gånger i början och det var helt ok. Jag hoppas att andra arbetsplatser ger samma fina start som nyutexad! Alla är vi nya någon gång och den som inte förstår och minns det får vi ruska om rejält! 🙂

   Tack så hemskt mycket för dina fina ord! Blir superglad och det inspirerar verkligen mig att fortsätta! 😀

 3. Börjar läsa till tandsköterska om 2 veckor och det är så skönt att läsa din blogg lite då och då. Känns verkligen som jag gör rätt val med tanke på vad du skriver!!

  1. Jag blir så himla glad när jag läser kommentarer som din! Jättefint att kunna förmedla något bra. Lycka till med studierna nu! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!