BarntandvårdDebatt

3-åring dog av tandläkarbehandling i USA

Mamman tog sin lilla dotter till tandläkaren på Hawaii för behandling av sex kariesangrepp och fyra rotbehandlingar. För att genomföra den omfattande behandlingen sövdes flickan. Under sederingen skulle andning och puls kontrolleras var femte minut, men enligt noteringar från behandlingstillfället lämnades flickan obevakad i 26 minuter. Detta har enligt uppgift försatt flickan i koma och skapade allvarliga hjärnskador. I en intervju säger mamman att ingen på tandläkarkliniken kunde hjärt-lung-räddning och var således tvungna att kalla på en läkare utifrån. Mamman säger vidare att hade dottern fått hjärt-lung-räddning utförd direkt hade hon förmodligen promenerat levande därifrån. Dottern har inte vaknat ur koman och kommer förmodligen inte att göra det, mamman har beslutat att avbryta den livsuppehållande behandlingen då hon känner att dottern inte kommer få ett drägligt liv om hon skulle vakna pga sina hjärnskador. Mamman har stämt kliniken som utfört behandlingen på dottern.

Citat ur CNN’s reportage:
cnn

Annons

Fruktansvärd händelse. Men vem stämmer mamman för vanvård av barn? En liten treåring ska inte ens behöva gå igenom behandling av så många grova kariesangrepp och dessutom flertalet rotbehandlingar! Det är föräldrars ansvar att sköta sina barns tandvård och kost. Något har ju orsakat detta och det är aldrig ett barns fel. Ett överdrivet intag av socker och utebliven skötsel av tänderna? Föräldrar som inte har tid, föräldrar som alltför ofta har saft i nappflaskan istället för vatten. Okunskap… Vem ifrågasätter mamman?!

Någon undrade varför man inte drog ut de karierade tänderna som behövde rotbehandlas. Jag läste att om man drar ut för många mjölktänder på små barn kan det orsaka att de permanenta tänderna växer upp fel. Därför kan det vara läge med rotbehandling. I USA verkar de dock ha en överdriven vana att söva ner människor under tandläkarbehandling. Sedering innebär alltid en risk och ska ske med noggrann övervakning och endast om det verkligen är nödvändigt, anser jag.

Om ni vill ta del av nyhetsinslag så länkar jag till dem här, klicka på bilderna:

Cnn artikelAftonbladet artikel

En kommentar

  1. Jag håller verkligen med dig! Det är ju föräldrarnas fel att ungen har fått så stora angrepp från första början!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!