DebattLön/EkonomiMin arbetsvardag

Vi är för dumma för kanyler, snälla rädda oss

Då höjer vi glasen och skålar för att det kommit en ny lag som ska skydda oss lite lite till! Den gäller hanteringen av kanyler och dess tillhörande instrument, hela föreskriften finns att gotta sig i på Arbetsmiljöverkets författningssamling. Kortfattat blir alla gamla sprutor otillåtna och vi tvingas köpa in nya svindyra underverk. Nedan följer två instruktionsfilmer för hur ett par av marknadens godkända sprutor ska hanteras.


Annons

Första tanken som slog mig när jag tittade på dessa var, om det krävs sex och åtta minuter långa instruktionsfilmer för hur de ska hanteras rätt och säkert, hur lätt är det inte då att göra fel i raden av alla moment och faktiskt sticka sig? Min andra tanke var att jag har inte tid att stå och fippla mig igenom allt det där när jag jobbar. Vilket i sin tur leder till stress vilket i sin tur leder till misstag vilket i sin tur leder till att jag sticker mig, och så vidare.

När jag gör i ordning en bedövningsspruta är jag aldrig i kontakt med kanylen. Skyddshylsan som den kommer förpackad i sitter på till det ögonblick då själva injektionen sker. Direkt där efter sätts skyddshylsan på och sprutan ligger aldrig någonsin på brickan (eller någon annanstans) med blottad kanyl. Vi innehar också kunskap om hur skyddshylsan sätts på på ett säkert sätt. Det finns bara ett moment då man möjligen kan sticka sig och behärskar man det lilla steget med lugn tycker jag att man kan vara lugn med det hela.

Flertalet instrument i tandvård är stickande/skärande, då borde det väl krävas skyddshylsor på alla sådana? Nu gnider vi hakan mellan tummen och pekfingret, fäster blicken i fjärran och funderar över hur det hade fungerat i vårt praktiska arbete.

Min krassa slutsats: Någon vill tjäna en stor säck med pengar och har hittat en lurigt fin lösning till det. Sprutorna ovan kostar ca 400-600 kr/st. Och det räcker ju liksom inte att bara köpa in EN…
Nu behöver jag verkligen gå och äta en kanelbulle.

Edit: Borde det inte finnas ett vetenskapligt underlag som bevisar att de nya sprutorna faktiskt minskar risken för stickskador innan man går så långt som till att lagstifta? Och vi slipper gärna ett sådant dokument som fötts fram ur att någon fått en påse pengar för att bevisa att så är fallet.

5 kommentarer

 1. Hej
  När du tar bort kanylen från cylinderampullsprutan använder du då handen eller skruvar du av den med pincett?

  1. På våra gamla sprutor skruvade jag av kanylen med handen, jag är mycket stabilare direkt med handen än med en pincett. Som jag ser det känns det lätt att slinta med en pincett. De sprutor vi har nu, InSafe, har en tillhörande kanylbehållare som du sticker in spruta med kanyl i och vrider av kanylen. Alltså rör du aldrig vid kanylen då du ska ta av den. Vet inte om det är bättre då kanylen inte släpper vid ca 2/10 gånger och följer med ut igen.

   1. Ok. Där jag jobbar nu använder vi de gamla cylinderampullsprutan . Vissa skruvar av kanylen med handen då skydds hylsan är på m en då tänker jag finns inte risk att sprutan sticker ut ur skydds hylsan? Jag har och gjort så innan men börjat att använda pincett istället vet inte vad som är bäst.

   2. En fråga när du byter ampull sprutan är det då inte risk att sticka sig på den lilla delen son annars går in till ampullen?

    1. Nu är jag inte hundra på att jag vet exakt hur du menar… Det är klart att det alltid finns en risk. Personligen är jag tryggare i att lita på mig själv och hur jag hanterar sprutan än att ”bygga bort” risken. Kommer återkomma till just detta längre fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!