DebattTillsammans är vi starka

Kontaktombud för facket

Jag ville bli fackligt kontaktombud för att det känns som en dörr både inåt och utåt min arbetsplats. En svängdörr för information, och en bra start om man är nyfiken på det fackliga arbetet. Jag är för ny inom detta för att veta exakt vad det innebär att jobba fackligt, det är det jag tänkt börja nosa på. Sedan får jag se vad jag bestämmer mig för att tycka.

Jag har förstått att känslorna för facket är många och väldigt skiftande, och det finns mycket besvikelse där ute. Jag kan förstå det, jag är verkligen inte odelat positiv ska ni veta! När min mamma, efter åratal av engagemang, verkligen behövde hjälpen så gick förhandlingarna över hennes huvud och hon fick ensam strida för sin rätt. Svett, tårar och tandagnissel. Och en hel del undran om medlemskapet var värt det? Visst finns det saker att bli arg över, som jag blev med dunder och brak angående mannen som vägrade ta en kvinna i hand på arbetsplatsen p g a sin religion och fackets ställningstagande till det. (Ni kan läsa mina inlägg om detta här och här.)

Annons

Men så här tänker jag… Jag har en stark grundkänsla av att ensam inte alls är stark, att vi alltid måste se till att ha en motpol till arbetsgivarsidan. Vi behöver någon som värnar om våra kollektivavtal, särskilt i en tid som idag då många riskkapitalbolag söker sig till den svenska marknaden och knappast bryr sig om kollektivavtal eller de anställdas väl och ve. Vi är inte lilla trygga Sverige längre. Välfärden kapsejsade så nu gäller det att vi grabbar tag i varandra och styr upp båten så gott vi kan va! Om någon nu kommer och säger ”Men de gör ju inget så varför ska jag vara med?” vill jag bara säga visst! Var inte med, men stå inte vid sidan av och gnäll, för det är så himla svennemjäkigt att jag kräks. Stå utanför och var nöjd med det, stå upp för ditt val och varför du väljer det så respekterar jag dig verkligen.

Bara för att jag är aktiv medlem i facket betyder det inte att jag kommer gilla allt de gör, jag kommer säkerligen fortsätta bli förbannad och skriva arga brev till höger och vänster. Men jag tror och hoppas de väger lite tyngre från en medlem. Du behöver inte hålla med, men håll inte tyst.
Facket plus A-kassan ger en ekonomisk trygghet. Det var också ett stort plus att gå på lönemöte i höstas, fick lära mig väldigt mycket nytt om hur lönesättning och förhandlingar går till. Jag kunde inte ett smack innan får jag villigt erkänna. Vill lära mig mer för att känna mig trygg och kanske kunna hjälpa till att styra framtiden mot något säkrare kort än vad det ser ut som idag.

För oss tandsköterskor finns det två fackförbund tillgängliga (mig veterligen).
Unionen – tsk som jobbar privat.
Vision – tsk som jobbar inom Folktandvården.
Har du frågor, vill bli medlem så fråga på din arbetsplats om ni har en egen klubb eller ett kontaktombud. Man kan också gå in direkt på hemsidan och läsa mer/bli medlem såklart. (Eller så kan man skita i det om man tycker så.)
😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!