Läsarfrågor

Frågor om lön, arbetstider och semester.

Det trillar in fler läsarfrågor, jättekul! Jag svarar som vanligt utefter mig själv och vad jag vet, så gott jag bara kan. Sitter du på fler goda råd och input från yrkeslivet så tveka inte att dela med dig och svara själv på frågorna här i kommentarsfältet. Tänk på att alla inte har Facebook så skriv gärna direkt här i bloggen.

1. Hur ser lönen ut efter skatt?
Jag tjänar i dagsläge 26490 kr/mån heltidslön före skatt. Har jobbat privat i 5 år. Dock jobbar jag 75% nu. Vad det blir efter skatt får man räkna ut själv, ska jag räkna matte på fritiden får man betala mig väldans bra för det är det värsta jag vet, haha! För lönestatistik kolla med fackförbunden Unionen och Vision. Tänk på att deras statistik baseras på att medlemmarna fyller i och uppdaterar sin lön.
Upprop till alla tandsköterskor: Kommentera inlägget med vad ni tjänar! De enda som vinner på att vi inte pratar om våra löner är arbetsgivarna, kom ihåg det.

2. Hur ser arbetstiderna ut? Helger? Kvällar?
Jag jobbar vardagar ca 8-16. En anledning till att jag valde yrket, slippa helger. Dock börjar fler kliniker ha kvälls- och helgöppet. T ex att man arbetar en lördag i månaden är en variant. Tips, surfa runt på klinikernas hemsidor och kolla öppettider.

3. Hur ser semestertiden ut? följer tandvården industrisemestern, eller blir man tilldelad en period antingen juni, juli, augusti?
Det finns inget generellt gällande tandvård, skiljer sig från arbetsplats till arbetsplats. På de flesta större kliniker ansöker man om de veckor man önskar, som på många arbetsplatser oavsett bransch. Jag har semester under industrisemestern då vi är en väldigt liten klinik och stänger helt då. Vi måste anpassa oss efter patienterna och ha semester när de flesta andra har det.

4. Vad skulle du säga är positivt/negativt med yrket?
Det här kan jag skriva många sidor om! Tänker att hela min blogg handlar om detta? Jag kan bara svara utifrån mig själv och nu blir det kortfattat. Jag älskar att jobba med service och människor, att få ge någon en bättre dag. Arbetet är väldigt varierat med många olika sysslor under en dag. Ingen dag är den andra lik när man jobbar med människor. Får lära mig så mycket mer i arbetet än om bara tänder. Det känns som ett yrke som kommer fortsätta behövas, en stabil utbildning att ha för framtiden.

Den ytliga delen av mig tycker att arbetskläderna är nedrigt trista och att inte få smycka sig som en liten påfågel. Mitt hår blir slitet och trist av att duschas varje dag efter jobbet. Att lönen skiljer sig så mycket och att många sliter för en väldigt låg lön och dålig löneutveckling. Förhållandena är minst sagt orättvisa. Känns inte alls kul när människor utbildar sig och får gå ner i lön. Ibland får man hantera mycket misstänksamhet och misstroende från patienter då media älskar att hänga ut tandläkare som fifflar med behandlingar och ekonomi. Det finns bluffmakare i alla branscher, tyvärr känns det som om tandvård är en tacksam slagpåse som folk älskar att avsky.

Hoppas det gav lite ljus över funderingarna! Mycket av detta har jag skrivit om tidigare, bläddra runt i ämnesmenyn som du hittar högst upp på sidan, eller använd sökrutan högst upp till höger.

Idag fylldes brevlådan av den här boken; Kinastudien. Gott Nytt År till mig själv! (Som bakgrund ligger världens finaste bärsjal som också fanns i brevlådan, hihi.)

Kinastudien

12 Comments

 • Reply
  Susanne Petersson
  9 mars, 2019 at 09:45

  Jobbat ett par år i privat klinik. Ingångslön 25 000 kr. Nu 2 år senare har jag 28 000 kr.

 • Reply
  Sara
  22 januari, 2019 at 11:06

  Tog examen i april 2018, haft jobb längre än så. Har 21400:-, så jag har väll drygt 16 ut i månaden, jobbar för folktandvården i region Skåne.

 • Reply
  Josefine
  18 januari, 2018 at 20:07

  Jag tog examen i December 2017. Har fått arbete på en privat klinik/Praktikertjänst. Fick en ingångslön på 26000kr innan skatt.

  • Reply
   Johanna
   19 januari, 2018 at 06:24

   Det var bannemig bra, gött att höra! 😀

 • Reply
  Louise
  11 januari, 2018 at 20:31

  Hur många veckor praktik har man under utbildningen? 🙂

  • Reply
   Johanna
   12 januari, 2018 at 17:05

   2011 hade vi 16 veckor uppdelat på 3 perioder. Vad jag hört är det ungefär detsamma nu.

 • Reply
  Maria
  11 januari, 2018 at 18:32

  Jobbat ca 13 år inom yrket. 25.600:-

 • Reply
  Tandsköterska
  11 januari, 2018 at 15:15

  Jag tjänar 26500. Jobbar inom Ftv just nu men har innan dess bara arbetat privat. Sen 2009. Tycker det är så tråkigt att vi inte pratar om löner, för gjorde vi det så kanske många fler hade kunnat ha det bättre. Vet också dem på min arbetsplats som tjänar mindre och har jobbat 20år minst.

 • Reply
  Anne
  10 januari, 2018 at 21:21

  Ingångslön 21000kr/mån. (2012)
  24500kr/mån (2017)
  (Bytt arbetsplats/landsting 2ggr.)

 • Reply
  Gabriella
  10 januari, 2018 at 19:59

  Håller med kommentareren om lönen! Har bara jobbat två år efter utbildningen och byter nu tillbaka till förra yrket delvis pga lönen. Det är absurt låga ingångslöner inom Folktandvården och löneutvecklingen är skrattretande. Lön är visserligen inte allt, men det ÄR viktigt för hur andra ser på ditt yrke och hur du själv värderar ditt arbete – i förlängningen kanske även hur du värderar dig själv? En lön som går att leva på ger stolthet och glädje!!! Dit är det tyvärr lång väg kvar för tandsköterskorna!!

 • Reply
  Elin
  10 januari, 2018 at 19:52

  Bra skrivet. Var aldrig tyst om lönen vare sig du tjänar bra eller dåligt. Jag tjänar på heltid 23000:- innan skatt. Dock gått ner ca 10% nu. Jobbar inom Ftv och jobbat snart 2 år.

 • Reply
  Cecilia
  10 januari, 2018 at 19:17

  Mycket bra inlägg, men det behöver jobbas för bättre lön. Kul och viktig läsning?

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.