DebattFeaturedLön/Ekonomi

Angående Unionens artikel om tandsköterskornas status


I Unionens artikel om tandsköterskornas status finns mycket att kommentera, läs den först:

Läs artikeln här.

Annons

”När man sätter löner ute i regionerna tittar man bland annat på utbildningens längd och viktar mot andra motsvarande utbildningar, till exempel undersköterska, och där ligger man på en likvärdig nivå.”

Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala 

Ovanstående citat ur artikeln är problematiskt på flera sätt.
För det första är undersköterska inte en motsvarande utbildning då den är gymnasial (gymnasieprogrammet vård- och omsorg på gymnasiet blir du undersköterska, eller så läser du på Komvux, alltså gymnasieutbildning för vuxna).
Tandsköterska studerar du till genom yrkeshögskola, och gymnasieexamen krävs för att söka in. Utbildningarna är således inte motsvarande.

BEKVÄMT är att jämföra låglöneyrke med låglöneyrke och hävda att lönerna är realistiska.

Det jag dock vänder mig mest mot är den bakåtsträvande taktiken att jämföra låglöneyrken med varandra. Ett enkelt sätt att slippa höja lönenivån och låta allt fortsätta som det varit. Jag blir särskilt ledsen när det är just andra kvinnor på höga poster som uttalar sig så här. Tappar vi känslan för jämställdhetsarbetet när vi stiger i graderna och inte själva behöver bekymra oss om pengar i slutet av månaden?

Jag utmanar till att våga göra bredare, mer jämställda jämförelser. Som t ex i min familj där min man har en gymnasieutbildning som elektriker och trots att min utbildning ligger på en högre nivå och jag har studerat fler år än honom så tjänar han många tusenlappar mer varje månad. Jag har studieskulder att betala, det har inte han, alltså har det inte lönat sig för mig att utbilda mig. Det finns många liknande exempel att hämta.

Somliga har uttryckt att jag får skylla mig själv som valt det yrke jag valt. Så lågt värderar samhället omhändertagandet och vården av oss själva; människan.

I artikeln talas det om att vårdgivarna värdesätter tandsköterskorna stort och att man borde bli bättre på att visa att det finns många utvecklingsvägar för tandsköterskor.

Ja, det är fint att vi värdesätts. Men är det det vi gör, VÄRDE-sätts? Vilket värde har vi då? Som gulliga sällskapsflickor som håller sugen, håller handen och är tacksamma över att någon alls värdesätter oss? Vi gapar stort med blida ögon och sväljer chefens tacksamma ord om hur högt vi värdesätts på arbetsplatsen. Så ja, duktig flicka. Det gjorde du bra. Gå nu hem till din familj, klottra ”Carpe Diem” i din tacksamhetsbok så gör vi om detta imorgon och alla andra dagar av ditt värdelös… a…. jag menar värdeFULLA liv.

Nej, lönen är inte allt. men det är ta mig fan en jävligt stor del av anledningen till att vi arbetar. Och jag kan ärligt tala om att siffran i mitt lönekuvert påverkar hur hårt jag är villig att svettas på arbetet och hur jag ställer mig inför nya arbetsuppgifter och ansvarsområden. En klapp på axeln, tårta på fredag och glada tillrop är ingen morot, pengar som betalar räkningarna är moroten. Självklart!

Som privatanställd tandsköterska hade jag bra lön och tyckte aldrig att det var några konstigheter att lägga kraft och engagemang i mitt arbete. För det lönade sig.

Att vi har ett eget yrkesförbund (Svenska Tandsköterskeförbundet) som ständigt arbetar för vår sak ska vi vara tacksamma för. I många år har de slitit för att vi ska få någon form av skyddad yrkestitel (vem som helst kan idag kalla sig tandsköterska) men det är ingen lätt sak då det bl a krävs ett politiskt beslut. Då detta inte gått vägen har de tagit saken i egna händer och fått till en certifiering för de tandsköterskor som gått en av MYH (Myndigheten för yrkeshögskolan) godkänd tandsköterskeutbildning.

Certifieringen är ett bevis på att du gått en adekvat utbildning motsvarande de krav som idag ställs i branschen och på utbildningarna. Broschen, som förr var ett stolt märke att bära som tandsköterska, är tillbaka i och med certifieringen.

I Unionens artikel säger Marie Udén, ordförande i Svenska Tandsköterskeförbundet, att hon hoppas att certifieringen ska starta en diskussion både på arbetsplatserna och ute i samhället, om vilken kompetens en tandsköterska behöver ha.

För att certifiera dig ska du också ingå medlemskap i Svenska Tandsköterskeförbundet, en självklarhet att stötta de som arbetar hårt för att få fram verktyg för att kunna höja status (och i kölvattnet lön) för oss. Förbundet har en anställd med lön, övriga jobbar ideellt.

Tyngden i deras arbete baseras mycket på hur många vi är som är medlemmar. Det är givetvis svårt att hävda vikten av skyddad yrkestitel inför politiker när så få tandsköterskor väljer att stötta sitt yrkesförbund och i och med det saknas bevis för att majoriteten i yrket är för sakfrågan. Men förändringen börjar alltid här och nu, idag!

Nu har jag mailat in en kopia av mitt examensbevis och ifylld blankett för att söka certifiering som tandsköterska. 300 kr kostar det. Fakturan ger jag till min man, den mer lågutbildade och välbetalda elektrikern. (Förlåt älskling, men det är jag värd!) Har man ingen rik elektriker kanske det skulle gå bra att skicka fakturan till någon annan som tycker att vi är värdefulla, en tandvårdsdirektör av något slag?

En god löneförmån (utöver skälig lön) skulle vara att arbetsgivaren stod för kostnaden för certifiering och årlig medlemsavgift i Svenska Tandsköterskeförbundet för klinikens tandsköterskor. <3

Medlemsavgift Svenska Tandsköterskeförbundet: 500 kr/år
Certifiering: 300 kr (engångssumma)

En trygg tandsköterska som tror på framtiden och har en stark gemenskap inom yrkeskåren är en tillgång för kliniken!

Tandsköterskor, vi behöver lyfta ut oss själva från diskussionerna på sociala medier. Det finns en glöd i våra samtal där, men de har ingen verkan när de endast blir kvar i diskussionstrådar på Internet. Det är svårt att nå gehör från politiker när vi inte står enade under en flagg. Vi har ett yrkesförbund med personer som är villiga att arbeta för vår sak, men det är upp till oss alla att lägga en vedklabbe på elden för att den ska fortsätta brinna och bli till den rökpelare som politikerna inte kan ducka för!

Något kan du alltid göra. Gör något.

Visa vilken framtid du vill ha som tandsköterska, bli medlem i Svenska Tandsköterskeförbundet idag!

Svenska Tandsköterskeförbundets tidning Tandsköterskan nr 2 2018. Tema lön.

Läs min senaste krönika på Dental24 om vikten av att nätverka, här!

Disclaimer
Allt i den här bloggen skrivs av mig, Johanna Ene, på eget initiativ och i egen regi. Jag har således inte någon bakomliggande uppdragsgivare så som t ex Unionen eller Svenska Tandsköterskeförbundet, utan gör detta helt ur mitt eget engagemang, med förhoppning att sprida ord som ska skapa engagemangslusta i yrket. Jag tror på kraften i fackförbund och yrkesförbund, därför lyfter jag gärna dessa i detta forum.
/Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!