FeaturedHälsa

Arbetsrelaterad allergisk astma i tandvården – min erfarenhet

Här kommer min egen berättelse (kortfattat) kring uppkomst och fall med utveckling av allergisk astma på grund av härdplaster (metakrylat). Jag har själv haft svårt att hitta information, därför vill jag dela med mig och belysa något som jag inte tycker diskuteras tillräckligt idag. Har du frågor som inte besvaras här så svarar jag gärna i kommentarsfältet eller kontakta mig.

Min hälsobakgrund: Frisk, aldrig haft allergi eller astmatiska besvär i någon form tidigare.

Annons

Hur det började

Jag fick nytt jobb som tandsköterska 2019. Två månader in i arbetet började jag uppleva andningssvårigheter, oftast noterade jag det när jag assisterade behandling. Luftrören kändes trånga och det var svårt att få ut luften. Jag avfärdade det som stress/ångest, men innerst inne kände jag att det var fel diagnos. Mitt jobb var inte stressigt, ångest har jag haft i mitt liv och det känns inte så.

Jag gick till slut till läkaren, lite av en slump. Familjen vaccinerade sig på en liten privat läkarmottagning och jag frågade i förbifarten om de kunde undersöka mig. Tid bokades, blod tömdes för prover, skickades på lungröntgen… Alla prover kom tillbaka peeeerfekta! Sjuksköterskan sa uppspelt i telefonen att mina levervärden var fantastiskt fina, som om jag aldrig ens tagit ett glas vin i mitt liv! Ha ha, det var det roligaste jag hört under den här hälsoexpeditionen… 😉

Spirometri

Tillbaka till läkarmottagningen för spirometri. Ett lungtest då du blåser i ett munstycke tills du blir blå och inte har en enda liten luftbubbla kvar i systemet. Flera gånger på raken ska du blåsa. Sedan får du medicin, väntar tills den ska ha verkat och gör om spirometrin. Blir resultatet då märkbart bättre kan en eventuell astmadiagnos ställas. Läkaren studerade graferna på datorn och konstaterade: Du har astma.

Astma

Jaha. Va?! Gick förbryllad till apoteket och hämtade ut medicin. En kortisonspray 2 ggr/dag och en ”akut”-spray vid behov. Testade akutsprayen några gånger och blev helt skakig och darrhänt. En darrhänt tandsköterska? Funkar inte. Kortisonsprayen skulle ta 2-3 månader för att ge resultat. (Det gjorde den aldrig.)

Astmamedicin: Buventol Easyhaler och Giona Easyhaler.

Vi känner oftast oss själva och vår kropp, när jag lyssnade inåt fanns en stark röst som ifrågasatte astman och var den kom från. Jag tror inte att åkommor bara hoppar upp och biter en i baken hipp som happ, det finns en anledning bakom. Jag kontaktade läkarmottagningen och sa att jag ville utreda astman, jag hade redan då en misstanke om att den var arbetsrelaterad. Läkaren skickade en remiss till Arbets- och Miljömedicin på Sahlgrenska. Där utreder man arbetsrelaterade skador.

Semester = symptomfri

Semestern kom. Mina symptom försvann. Jag tänkte inte så mycket på det då, men tankarna satte full fart när astman kickade igång igen under första veckan tillbaka på jobbet.

Symptom jag haft

Tungt att andas, som om luftrören dras ihop. Svårt att trycka ut luften ur lungorna. Svårt att dra djupa andetag/fylla lungorna. Rethosta och kraftiga hostanfall som eskalerar till kräkgränsen. Ont i luftrören och lungorna. Rinnsnuva. Illamående. Trötthet.

De flesta symptom upplevde jag mestadels på jobbet, men efter en arbetsdag kunde det vara som värst när jag kom hem. Det kändes som om lungorna tagit stryk en hel dag och jag låg vikt över köksön och hostade samtidigt som jag inte fick luft. I vissa andra miljöer reagerade jag också, t ex i varuhus, klädaffärer eller vid ansträngning. Även stress triggade.

Utredning på Arbets- och Miljömedicin

I slutet av sommaren började min utredning på Arbets- och Miljömedicin. Nya blodprov togs, ny spirometri, prov på utandningsluft och en väldigt omfattande muntlig och skriftlig utredning av min sjukdomshistoria. Innan hade jag mötts ganska obekymrat; astma är inget märkvärdigt, det kan man leva med. Javisst?

Plötsligt fick jag ett helt nytt bemötande. Min läkare på utredningen tog min situation på största allvar och det kändes så skönt. Och skrämmande, för hon var mycket allvarlig. Ganska tidigt i utredningen ringde hon mig oförberett och var på riktigt oroad över att jag var kvar på jobbet. Även om inte utredningen var klar, så pekade så gott som allt på att det var arbetsrelaterat och hon upplyste mig om allvaret med astma och att fortsätta trigga immunförsvaret genom att utsätta sig för det man eventuellt är allergisk mot. Det var ett uppvaknande för mig.

Utredningen på Arbets- och Miljömedicin har inneburit flera besök med upprepade spirometri-tester och ett annat andningstest jag inte minns namn på. Upprepade blodprover och samtal. Utöver det en regelbunden kontakt med min läkare för uppföljning per telefon. Mitt ärende diskuterades av flera läkare med erfarenhet från tandvård.

Jag fick också hem en PEF-mätare som jag använde själv under ett par veckor för att mäta lungkapacitet som läkaren sedan utvärderade.

Utredningen var inte lätt då jag bara haft invärtes problem, hade jag haft t ex eksem hade det varit mycket enklare. Jag fick lära mig att partiklarna från härdplast (metakrylat) är så små att det är nästan omöjligt att spåra via blodprov, det krävs enorma mängder. Jämförelse kan göras med en bagare, partiklar från mjöl är större och hittas lätt i blodprov.

Säkerhetsdatablad och yrkeshygieniker

Jag fick skicka in säkerhetsdatablad för samtliga material och medel vi använde i arbetet som kunde vara orsak. En yrkeshygieniker gick igenom dem för att se om där fanns allergiframkallande ämnen. Därefter gjordes arbetsplatsbesök av min läkare och yrkeshygienikern för att se hur och i vilken utsträckning jag utsattes för vissa ämnen. De använde en apparat liknande Ghost Busters ”dammsugare” som mäter nanopartiklar. De mätte bl a luften när tandläkaren slipade på komposit (härdplast) med Soflex (sandpapperstrissor). Den gav rejält utslag på den dammiga luften som uppstod. Den gav även utslag vid Assistinan i sterilen.

På kliniken

På kliniken testade vi bl a att jag försökte undvika behandlingsrummet vid lagningar, inget hjälpte. Under hösten blev det värre och jag började hosta bara av att använda ytdesinfektion. Ytdesinfektion är inte allergiframkallande, men retande för luftvägar. Kände hur jag blev känsligare, patienter med starka parfymer var hemskt t ex.

Sjukskrivning

Min läkare fortsatte uttrycka oro över att jag stannade på jobbet (envis som jag är och ibland mer lojal än vad som är hälsosamt). Till slut kom även jag till punkten då situationen kändes ohållbart p g a mitt mående plus rädslan för vad som kan bli om man fortsätter trigga en allergi och inte låter kroppen vila. Arbets- och Miljömedicin utför inte sjukskrivning, jag hänvisades till min vårdcentral. Blev sjukskriven två veckor efter ett rörigt läkarbesök på VC där jag bor.

Utanför utredningen har jag testat för kvalster och pälsdjur, det enda de nu mer testar för på VC. Jag har ingen allergi mot någotdera. Bad även om remiss till allergimottagningen på Sahlgrenska men fick avslag då de ansåg mina problem vara strikt yrkesrelaterade.

Läkarens bedömning

Så fick jag min dom. Min läkares bedömning blev att jag utvecklat allergisk astma mot härdplaster, som orsakat överkänslighet mot fler medikament, material och dofter.
Lösningen: Undvik orsaken till 100%, inga undantag. Triggar du immunförsvaret kan det leda till kroniska problem och även helt nya åkommor.

Slutet på jobbet

Jag hade en bra arbetsgivare, som verkligen förstod att det inte fanns mycket annat att göra för mig än att sluta. På en liten klinik finns sällan utrymme för omplacering. Det kändes så hårt att lämna, men inget är viktigare än ens hälsa. Vi avslutade min anställning genom att jag blev uppsagd p g a personliga skäl, vilket man kan göra i en sådan här situation. Skulle jag sagt upp mig själv hade jag riskerat två månaders avstängning från A-kassa. Kan inte påstå att det gått smidigt ändå, har fortfarande inte fått pengar från A-kassan.

Anmäl arbetsskada!

En arbetsskadeanmälan ska göras av arbetsgivaren här. Jag gör en anmälan till AFA Försäkring som eventuellt kan kompensera för utgifter p g a arbetsskada. Läkarintyg begärs in.

Hur mår jag idag?

Har varit ifrån arbetsmiljön i ca 9 veckor. Jag har astma men långt ifrån på samma vis. Jag kan andas!!! Den lättnaden, herregud…. <3 Starka dofter, som parfym, rengöringsmedel m m funkar absolut inte för mig längre. Jag tar fortfarande medicin dagligen för att få bort den pågående inflammationen. Idag kan jag både gå en promenad och sätta mig på träningscykeln utan att preppa med akut-sprayen innan. Jag hostar bara ibland. Men känner att jag har en ökad känslighet; dålig luft och stress triggar. Förkylningar blir mycket värre och sätter sig långt ner i luftrören. Jobbar med att stärka hälsan varje dag nu, den kommer inte gratis.

Astmamedicin: Buventol Easyhaler och Giona Easyhaler.
Klart man måste pimpa sin inhalator! ^_^

 

Arbetslös

Sen 9 december 2019 har jag varit arbetslös. Trodde det svarta gapet som uppstod av alltihopa skulle sluka mig hel. Men i februari börjar jag på ny arbetsplats, i tandvården! Där avslutar jag, ni har fått läsa långt nog. Cliffhanger!

Tack

Mitt varmaste tack till alla på Arbets- och Miljömedicin på Sahlgrenska, ni har varit helt fantastiska. Har fått sådan hjälp, fint bemötande och känt att ni brytt er på riktigt. Professionellt. Innan sommaren ska jag på återbesök, känns tryggt!

 

Material

Välj rätt yrke – undvik astma och eksem (Broschyr, PDF)

Astma, yrkesrelaterad. (Internetmedicin.se)
Den här artikeln beskriver det jag gått igenom och överensstämmer med vad min läkare sagt.

2 kommentarer

  1. Hej!
   Av mig själv i dagboksform kan man säga. Jag noterade när och var jag reagerade. T ex att jag var symptomfri under ledighet och fick direkta symptom så snart jag var tillbaka på arbetsplatsen. Jag gick igenom alla tänkbara faktorer, även sådant i hemmet som min katt, damm, städprodukter etc.
   I arbetsgruppen var det bara jag och min arbetsgivare, vi förde dialog och försökte även här fundera över exponering och uteslutningsmetoder för att ringa in orsak.
   Jag vet inte hur du menar med på organisatorisk nivå, förklara gärna.
   Stor del av utredningen låg i min kontakt med Arbets- och Miljömedicin på Sahlgrenska Sjukhuset. De analyserade min situation både på arbete och hemma, gjorde arbetsplatsbesök och sedvanliga lungundersökningar med bl a spirometri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!