Söka jobb

Årets jaktsäsong har börjat

Förra året sökte jag nytt jobb och lärde mig en hel del på kuppen. Hade varken skrivit CV eller gått på en regelrätt anställningsintervju på cirka tio år. Men det gick vägen, när ni läser detta har jag börjat som tandsköterska på en ny klinik! Ni är många där ute som jag upplever som missnöjda med era anställningar, ibland är enda sättet att flytta på sig. Låt det bli jobb-jakt i år!

Att söka nytt jobb är såklart olika lätt eller svårt beroende på var vi bor. Men är du inte nöjd där du är bör jägaren i dig vakna. För vi vet aldrig. Jag menar aldrig! Vem är du att stänga dörren om din framtid?

Annons

För det första så har din nuvarande chef inte med att göra om du ser dig om efter nya möjligheter. Jaga i det fördolda om det känns bäst. Tänk på uppsägningstiden bara. För det andra kanske det börjar hända grejer om du faktiskt talar om att du ser dig om efter andra erövringar! Ibland behöver människor en våldsam väckarklocka för att inse att den bästa personalen är den som går vidare om man inte är vaken.

Skriv upp dig på Arbetsförmedlingens hemsida, gör dig sökbar för arbetsgivare eller var dold. Oavsett så kan du prenumerera på nya platsannonser till din mail. LinkedIn är också ett bra verktyg. Lite som Facebook fast för yrkeslivet. Du kan ha dina meriter, presentera dig yrkesmässigt och nätverka dig blå. Många rekryterar idag via LinkedIn. Det finns fler rekryteringssidor, t ex Tandfakta. Skriv upp dig och få tips som passar just dig. Kostar noll.

När jag skulle skriva CV tog jag hjälp av mitt fackförbund Unionen. Jag laddade ner en färdig mall, fyllde i den och fick hjälp av deras CV-support med tips och råd. De har en ytterligare tjänst där man får hjälp att utforma sin LinkedIn-profil för bästa resultat i jobb-jakten. Dessa tjänster är gratis medlemsförmåner och så bra!

Mallen för personligt brev skrotade jag. Det finns ingen mall för mig, eller dig. Fundera på vad som gör dig till en bra lagkamrat, alla godbitarna med just dig som inte framkommer av ditt CV. Och såklart vad du kan göra för kliniken, som är det där lilla extra. Om du har svårt att komma på, fråga någon som står dig nära. Tänk utanför de förkastliga fyrkantiga Svensson-ramarna och gör det med ett leende.

Tandsköterskor är på flera håll i landet hett villebråd. Var modig, låt dig endast fångas in dit där det känns bra i magen. Både magkänslan och hjärtevärmen måste vara med. Så viktigt!

När dagen kommer då ni ska gå på anställningsintervju, glöm inte att också själva ställa viktiga frågor! Tipsar om frågor inför anställningsintervju här.


Tidningen Tandsköterskan nr 1 2019.

Bitar ur min blogg syns i varje nummer av tidningen Tandsköterskan. Den här texten publicerades nu i Tandsköterskan nr 1 2019.  Där kan du läsa om många av de som figurerade på vår yrkeskonferens. Tidningen ska komma ut till alla tandvårdskliniker i landet, men även i din egen brevlåda om du är medlem i Svenska Tandsköterskeförbundet.

Och ni, läs gärna min senaste krönika på Dental24; ”Hur du rekryterar en engagerad tandsköterska.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!