Hälsa

Det vita snuset

Jag har rätt nyligen fått upp intresset för det vita snuset, på grund av att jag nu går ut till skolor och pratar munhälsa samt tobaksvanor med niondeklassare. När jag började med detta våren 2022 insåg jag att jag vet för lite om det vita snuset för att kunna ha en vettig dialog med ungdomar om det. Den information jag hittade var rätt tunn och presenterades på ett ganska uråldrigt vis. Om inte jag blir sugen på att ta det till mig, hur tusan ska jag då motivera ungdomar till att lyssna?

Jag har provat snus en gång i livet, på en fest i ungdomen. Festen avslutades snyggt med att jag satt på trottoaren utanför och kräktes som en hund. Tacksam för den upplevelsen, snusade aldrig igen.

Annons

Snusar din tonåring?

Nyligen träffade jag klass 9 på en skola och ställde frågan ”Hur många av er känner en jämnårig som använder vitt snus?” Svar: Alla.


Av det fortsatta samtalet kunda jag förstå att en stor del av klassen snusade vitt snus. Vad det lät som så var det ganska jämn fördelning mellan killar och tjejer. Klassen ansåg att vitt snus hade högst status, rökning lägst. Vejping var mer poppis för ett par år sedan men förekommer fortfarande bland ungdomarna.

Flera var medvetna om hälsoriskerna och tyckte att hälsa är viktigt. Men den frågan som vägde tyngst var om tandläkaren ser om man snusar, och vilken risk som finns för att ens föräldrar ska få veta.

Stark marknadsföring mot unga

Unga idag blir brickor i ett enormt spel om det vita snusets marknad. Influencers som You Tubers, poddare, bloggare m fl marknadsför vitt snus som coolt, fräscht och spännande. Förpackningarna är snygga och visas upp med matchande kläder eller insmugna i snyggt stylade miljöer som en självklar accessoar, mer än något annat.

Som ung är man lättpåverkad även om man är nog så smart. Detta utnyttjar tobaksindustrin, oavsett vad de själva påstår.

Unga idag är bara brickor i tobaksindustrins pengaspel, tanklösa ja-sägare. Vill man vara det?

Ingen tobak, verkligen?

Det vita snuset marknadsförs som tobaksfritt. Dock innehåller det nikotin som utvinns ur tobaksplantan. Tobaksfritt, verkligen?

Fräscht snus

Förr var snus ansett som rätt ofräscht, inte minst kramsnuset som rann nedför tänderna. Men även traditionellt portionssnuss luktar för de flesta ganska otrevligt och ser inte så snyggt ut.
Vitt snus är motsatsen; vit påse med innehåll som både luktar och smakar långt ifrån vanlig tobak. Låter inte de här produktnamnen lockande så säg?

Deep Freeze, Havana Breeze, Pearls Midnight Mint, Wild Lavender Summer, Crisp Ice, ElderFlower Spritz, Après Ice Tea Peach, Rimfrost, Dunge, Spicy Margarita, Cosmic Blast…

”Fångad av tjejsnuset” på SVT

”Fångad av tjejsnuset” är en svensk dokumentär från 2022 där vi får följa poddmakaren Fanna Ndow Norrby. Hon har aldrig rökt eller snusat men blev trots det fångat av det vita snuset. I denna dokumentär försöker hon reda ut om hon måste sluta, kan sluta och varför det vita snuset blivit så stort bland främst unga. Vi får också blicka in i marknadsföringen, följa med till tandläkaren och höra vad läkaren säger.

Skärmdump ur SVT’s dokumentär ”Fångad av tjejsnuset” 2022.

Jag tycker detta var en riktigt bra dokumentär, fri från skrämselpropaganda med mer fokus på fakta och känslor. Det var givande att få följa någon som både börjar och försöker sluta snusa och samtidigt visar sin faktiska verklighet samt delar sina tankar utan filter. Programmet gav mig många insikter och tankar inför kommande samtal med elever.

Jag tror det är givande att se denna som förälder, gärna ihop med sin tonåring!

Skärmdump ur SVT’s dokumentär ”Fångad av tjejsnuset” 2022.

Är vitt snus farligt?

Här väljer jag att länka vidare till andra aktörer som redan tillhandahåller bra information.

Sluta snusa?

Vad är dina tankar kring vitt snus?

Dela gärna med dig av dina tankar kring det vita snuset. Snusar du själv? Om ja, varför? Hade du velat sluta? Vad tänker du om andra som snusar? Märker du om någon snusar vitt snus?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!