Min arbetsvardagSamarbeten

Tandsköterskorna intog Stockholmsmässan

Tandsköterskor utgör den största yrkesgruppen inom tandvården, men under mina 12 år i branschen är det inget jag har märkt av på de årliga tandvårdsmässorna. Fokus är på legitimationsyrkena, de som ofta innehar chefsposition och håller i klinikens pengapåse. Dock är det många gånger tandsköterskan som har stenhård koll på vilka instrument och material som går hem, vad som behövs och sitter på tips från tidigare kliniker om smarta val. Var smart, lyssna på en tandsköterska. 😉

Tandsköterskedagen var inbakad som ett eget block i Swedish Dental Expo’s program under torsdagen. Förmiddagen handlade om kirurgi och protetik. Trots att jag inte längre jobbar kliniskt så tyckte jag att det var sjukt intressanta föreläsningar. Extra plus till att kunna boka kompetenta och erfarna tandsköterskor som föreläsare för tandsköterskor. Vi har så mycket kompetens i landet, och det är i mina ögon väldigt värdefullt att få till sig kunskap riktat till tandsköterskans sida av behandlingsstolen.

Annons

Kirurgi med tandsköterska Annika Lüttschwager

Först ut var tandsköterska Annika Lüttschwager som arbetat 21 år på käkkirurgiska kliniken, Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan. Med trygghet och lugn delade hon med sig av sina erfarenheter inom kirurgi och samarbetet med protetiker. En spännande detalj var att höra om hur de även utför kirurgi för hörselimplantat, estetiska ansiktsimplantat efter t ex canceroperationer där delar av ansiktet måste ersättas protetiskt. Otroligt spännande och fascinerande! Jag kommer att publicera en intervju med Annika här längre fram, håll utkik.

Tandsköterska Annika Lüttschwager, föreläsare i kirurgi.
Annika och jag, hurra!

Protetik med tandsköterska Hannah Sjöholm

Tandsköterska Hannah Sjöholm, specialistutbildad inom protetik, tog vid därnäst. Dessvärre kunde hanna inte vara med på plats fysiskt. Det är såklart sådant som händer oavsett om man är på sin arbetsplats eller ska föreläsa. Hannah hade dock ordnat detta på bästa sätt genom att spela in hela föreläsningen så att vi kunde ta del av den. Ibland blir det inte som man tänkt, men med kreativitet går det mesta att ordna. 🙂

Jag älskar Hannahs del i sin föreläsning som benämns ”Haverikommissionen”, där hon visar när det gått fel i olika sammanhang. Det är exakt det vi lär oss av, våra misstag! Den som inte gör några misstag är den som inte gör något alls. Kom ihåg det. 🙂

Hannah Sjöholm Protetik
Tandsköterska Hannah Sjöholm med sin bok ”Protetik för tandsköterskor”.

Promenad på mässgolvet

Under lunchen gick jag en sväng på mässgolvet. Kan ärligt säga att mitt intresse skvalpade lite i kölvattnet pga ej jobbar på behandlingsrum. Min största behållning av tandvårdsmässa nu mer är möten med goa människor! Men… den här snubben stal showen 100%!!!

Klicka PLAY! 😀

Gick förbi Blodad Tand Podcast och smygfotade. Hej hej Nicole! 😀

Istället för djupdyk i montrar spenderade jag lunchen på absolut bästa sätt, med underbara tandläkare och föreläsare Karin Sjögren! Vi har känt varandra ett himla bra tag nu, och jag slutar aldrig förundras över denna människas klokskap och mod. Det är t ex både klokt och modigt att stå upp för snällhet idag, och våga säga sin mening trots att ingen annan vågar det. Tack Karin för att du är du! Må vi alla få en föreläsning av dig till varje jul, då skulle världen ta mig fasen vara en bättre plats.

Samverkan och motivation i tandvårdsteamet med tandläkare Karin Sjögren

Ja, vad gör man när man får makten att boka föreläsare…. Jo man bokar såklart Karin Sjögren! Sällan man lyssnar till en föreläsare inom tandvården som river ner så många förlösande skrattsalvor. Karin motiverar, samtidigt som hon sätter fingret precis där, där vi alla någon gång brister i kommunikationen och känner igen oss. Men det är hela tiden på ett snällt sätt, vi skrattar tillsammans. Vi gör övningar tillsammans. Ingen är dum, alla är med.

Samverkan och kommunikation är i mina ögon grunden till allt, både privat och i arbetslivet. Fungerar inte det så faller verksamheten snart pladask och alla mår dåligt. Det är lätt att snöa in på det kliniska helt och hållet, men tappar vi vår samverkan och kommunikation så följer snart de kliniska misstagen efter, det är jag fullt övertygad om.

Tandsköterskans roll i tandvårdsteamet – Vad får vi göra, vad kan vi göra, vad bör vi göra?

Tandsköterskedagen avslutades med en diskussionspanel bestående av mig som moderator, Karin Sjögren, tandsköterska Victoria Sjödén samt Thomas Andersson, FSD. Vår önskan var att även ha en sakkunnig från myndighet på plats men tyvärr kunde någon sådan inte delta. Syftet med programpunkten var att lyfta oklarheter inom delegation och arbetsfördelning samt att få fram viktiga frågeställningar att ta vidare.

Stort tack till alla er som bidrog med tankar, kunskap och frågor! Jag kommer behöva lite tid för att samla ihop detta och därefter skriva ett inlägg. Har ni input så lämna gärna en kommentar eller kontakta mig via e-post.

Tack för i år, hoppas vi ses i Göteborg 2024!

Jag avslutade min vistelse på Swedish Dental Expo med en AW med Dental24, där jag nu varit krönikör i 10 år! Herregud, blev lite chockad när jag räknade på åren haha. Tack för gött häng, som alltid roligt att ses och språkas ute i verkligheten. 😀

Johan Ahlberg, Per Ahlberg och Johanna Ene.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!