Min arbetsvardag

Hemma hos: Tandteknikern

I veckan gjorde vi ett plötsligt hembesök hos vår tandtekniker för att jag skulle få se hur han arbetar. Jag har länge velat det, dels för att det verkar vara ett väldigt spännande och fascinerande yrke och dels för att det ger mig en bättre förståelse för vårt samarbete och hur viktigt det är att vi lämnar ifrån oss bra avtryck för att underlätta hans arbete och därmed slutresultatet till patienten. Ofta finner jag att människor totalt saknar insikt och förståelse för andras yrken, trots att man är beroende och samarbetar med varandra. Fler borde ta sig tid (om så bara en timma) för ett studiebesök här och där. Särskilt våra politiker!  Till slut kanske vi till och med jobbar med varandra istället för mot varandra. ;)

Till vår tekniker skickar vi arbeten som ska bli tandersättningar så som kronor och broar. Han tillverkar dem efter avtryck vi gjort på patientens tänder. Att göra avtryck är ett av arbetsmomenten jag tycker är roligast, och samtidigt det som patienterna oftast tycker är vidrigast olyckligt vis. :) Vem sjutton vill ha munnen full av lila geggamoja som rinner ner i halsen och retar kräkreflexen?! Sen säger tandläkaren med en rynka mellan ögonen ”Nej…. det här får vi ta om”.

I vår tandteknikers lab får jag spana in olika maskiner och instrument. Han visar en guldslunga som ser komplicerad ut och berättar att den kostat ca 200 000 kr! En vansinnig summa tycker jag, som mycket av tandvårdens apparatur. När man inser vad utrustning och material för tandvård kostar kan man börja förstå varför det är dyrt. Jag får se arbeten han håller på med och han förklarar vad det är som ska göras. Allting är ju så smått och pilligt och måste göras helt exakt för att passa i munnen på patienten. Det är otroligt skickligt att någon kan sitta och tillverka detta för hand till perfektion. Jag inser verkligen att detta är ett hantverk av hög kvalitet att beundra!

Det tragiska är att våra tekniker som tillverkar dessa fantastiska tandersättningar idag inte får lön för mödan. Upphandlingspriserna är pinsamt låga och täcker knappt tillverkningskostnaderna. Många väljer istället att skicka sina jobb till massproducerande företag i Kina för en mycket billigare peng. Vill vi ha en halvsnygg tand i ett material som kanske håller? Jag vill ha en tand som ser ut som min alldeles egna i ett material som jag vet är det bästa, som guld! Det är så ruskigt snyggt med lite äldre personer som har en guldtand. :)

3 Comments

 • Reply
  Gör ett avtryck | Tandsköterskan
  9 oktober, 2013 at 18:28

  […] fick jag ett grymt tips gällande avtryckstagning som jag verkligen måste dela med mig av! Torbjörn Åkesson (tandtekniker) skrev i en kommentar här hur man kan använda vanlig vit kirurgtejp längst bak på avtrycksformen för att hålla […]

 • Reply
  Torbjörn Åkesson
  26 september, 2013 at 22:43

  Hur går det med avtryckstagningen? Vill du ha lite tips? Använd vanlig vit kirurgtape längst bak på avtrycksskeden så stannar geggamojjan där den skall vara :-) Jag testade det idag. Vill du se en bild?

  • Reply
   Johanna
   27 september, 2013 at 12:28

   Det går nog bra, har inte hört något annat från vår tekniker åtminstone. :) Det där med tejpen låter intressant. Ska ta upp idén på jobbet. Bil är alltid roligt, ja tack!

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.