BarntandvårdTandvårdTillsammans är vi starkaTips

Hjälp volontärarbetare med tandvård i Afrika!

I en Facebook-grupp fick jag syn på en post där en volontärarbetande tandsköterska efterlyste material och pengar till nästa Afrikaresa. Det var ett udda inslag bland alla andra inlägg och jag blev direkt nyfiken. Visst har jag läst om Operation Smile men det här verkade vara en privatperson som drevs av egen vilja, vilket jag gillar. Då känns det mer säkert att det jag bidrar med faktiskt når direkt fram utan mellanhänder och omkostnader som stora hjälporganisationer har. Jag tänkte att det hade ju varit så otroligt fint och roligt att få göra ett blogginlägg och puffa för en behjärtansvärd sak! Sagt och gjort så kontaktade jag Agneta och hoppades på just detta som vi tillsammans presenterar här:

Intervju med volontärarbetaren och tandsköterskan Agneta Gasmi:

Vart i världen volontärarbetar du?
Jag har varit i Zimbabwe, Etiopien samt två gånger i Gambia, dit nästa resa går igen i November. Vi arbetar i en liten by 18 mil in i Gambia, Soma. Jag åker via en liten organisation som heter ”Afrikaada Teethsaver”. Alla blir inte glada av att se oss ”tobabber”, det finns såklart omvänd rasism.

Annons

Vilka hjälper du främst?
I första hand barnen. Vi har en treårig studie på gång där den ena skolan får fluoriderat salt och den andra vanligt salt. I mån av tid ger vi även behandlingar under mycket enkla former. Behandlingsstolen är en vanlig pinnstol, en person får stå bakom och hålla huvudet. Vi har inga maskiner så enbart handexkavering och extraktioner utförs. I landet finns ca 20 tandläkare så behovet är enormt.

Digital Camera

Hur länge har du volontärarbetat?
Första gången jag åkte var 2011 och jag hoppas på många, många fler resor. Att arbeta som volontär betyder att man står för alla kostnader själv. Högre lön och längre semester vore fantastiskt.

Hur kom det sig att du började?
Ända sedan jag tog min examen på 70-talet har jag velat åka ut i världen och arbeta. Mycket kom emellan men som sagt 2011 var första resan… som gav mersmak!

Vilken roll har tandvård i ditt hjälparbete?
En stor roll såklart, både vad gäller behandling samt att vi utbildar lärarna på skolorna och något som heter ”Mothers Club”. Många använder ”chewingstick”, en pinne som tuggas till i ena änden och så borstar man tänderna på det viset. Inget dåligt sätt alls.

Digital Camera

Vad är det bästa samt värsta du upplever som volontär?
Det absolut bästa är att få möjlighet att hjälpa människor som verkligen behöver hjälp, att på ett fantastiskt sätt uppleva människor och länder på ett annorlunda sätt än att ”bara” turista.

Det sämsta är att se hur svårt många barn har det, självklart även vuxna, men barnen berör mer och dom står ju i en beroendeställning till sina föräldrar. Det värsta i Soma var när en liten flicka ena dagen var hos oss med sin mamma och var fruktansvärt rädd, mamman slog henne med en knytnäve i ansiktet! Vi blev så arga och skällde ut mamman. På eftermiddagen mötte vi flickan på marknaden med sin pappa. Hon ville så gärna komma tillbaka. Utan mamma då, sa vi. Pappan kom nästa dag, det hela upprepade sig tyvärr så till vida att pappan slog flickan i magen med knytnäve och gick ut och samlade ris! Den lilla flickan fick alltså ingen hjälp mot sin smärta.

Hur kan vi här hemma hjälpa och vad behövs?
Att följa med som volontär är mycket välkommet och fyller en del av ett stort behov. Som jag skrev innan bekostar vi allting själva, samt att vi tigger ihop förbrukningsmaterial, bedövningsmedel, tandkräm och tandborstar. Något som också är viktigt är reflexvästar. Det är så mörkt och bilarna kör vansinnigt fort med några centimeter tillgodo på sidorna av bilen. Denna gång har jag tänkt ta med lite roliga saker till barnen som hopprep, hoppband, fotbollar som inte är uppblåsta och superlätta vattenpistoler/rör. Antingen kan man själv köpa och skicka till mig eller sätta in pengar på mitt konto.

JAG LOVAR ATT DET SOM KOMMER TILL MIN HAND GARANTERAT LÄMNAS ÖVER TILL DEN SOM BEHÖVER DET.

Kontakta Agneta: Agneta Gasmi på Facebook eller e-post: buggagge@hotmail.com

(Alla bilder har jag fått lov att låna av Agneta Gasmi.)

Digital Camera

 

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!