FeaturedMin arbetsvardag

Tandsköterska och receptionist

Hur är det att jobba som tandsköterska och receptionist på tandvårdsklinik? Här sammanfattar jag mina erfarenheter efter att jag slutade jobba kliniskt och satte mig i reception.

Tandsköterska och receptionist Johanna Ene.

Annons

Lite bakgrundsfakta om mig


Utbildad och yrkesverskam tandsköterska sedan 2012.

Avslutade kliniskt arbete 2019 p g a härdplastallergi.

Receptionist sedan 2020.

Från 2012-2019 har jag jobbat på små, privata kliniker där receptionen var en del av det dagliga arbetet. Jag har alltid tyckt om den biten då det bidragit med så mycket kontakt med patienterna, från telefonluren och in i behandlingsrummet. Och därav var jag inte främmande för receptionsarbete när dörren stängdes om det kliniska för min del.

Som receptionist är jag ofta den första personen som patienten har kontakt med, både per telefon och på kliniken. Det blir således en viktig roll, där mitt bemötande är det första intryck som patienten får.

Varför en utbildad tandsköterska i receptionen?

Är det inte slöseri med resurser? Nej, snarare tvärtom. Att ha en kompetent person i receptionen som kan besvara odontologiska frågor och ge allmäna råd frigör mycket tid åt behandlarna. Redan i telefonsamtalet kan frågor besvaras och bekymmer lösas så att patienten inte behöver ta det vidare till t ex tandläkaren. Det skapar också ett förtroende när receptionisten kan råda och ge svar.

Självklart går även jag och frågar kollegorna på kliniken när patienter ringer med frågor jag inte kan besvara. Men oftast behöver jag inte lämna över samtalet, det räcker att jag får ett kort svar som jag kan ta vidare till patienten.

Receptionisten är som en dörrvakt som sorterar ärenden och endast släpper igenom de som måste se en behandlare (tandsköterska, tandhygienist eller tandläkare).

Vanliga frågor som jag får som receptionist

 • Jag har bitit sönder en tand, är det farligt att vänta tills vi kan laga den?
 • Jag är väldigt tandvårdsrädd… (lugnande samtal)
 • Varför måste jag/mitt barn komma på den bokade tiden?
 • Vad har hänt med min remiss?
 • Jag har tappat min provisoriska fyllning, måste jag komma in?
 • Jag behöver nytt recept utskrivet på…
 • Jag har värk, vad ska jag göra?

Öppen planlösning vs glasbur

Jag har jobbat i öppen reception där patienter kommer direkt fram till disken, öppen reception som varit delvis skiljd från t ex behandlingsrum och väntrum och nu i en reception helt avskärmad från väntrum och patienter, med lucka att öppna vid direkt patientkontakt. Det sistnämnda gillar jag då det gäller en större klinik.

Jag upplever det väldigt positivt att sitta i en ”glasbur” så som jag gör nu, på en något större klinik. Patienterna som kommer genom entrén och befinner sig i väntrummet ser mig, men jag kan arbeta ostört och tala med patienter i telefon utan att andra patienter hänger över mig i rastlös väntan på sin tur. Det gynnar sekretessen. Att sitta i en öppen planlösning och ta patientsamtal medan andra patienter står bredvid är inte ultimat ur sekretessaspekt oavsett hur duktig du är på att inte nämna namn eller personnummer högt. Det är också en stressfaktor, i mina ögon, att alltid ha patienter runt sig och behöva vakta sin tunga och de papper man ofta har liggande i arbetet där personuppgifter kan stå.

Sekretess och tystnadsplikt är så viktigt och något vi måste påminna oss om.

Utöver den direkta hjälpen jag ger patienter i receptionen har jag flera andra sysslor, bl a

 • Posthantering
 • Leveransmottagning
 • Scanna in och journalföra dokument
 • S k ”listvård”, gå igenom olika listor för att fånga upp patienter som annars hamnar mellan stolarna.
 • Ekonomi; fakturakontroller m m
 • Boka in/boka om tider, hantera tidböcker
 • Bevaka klinikens e-post
 • Hantera meddelanden via 1177 samt webbokningar
 • Teckna frisktandvårdsavtal (FTV)
 • Kontroll av remisser

Det är väldigt skönt att kunna göra detta ”i lugn och ro” inne i glasburen.

Betalkiosk

Vi har en betalkiosk i väntrummet och det är den bästa grejen någonsin! En apparat med skärm där patienterna först anmäler sin ankomst, och när de går betalar för sig. I love it! Det frigör så mycket tid för oss receptionister. Självklart går det att betala hos mig i luckan som vanligt, men vi försöker få så många som möjligt att använda självbetjäningskiosken och hjälper gärna till att visa hur den funkar.

Det är också positivt i smittrisksynpunkt, då färre patienter sticker in sina huvuden genom luckan.

Smiter de inte från betalningarna då?

Nej, det är extremt få som går utan att betala. I de fallen upplever jag att de oftast bara glömt. (De vill ju härifrån fort, haha.)

Glasbur + betalkiosk = så mycket mindre stress!

Tandsköterska och receptionist, stressigt?

Växeln hallå hallå hallå?!

Som receptionist talar jag väldigt mycket i telefon hela dagarna. Oftast har jag head-set och det är en förutsättning för ett smidigt arbete då det ska knappas och skrivas på datorn samtidigt. Jag tycker om att prata i telefon i mitt arbete trots att det inte alls är så privat många gånger.

När är det som stressigast i receptionen?

När jag har en patient i telefon, en annan står och väntar utanför luckan och en tredje vill bli insläppt genom den låsta entrédörren (dörren är låst nu under pandemin och saknas grindvakt hjälps vi alla åt att öppna). Det kan kryddas extra av att t ex en behandlare pockar på min uppmärksamhet i något ärende.

När är det som roligast att vara receptionist?

Det är när jag kan lösa problem! Oavsett om det är patientens eller en behandlares bekymmer så känns det himla himla bra att ha kunnat lösa något till allas tillfredsställelse. Ett stort smajl på läpparna och jag andas ut så där sköööönt. : )

En annan rolig och värdefull sak är när det finns lite tid att samtala och lära känna sin kollega som sitter bredvid eller bara kommit in i något ärende. Jag tycker det är väldigt viktigt att känna samhörighet och bygga gemenskap, något jag haft svårt att känna genom livet. Ofta känt mig utanför, som ett jävligt märkligt litet UFO som ingen begriper sig på. Därför är jag så glad när jag hinner prata med kollegorna, kan kika in i behandlingsrummen utan att uppleva att jag stör med frågor och vara mig själv. Det måste ju vara det viktigaste i världen att få känna så, för då orkar man göra ett bra jobb.

Det är roligt med all patientkontakt! Att få bemöta och bemöda sig med människor som kanske inte är på sin favoritplats i världen och ändå ge dem en bra dag.

Hantera post. Vika brev och lägga i kuvert. Skriva adresser. Sortera inkommen post. Alltså jag gillar det.

Nackdelar som receptionist

Det är ett väldigt stillasittande jobb framför datorskärm. Jag fick snabbt stel nacke, ont i musarmen och allmänt stel i hela kroppen. Personligen känner jag att fysisk träning är helt nödvändigt för att jag ska hålla. Även massage.

Det jag gillade med att jobba kliniskt som tandsköterska var just att jag sällan satt stilla. Mycket ”spring” och många olika moment under dagen. Det saknar jag och emellanåt känner jag mig understimulerad då jag sitter framför datorn så mycket. Misstänker att jag hade krupit ur mitt skinn om jag jobbade 40h/vecka som receptionist.

Frågor och input?

Har du andra frågor gällande att jobba som tandsköterska och receptionist på tandvårdsklinik så tveka inte att ställa dem i kommentarsfältet.
Är du själv receptionist så dela gärna med dig av dina tankar och upplevelser!

6 kommentarer

 1. Hej, jag har precis börjat jobba på en tandvårdsklinik som receptionist, jag har ingen utbildning men har jobbat inom vården i 21 år så prata kan jag 🙂 jag hade velat ha lite tips hur jag ska bli en bra receptionist inom tandvården. vad är det jag ska tänka på och behöver jag gå på en kurs. jag tycker att jag är ganska duktig, har bara jobbat med det i 2 veckor. hoppas du kan svara här eller på email . tack i förhand

  1. Hej Sela! Jag jobabr ju i receptionen och jag tror att det som gör mig till en bra receptionist är många gånger att jag har en bra kommunikation med mina övriga kollegor! T ex frågar/pratar jag mycket med behandlarna varje dag och har lärt mig deras önskemål och vad de tycker är viktigt. Sedan ör jag mitt bästa för att tillmötesgå deras önskemål samt se till att dagen flyter på så bra som möjligt genom bokningar och information till patienter. Jag vill rekommendera denna kursen till dig: https://tandlakarforbundet.se/kurs/odontologi-for-reception-och-sterilpersonal__409051/
   Be din arbetsgivare skicka dig på den! 🙂

 2. Hej! Jag är ganska nyexaminerad tandsköterska och fick jobb direkt. Numera arbetar jag mindre kliniskt och mer som receptionist och jag kan uppleva att jag inte riktigt kommer in i teamet på samma vis som vid kliniskt arbete. Jag undrar om det är någon mer som upplever detta? Eftersom man sitter i telefon eller med administration så bondar man inte på samma vis som de andra? Tacksam för synpunkt!
  Kram Cecilia

  1. Jag kan absolut se hur det kan bli så! Receptionen blir som en bubbla, lite skiljd från alla andra. Så kände jag på förra arbetsplatsen, men som tur är är det helt annorlunda där jag är nu. Min reflektion är att det kan spela roll hur receptionen är placerad. På förra jobbet var den helt skiljd från kliniken och kommunikationen med behandlare skedde ofta genom att man ringde upp. Nu sitter jag mer sammankopplad med övriga kliniken, och kollegor kommer ofta in för att kolla om patient kommit, be om hjälp, skriva ut eller bara prata lite. Jag rör mer på mig här också. Går ifrån receptionen många gånger per dag för att prata med behandlare i olika ärenden. Jag hade oro för att känna mig utanför, precis som du, när jag började. Kanske spelar det roll vilka kollegor man har också, hur de bjuder in. Jag försökte nog ganska våldsamt bjuda på mig själv och knö mig in i början, just för att jag var rädd att det inte skulle ske annars. Kanske något att ta upp med klinikchef/koordinator? Trots allt jätteviktigt med sammanhållning samt att receptionen är som ett hjärta där allt ska pumpas igenom!
   Kram 🙂

 3. Hej! Jag är nyexaminerad tandsköterska och fick jobb direkt! Just nu är jag i receptionen och hoppar in om det saknas folk osv. Trivs så jäkla bra! Men känner mig fortfarande väldigt osäker på de olika borrarna, vilka används till vad och så. Samt en del termer som uppkommer när en tandläkare ber mig boka en tid. Kan inte du ta upp lite sånt i ett inlägg? 🙂 Jättebra blogg förresten! Varma hälsningar Erica

  1. Åh, vad roligt att du trivs. Hurra! ^_^
   Du, borrar är ett mysterium som inte är till för att lösas. Herregud… jag och borrlådan, fick huvudvärk varje gång jag skulle beställa borr. Tacksam att slippa den biten nu och vet inte om jag kan hjälpa något särskilt. Ska fundera över det.
   Vad gäller knepiga odontologiska termer så var frågvis. Såklart du inte kan ha koll på alla nu. Jag har inte heller koll på allt, men så är vi inte tandläkare. Fråga, skriv upp om du behöver. Det är det bästa. Du kommer få kläm på alla knasiga ord, jag lovar. Kom ihåg att man måste inte kunna allt och man måste få lov att vara ny. Puss och kram och TACK!!! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!