Min arbetsvardagStudera till tandsköterska

Jobba med att sticka skära sy

Många yrken innehåller element som man kanske inte tänker så mycket på, tills dagen då du redan valt vägen och står mitt i kaoset av kanyler, skalpeller och blod blod blod! Sekunden innan det svartnar för ögonen hinner du tänka ”Jag som är spruträdd och inte tål blod, karriären tar slut innan jag hunnit samla mod”. Därför tänkte jag berätta lite kort för er som funderar på tandsköterskeyrket vad som kan tänkas komma i er väg.

Sprutor måste ni räkna med bums! I utbildningen ingår numer kursen Infiltrationsanestesi (lägga ytlig bedövning) och arbetsgivare ska kunna räkna med att ni kan gå in och lägga bedövning på patienten. Är du väldigt spruträdd rekommenderar jag dig att fundera över om det är något du tror att du kan jobba med och komma över? Själv har jag inte direkt problem med att få sprutor, men att titta på när någon annan blir stucken var extremt obehagligt tidigare. Under min första praktikperiod bestämde jag mig för att tvinga mig att titta jättenoga när tandläkaren la bedövning för att härda mig. Det fortsatte jag med under alla praktikperioder och även när utbildningen var slut. Tills det kändes helt ok. 🙂 Det var också nyttigt och hjälpsamt att få öva på varandra under kursen, då vi hade väldigt bra handledning.

Annons

När det kommer till kirurgi (jonglera med skalpeller och lägga tjusiga snitt i t ex tandköttet) och suturera (sy) ihop vävnad är det tandläkaren/kirurgen som håller i de instrumenten och utför det kliniska arbetet. Dock måste du som tandsköterska klara av att noga se på utförandet och följa med i förloppet så att du kan assistera på bästa sätt. Var beredd på blod, kött och blottad benvävnad.
Det är verkligen inte alla kliniker som jobbar mycket med kirurgi, många remitterar t ex patienterna till specialister. Det behöver ju således inte bli ens förstaval att söka jobb på kirurgavdelningen. 😉

Man kan sy på många sätt men undvik gärna detta. ^_^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!