FeaturedTips

Jobba utomlands som tandsköterska

Jag fick en fråga om hur det är att jobba utomlands som tandsköterska, tyvärr har jag ingen aning då jag själv aldrig stuckit min fot utanför Sveriges arbetsmarknad. Därför blir detta inlägg mestadels tips om läsning på andra siter och länkar som kan vara till nytta för den intresserade. Jag hoppas kunna bygga på detta inlägg med mer information, detta är vad jag skrapat fram i dagsläge.

Länkar till läsning

Det finns många grupper på Facebook för tandsköterskor, jag är med i en internationell och en för tandsköterskor i USA. Det är väldigt intressant att ta del av deras upplevelser av yrket och där skulle du kunna hitta personer att fråga mer specifika frågor om det land som intresserar dig.

Annons

Tandsköterskor i USA

Jag har hängt rätt mycket i de amerikanska Facebook-grupperna, och i USA verkar löneglappen vara väldigt stora inom tandsköterskeyrket. Generellt har jag fått till mig att många har fler jobb eller ett extraknäck vid sidan av för att få det att gå ihop. Villkoren verkar på många ställen rent usla och försäkringar etc genom arbetsgivaren är inget man kan räkna med.
Däremot har de något som kallas DARW – Dental Assistant Recognition Week, som firas en gång per år och verkar vara en himla fin grej på de kliniker som bryr sig om detta.

Tandsköterskeförbund utomlands

I mitt inlägg Tandsköterska utomlands på webben har jag länkat till några tandsköterskeförbund och liknande organisationer i ett par engelskspråkiga länder.

Jobba som volontär med tandvård

Ett alternativ för att få komma utomlands och arbeta som tandsköterska är att bli volontär. Det finns flera organisationer som arbetar med tandvård i delar av länder där människor annars inte har råd eller möjlighet att besöka tandvården.

Jag ville tipsa om A Child’s Smile, men ser nu att de tyvärr stängt sin verksamhet pga att resurser saknas för att genomföra projekt. Blev riktigt ledsen, d´å detta var organisationen jag själv skulle valt. Vi får hoppas att de återkommer. Däremot finns mycket läsvärt på hemsidan, berättelser från projekt och volontärer som man kan ta del av.

Kan mina svenska betyg användas utomlands?

Ja, på de flesta utbildningar får du ett exemplar av ditt betyg på engelska för att kunna använda utomlands. Fråga när du ansöker till utbildningen. Sedan är det givetvis upp till varje land huruvida de godkänner betyg från en svensk utbildning.

Har du, eller jobbar du utomlands?

Har du erfarenhet av att jobba utomlands som tandsköterska och vill underlätta för någon med samma ambition? Lämna en kommentar här nedan om andra tandsköterskor kan få kontakta dig med sina frågor. Hade du kunnat tänka dig att skriva ner din berättelse och vara gästbloggare här?

Tar också tacksamt emot tips på mer läsning, det var verkligen svårt att hitta artiklar med berättelser från tandsköterskor som jobbat utmlands.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!