LäsarfrågorStudera till tandsköterska

Läsarfrågor!

Det trillar in frågor ibland och det tycker jag är väldigt roligt. Blir så glad och hedrad över att ni betror mig med viktiga frågor om yrkesvalet och arbetet! Nu är det ju så att jag arbetar heltid och sköter bloggen på fritiden, så ibland finns varken tid eller ork att svara så som jag hade önskat till alla. Dessutom vill jag gärna dela med mig så mycket som möjligt till så många som möjligt, därför tänker jag införa blogginlägg med läsarfrågor då och då. I högerspalten hittar ni kategori-menyn och där kommer nu också finnas ”Läsarfrågor”. Har du en fråga som du absolut inte vill ska publiceras så tala om det för mig, självklart respekterar jag det i så fall. Hoppas detta låter som en bra grej! Här kommer första frågorna. 😀

Hej! Jag kikar lite på utbildningar och har funderat på bland annat tandsköterska på KY. Har ingen erfarenhet från praktik eller så, men har jobbat lite inom vården där jag trivs. Tror du att jag även skulle tycka om tandsköterska då?
Åh, det är dödssvårt att svara på denna frågan utan att känna dig bättre. Men rent generellt, trivs du inom vården bör du ju trivas inom tandvården. Jag vet många som gått från t ex undersköterska till tandsköterska och är jättenöjda! Vad är det du gillar med att arbeta inom vården? Vad vill du ha ut av att byta till tandsköterska och på vilka sätt hoppas du att det ska bli ett bättre val än ditt nuvarande? Som sagt, jättesvårt att svara på sådana här frågor utan att veta lite mer. Fundera på frågorna och skriv en lista på dina önskningar och förhoppningar om ett yrkesbyte.

Annons

Är det en svår utbildning? Hur är yrkeshögskola jämfört med högskola -tänker på det akademiska(dvs uppsatser som ska vara ”vetenskapligt” skrivna osv)?
Vad man anser vara svårt är  hemskt individuellt, får svara utifrån mig själv. Jag är ingen plugghäst och tycker det är dödstråkigt att sitta hemma och plöja kurslitteratur. Blir lätt distraherad och jag vet inte hur många gånger jag gick ut och festade på helgen istället för att plugga. Sedan satt jag på Söndagkväll och grät mig igenom hemtentor. Dock har jag aldrig haft  direkt svårt för mig i skolan. Min bild av tandsköterskeutbildningen är att den var sjukt komprimerad och intensiv, mycket på kort tid! Men alla i klassen tog sig igenom den och jag vill påstå att det är inget oöverstigligt berg för någon. Jag dansade många långa nätter och levde loppan men klarade att få högsta betyg i de flesta kurser ändå. För mig handlade det om att ha en plan för studierna och veta hur jag skulle plugga.
Vi hade oftast inga krav på att skriva vetenskapligt sas. Jag har ingen direkt erfarenhet av högskola, men tänk att detta är en utbildning som ska förbereda dig för att lära dig ett praktiskt yrke. Vi fick skriva uppsatser om patientfall t ex, där vi resonerade om fallet och hur vi hade hanterat det. Sen är det ju rena fakta-tentor också där du måste veta att 1+2=3.
Vill du bli tandsköterska så kommer du klara utbildningen. Om mina klasskamrater som hade småbarn hemma klarade det, om de som jobbade extra var och varannan dag klarade det, om de som inte hade svenska som modersmål klarade det. Om det dansande lättdistraherade yrvädret jag klarade det, ja då klarar du också det! 🙂

Vad är arbetsuppgifterna som tandsköterska?
Du kan läsa en sammanfattning av min arbetsdag här:
Min dag som tandsköterska
Givetvis kan det variera från klinik till klinik. På många ställen har tandsköterskan egna patienter, t ex barn och profylax då man gör enklare undersökning och tar tandsten samt polerar. Vi får även ta röntgen, lägga viss bedövning och flera andra behandlingsuppgifter kan tillkomma med delegering från tandläkaren.
Googla på ”tandsköterska arbetsuppgifter” så får du fram mer info!

Trivs du på ditt jobb?
Oh, ja! Jättenöjd med mitt yrkesval och trivs så otroligt fint på min arbetsplats. Men det är inte bara själva jobbet som gör det. Mötet med alla människor, atmosfären på vår lilla klinik och att vi trivs så bra tillsammans. Ska jag vara ärlig vet jag inte om jag hade gillat att vara på en storklinik t ex, det passar inte riktigt min person. Men så är det ju för oss alla, vi får fram våra bästa egenskaper i olika typer av sammanhang och konstellationer.  Så länge jag får jobba där jag trivs och med goda villkor kommer jag vara jätteglad, men mitt yrkesval är inte ristat i sten för resten av livet.

Hoppas jag kunde ge några vettiga svar från soffkanten denna Lördagsmorgon. 🙂

Batman teeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!