Hälsa

Mässlingen, karantän och vaccination

Mässlingen tog oss inte som tur är, den försatte oss dock i karantän. Ibland är det nyttigt för människor att ställas öga mot öga med sådant vi trodde aldrig skulle drabba oss här.

För vi har det på många sätt så himla bra, så att vi tar det för givet. Ibland behöver vi bokstavligen påminnas om varför det var så viktigt med vaccin mot vissa sjukdomar. Varför vi ska vara glada att vaccineringsprogram genomförts och att det är anmälningsplikt på vissa sjukdomar. Vi har mycket att vara glada för här vill jag lova. Att ställas inför oron att ens barn blivit smittat av en kraftfull sjukdom gör att man snabbt inser hur liten man är i världen och hur bra man faktiskt har det.

Annons

Jag var långt bort i tjotahejti när vår barnmorska ringde och lät allvarligare än jag någonsin hört henne. Fem gånger hade hon ringt medan jag körde bil. Hon förklarade att ett barn med mässlingen befunnit sig på vårdcentralen samma dag som vi var på BVC med vår bebis. Eftersom alla går igenom huset oavsett vilken instans man ska besöka så kallades samtliga in som varit där den dagen. Jag blev helt ställd när hon ringde och sa att vi skulle komma dit, så jag sa först bara ”Det går nog inte, vi är jättelångt bort idag”. Då förklarade hon att det inte var mycket att be för, vi skulle vara där kl 16. På hennes ton lät det som om de skulle hämta mig med polis om vi inte kom. Helt rätt och självklart åkte vi! Dock inte ofta man får ett sådant samtal ju.

Den oron som kickade in… har min 6 veckors bebis fått mässlingen?! Jag visste att det är en sjukdom som kan sätta permanenta spår, och leda till dödsfall, men allt jag INTE visste om den ökade oron ännu värre.

Framme vid vårdcentralen fick vi inte gå in via huvudentrén, utan genom BVC’s personalingång. Allt för att hejda smittspridning. Där var all annan verksamhet stoppad till förmån för bebisar som skulle få akut hemoglobin för att skydda mot eventuell smitta. Själva vaccinet är hon för liten för. En spruta i varje lår på liten som såklart skrek sig illröd. Men jag säger inte ”stackars liten”, jag säger TACK. Sedan mottog vi information och instruktion. Karantän med bebis i 20 dagar från exponeringstillfället. Jättetråkigt men jättetryggt och helt viktigt att respektera. För ingenting är viktigare än allas vår hälsa, både min och din. Dagen efter ringde jag för att rådfråga och dubbelkolla några saker, upplevde att de var så noga med att ge riktiga svar och inte bara haspla ur sig något.

TACK för att ni skötte detta så väldigt bra på vårdcentralen där vi bor! Efter den överväldigande oron som grep mig i bilen på väg dit kände jag mig sedan fullkomligt trygg. Så proffsigt agerande och omhändertagande från all vårdpersonal där. Känns kanon att få se med egna ögon att det fungerar när något så här oförutsett händer som man absolut inte är van vid.

Hej då mässlingen, kom aldrig mer och säg hej är du bussig. Lillbebis kommer få sitt vaccin när tiden är inne, så vi gör slut med dig och önskar dig allt hemskt!

Vill du veta mer om mässlingen så läs på 1177 här.

Tandsköterska och bloggare Johanna Ene
Äntligen slut på karantän så vi kunde hälsa på på jobbet idag. Så mysigt i behandlingsstolen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!