Min arbetsvardag

Personlig hygien efter jobbet

Hej allihopa, nu blir det obekvämt!

Den här frågan har funnits i mitt bakhuvud i flera år, men eftersom man noga har fått lära sig att det är ofint att fråga om andras personliga hygien har jag hållit tyst. Vilket så här i efterhand kan kännas lite onödigt. Tycker ju det är viktigt att våga prata om saker, och vara obekväm! Tänker att det ofta är så man får till utveckling. 🙂

Annons

Så, nu kör vi! Med högt i tak och lite jävla ärlighet.

– Duschar ni efter kliniskt arbete?

Utvecklar; frågan gäller alltså oss som arbetar kliniskt med patientbehandlingar där stänk och aerosoler förekommer, som således hamnar i t ex håret.

Detta var något av det första min chef tog upp när jag, före min första anställning där, hade LIA på kliniken. Att duscha efter kliniskt arbete, särskilt håret där mycket otrevligheter eventuellt kan ha hamnat. Det hamnar sedan på kudden i sängen, som man kanske delar med sin partner eller med barnen. För mig låter det helt vettigt och jag har sedan dess skrubbat min lekamen och tvagat mitt hår med T-sprit efter arbetsdagens besudling! Eller en liten hal tvålbit och schampoo då. 😉

Men ni har väl sätt den här… ibland känns det verkligen som att det enda rimliga vore att autoklavera sig!

E-kort med vårdhumor: "Showering wont be enough today, I'll need to be autoclaved. "

Den här hygienfrågan har jag aldrig hört någon annan yppa, inte under utbildningen och inte någon annanstans i tandvårdens arbetsliv. Är inte det märkligt egentligen? Jag menar, i övrigt är vi rätt hysteriska när det gäller hygienrutiner. Vi kan nålfara varandra vad gäller spritning, handskar, hantering av rent gods med mera med mera, men vi vågar inte ta i frågan om huruvida vi tar med oss bakterier och virus när vi går till sängs? Visst kan vi dra hygienfrågan till vägs ände och ända in i absurditeten, men jag tycker detta är en intressant fråga som är värd att vrida på.

Jag säger inte att något är rätt eller fel, bara hur jag personligen ser på saken. För mig känns det rimligt att om jag ska vara noga med handhygien och arbetskläder bör jag även vara noga med övriga jag efter en arbetsdag. Går inte till sängs med vem som helst, vissa bör man spola ner i avloppet som ni vet!!! Gäller både bakterier, virus och andra… 🙂

Så låt oss vara härligt obekväma tillsammans och diskutera detta våta ämne. Här är en liten undersökning, såklart helt anonymt att svara. Tänker att många säkert inte vill vara öppna med sitt duschande här (eller så har jag helt fel?), vore ändå roligt om ni ville delta anonymt då.

[poll id=”13″]

Utveckling ja… i framtiden kanske vi gruppduschas efter dagens slut. Uppställning, tvagning!

2 kommentarer

  1. Det är helt rätt👍 Opmössa på vid patientarbete m aerosolspridning så behöver du inte tvätta håret av den anledningen. Det blir mer o mer vanligt m mössor på kliniker och självklart vid op och sterilarbete hos oss.

    1. Självklart mössa vid op! Själv är jag på allmänklinik med väldigt lite op. Vet att många patienter uppskattar att slippa den sterila sjukhuskänslan, och att man är lite ”vanlig”. Med op-mössa blir det verkligen mer sjukhusigt. Plus ännu mer avfall till sopberget vi verkligen är duktiga på att bidra med. Det får bli dusch så länge det inte är op för mig. Det positiva med tvångsdusch varje dag är en stund helt för mig själv när man kommit hem till familjelivet. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!