DebattLön/Ekonomi

Nationellt löneupprop för tandsköterskor 2023

Här följer information om ett pågående nationellt löneupprop för tandsköterskor 2023. Det är inte skrivet av mig, utan av den tandsköterska som nu startat upp detta upprop med ett fantastiskt engagemang. Läs hela texten och se vad du själv kan bidra med.

GÄSTBLOGGARE: TANDSKÖTERSKA ANNA OM LÖNEUPPROP:

Nationellt löneupprop för tandsköterskor lön 2023.

Varför jag startade ett upprop om lön

Jag tog tandsköterskeexamen 2022 och har jobbat för Folktandvården på en liten klinik i 1 år nu. Jag känner stor frustration över att trivas så bra på kliniken med jobbet och med patienterna men samtidigt inte ha RÅD att jobba kvar. Värst är kanske känslan av att inte se någon förbättring längre fram heller, då det är tydligt att lönerna har en tendens att stå still.

Annons

Så jag bestämde mig för att ta saken i egna händer och starta ett löneuppror. Ett slags sista desperat försök att göra skillnad. Sedan ett par veckor veckor driver jag ett löneuppror för tandsköterskor som spridit sig nationellt och blivit så mycket större än jag kunnat tänka mig på kort tid! I Facebook-gruppen är vi i skrivande stund 2735 medlemmar som alla vill samma sak; vi vill kunna leva på vår lön!

Vem hade kunnat tro att jag skulle hamna här?

Vem är jag?

Jag heter Anna, är 38 år ung och bor i Falun med make och två små pojkar som är 2 och 4 år.

Jag är utbildad inom språk/turism, har bott utomlands, jobbat som reseledare, resesäljare, försäljare, lokalvårdare och kvalitetsansvarig samt hjälpt med personaldrift. Under min första föräldraledighet bestämde jag mig för att studera till Tandsköterska, då jag saknade den sociala delen av mitt jobb på städbolaget.

Varför det blev Folktandvården

Jag trodde aldrig att jag skulle jobba inom Folktandvården om jag ska vara ärlig. Under utbildningen kom det fram vad lönerna låg på där och vi var alla överens i klassen om att inte acceptera vilken lön som helst utan hellre söka sig privat där ingångslönen ligger på 5000 kr mer i månaden. Men konkurrensen är väldigt stor just nu här i Dalarna och man är inte lika kaxig när valet är att stå utan jobb istället… Jag accepterade trots att jag gick ner 5000 i månaden från mitt förra jobb.

Kontakter

Sen jag startade löneupproret har jag vart i kontakt med fackförbunden Vision, Unionen och vårt yrkesförbund Svenska Tandsköterskeförbundet m fl och helt ärligt har intresset varit svalt men vissa guldkorn som kompenserar ointresset har helt klart dykt upp! Lars Burström från Vision region Västerbotten, Veronica Magnusson ordförande Vision och Tina Hilding Svenska Tandsköterskeförbundet har t ex alla ställt upp på och svarat på frågor och funderingar.

Vi har precis börjat och vi kommer fortsätta kämpa för högre ingångslöner som kan konkurrera med privata sektorn. Men också höjd lön för redan befintlig personal, det är där kompetensen finns och det får man inte tappa bort!

Skyddad yrkestitel spelar roll

Parallellt med jobbet om löner vill jag samarbeta med Svenska Tandsköterskeförbundet om att göra Tandsköterska till en skyddad titel då de redan kommit långt och har de rätta kontakterna för detta.

Tanken är att vi kommer att slå från flera håll samtidigt både regionalt och nationellt men alltid tillsammans, vi kommer att fortsätta att erbjuda facken och andra organisationer att vara med och vi kommer gå ut i media!

Så vad kan du göra?

 • Gå med i vår Facebookgrupp och bjud in alla tandsköterskor du känner!
  Löneuppror Tandsköterskor | Facebook

  Har du inte facebook men ändå vill veta mer och stödja saken kan du skicka mail till mig så håller jag dig uppdaterad:
  anna_ekman84@hotmail.com
 • Bli medlem i Tandsköterskeförbundet och stöd deras arbete för skyddad yrkestitel!
  www.svetf.se
 • Hjälp till att göra vår röst hörd, sprid artiklar från media, skriv insändare osv.

/SLUT GÄSTBLOGG

Länkar till regionala namninsamlingar

Följ länken till din region, skriv under och dela till dina kollegor.

Länkar till relaterad media från 2023

Lämna en kommentar med tips (länk till artikel etc) på media från 2023 att föra in här.

En kommentar

 1. Självklart ska tandsköterskor ha bättre lön särskilt som de utöver alla arbetsuppgifter också borde ha ett extra tillägg för alla patienter som har sina amalgamfyllningar kvar där ingen av personalen skyddas effektivt mot de ångor som bildas av att putsa på gamla amalgam och ta hand om kontaminerade arbetsredskap. Jag är jätteglad för att ni gör detta och vill hjälpa till genom att skicka dem av er mina böcker som handlar om tandsköterskors ställning i arbetet och de risker som bl.a. kvicksilver innebär. De av er som vill veta mer hör av er till mig. Vi är en liten grupp som har kämpat för rätten till arbetsskadeersättning under många år och har fått rätt några gånger men det krävs samarbete med flera då vi som yrkeskategori anses vara för få. Mina böcker finns både på Ad Libris och hos mig . De är ” Var så god nästa” finns hos mig. ” Har du fått kvicksilver på hjärnan?” Och den senaste ” Förgiftad på jobbet?” Utgivna på Ebes förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!