Hälsa

På min rosa pilatesboll

Jag vet vad som är ergonomiskt riktigt. Jag vet så väl att jag inte borde sitta som en krokig gam över patienten och att axlarna egentligen inte sitter fast i mina öronsnibbar. Det är så fånigt enkelt att lära sig hur man skonar sin lekamen i arbetet, men så knivigt att sedan få till det. Eller är jag lat som ofta tar snabbaste vägen oavsett vad kroppen säger? Lat, glömsk och lite stressad.

Min lärare berättade hur han gick och tryckte ner axlarna på sina sköterskor när de jobbade. Så enkelt, en hand på axeln som blir tung. Några sekunder och en god påminnelse om var en axel faktiskt hör hemma. Jag förundras ofta över minnet och vilka små detaljer som fastnar, men just detta gjorde det och jag kan ofta för mitt inre se honom gå runt och trycka ner axlar tills han gör detsamma på mig och jag tar ett djupt andetag och sänker dem.

Annons

Ergonomen talar om att vi ska sitta si och så, men jag känner sällan att det fungerar i praktiken. Ge mig längre hals och armar av gummi, sidospeglar fästa i öronen men helst dragkedjor i patientens mungipor! Hur många ergonomer har praktiserat det yrke de ska ge råd inom och har en faktisk förståelse för svårigheterna i att följa deras exempel? Teori och verklighet går så ofta skilda vägar.

Jag får lätt ont i rygg, axlar och händer. Då jag finner det svårt att hålla ergonomiska arbetsställningar kör jag med förebyggande träning. Gympa, löpning och enkel styrketräning. När jag höll upp med gympan i ett halvår blev ryggen fort svag och ond. Passen innehöll en bra mix av kondition, styrka och smidighet och alla kunde delta. Det var både pinsamt och fascinerande när kvinnorna runt 80 år ofta slog mig på alla punkter! Men mest älskar jag att springa rakt ut i skogen för mig själv. Det hjälper min rygg jättebra samt att det är skönt att få rensa huvudet ifred. Hemma kör jag med lätta hantlar och ”hand grips” för att stärka händerna. Införskaffade en pilatesboll i veckan, hur tusan håller man balansen? Helt livsfarlig och säkert jättebra när man slutat ramla in i möblerna.

Allt jag gör är billigt och enkelt, helst ska det gå fort att utföra också. För som sagt är jag lat, glömsk och lite stressad.

Tips: Du kan köpa en svindyr pilatesboll i många specialiserade affärer. Eller en alldeles utmärkt en från Rusta för mellan 50 – 150 kr inkl pump! Tänk på att du ska ha rätt storlek för din längd.
Handgrips finns i de flesta sportaffärer och kostar ca 100-150 kr skulle jag tro.

handgrip

 

 

Glöm inte spana in nya numret av Tandsköterskeförbundets tidning! Får du den inte på posten (ej medlem) så bör den komma till din arbetsplats. Nästa vecka är Swedental och Riksstämman i Göteborg (tjohoooo) och du hittar en karta över mässområdet i tidningen. På Fredag förmiddag, 13/11, kommer jag prata i Studentloungen! Kom gärna dit och ställ frågor om yrket, studierna eller vad sjutton som helst. Tandsköterskeförbundet kommer också vara på plats i närheten så passa på att ta reda på vad de egentligen pysslar med. 🙂

Här skriver du ut ditt fria entrékort till mässan. Är du student så skriv ”Student” i fältet ”Företag”. Så gjorde iallafall jag när det begav sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!