Lön/EkonomiStudera till tandsköterskaTillsammans är vi starka

Varför yrkesförbund?

Ja, varför tusan ska vi ens ha ett yrkesförbund? Det måste vara många tandsköterskor som ställer sig den frågan, när medlemsantalet idag är så lågt att förbundet nu på allvar hotas av nedläggning. 2015-03-21 har Tandsköterskeförbundet årsmöte och en proposition läggs fram om att stänga ner förbundet. Detta är det första av två steg som leder till att vi inte längre kommer ha ett yrkesförbund, om inget drastiskt sker under 2015. Det slutgiltiga beslutet röstas i så fall igenom vid årsmötet 2016.
Läs gärna mina tankar om detta på Dental24:

Tandsköterskeförbundet hotas av nedläggning

Vi vill ha bra arbetsvillkor, högre löner, garanti för att vår utbildning krävs för jobbet och en röst som räknas inom tandvården. Men vi vill inte vara med i vårt eget yrkesförbund?

Visste du att…
Medlemskapet  kostar bara 42 kr/månad (500 kr/år).
Du kan vara medlem redan som student.
Även tandhygienister och tandvårdslärare kan vara medlemmar.

Annons

Detta är Svenska Tandsköterskeförbundet:
(Text tagen ur senaste numret av tidningen ”Tandsköterskan”.)

 • STF är yrkesförbundet för alla tandsköterskor – oavsett arbetsplats eller facklig tillhörighet.
 • STF blir tillfrågade av myndigheter och branschorganisationer när beslut fattas som rör tandvården.
 • STF för tandsköterskornas talan.
 • STF arbetar för att tandsköterskeutbildningen ska hålla en god nivå och vara nationellt likvärdig, vilket höjer yrkets status och på sikt lönenivå.
 • STF vill möjliggöra för tandsköterskorna att utvecklas på arbetsplatsen.
 • STF har medlemsservice och finns till hands för att svara på frågor från medlemmar, men också för exempelvis de som funderar på att läsa till tandsköterska.
 • STF ordnar årlig tandsköterskekonferenser med fortbildning och inspiration för kåren.
 • STF har funnits i drygt 70 år och består av ett moderförbund, sju sektioner för olika yrkesinriktningar och ett antal lokalföreningar.

”Ett medlemskap i STF ger en mängd medlemsförmåner, som exempelvis lägre pris på förbundets yrkeskonferens, förmånliga priser på försäkringar och tidningen Tandsköterskan direkt hem i brevlådan.

Som medlem hjälper du till att stötta din yrkeskår och driva tandvården framåt i en riktning som gagnar hela teamet.”

Läs mer:

Tandsköterskeförbundets stadgar

Gilla Tandsköterskeförbundet på Facebook!

BLI MEDLEM I DITT YRKESFÖRBUND NU!

STF

6 kommentarer

 1. Tack för svar!! 🙂
  Det jag gillar med mitt nuvarande jobb är ju den sociala biten och kontakten med alla nya människor – sedan känns det ju inte direkt livsavgörande att hjälpa folk hitta den perfekta byxan… Läste om Tandsköterskeyrket i en Metro och tanken slog mig att det kunde vara något för mig.
  Sedan hittade jag din blogg och tänkte mer och mer på detta. Nu rä jag nog 15 år äldre än du och det var ett tag sedan jag satt i skolbänken, men jag känner ändå att detta kan vara något för mig! Älskar tandsköterskorna som jobbar hos min tandläkare – ska smyga dit och intervjua dem lite närmare tror jag bestämt.
  Min fundering är mera på det kortsiktiga planet; hur vi i familjen ror runt på en studerande och en arbetande förälder… Men allt går väl mest troligt att lösa. Får in hos CSN och läsa på om studiemedel etc
  🙂
  Tack igen för att du svarar så snabbt!
  (Och vet du nånstans man kan ta reda på vilken av yrkesutbildningarna som rankas högst? vill ju inte söka in till en skola som anses ”dålig”)

  Mvh

  1. Hej! Typiskt nog svarade jag hemskt sent nu ser jag. Jag resonerar som så, att vill man något i livet så löser man det tillsammans som en familj. En kompis pluggade till sjuksköterska, blev gravid och hennes man hade ett lågbetalt knegarjobb. Nu är hon färdigutbildad, har två barn och det är mannens tur att få studera. De har nog inte haft det så fett ekonomiskt men aldrig någonsin att de klagat eller saknat något. Vi är nog många som är vana vid en viss standard som är svår att nedgradera sig från. Jag tror absolut ni löser det där. 🙂

   Kontakta Svenska Tandsköterskeförbundet, de ska veta vilka utbildningar som är godkända av YH-myndigheten. Bra att du tänker på detta!

   Lycka till! 😀

 2. Litte OT sådär, undrar jag hur löneläget ligger för de tandsköterskor som jobbar för folktandvården – det går inte att ta del av fackets lönestatistik om man inte är medlem och inloggad. Jag kan se statistiken hos Unionen (alltså de privatanställda tandsköterskorna om jag fattat det rätt?)
  Är det vanligt att man jobbar heltid eller är det vanligare med deltid? I min nuvarande bransch FINNS inga heltidsjobb (detaljhandel) om du inte är chef. Supertrist.
  Funderar väldigt på att skola om till tandsköterska men vet inte om jag vågar ta risken rent ekonomiskt…
  Några generella råd?

  1. Hej Anna!
   Då jag bara jobbat privat har jag dålig koll på hur det är inom FTV nu. När jag gick ut i Dec -11 låg ingångslönen hos FTV på mellan 17-18 000kr/mån. Det varierar även mellan olika landsting. Jag tvivlar på att det har förbättrats.
   Det stämmer att Vision är för FTV-anställda och Unionen privat.
   Jag kan tyvärr inte svara på hur det är med heltid vs deltidsanställningar. Vänd dig till vårt yrkesförbund med dina frågor, de borde ha koll: https://svetf.se/

   Mitt väldigt generella råd är att om pengar och ekonomi är en huvudfråga för dig ska du nog välja ett annat yrke. Rent allmänt är tandsköterskeyrket ett slitigt arbete för en oftast rätt låg lön. Du bör brinna för service och viljan att hjälpa människor.
   Hittade denna sida, vet dock inte hur aktuell den är men tror den visar rätt ok siffror:
   https://www.lonestatistik.se/loner.asp/yrke/Tandskoterska-1454

   Hoppas det var till lite hjälp åtminstone. 🙂

 3. Just skickat till tandsköterskeförbundet..

  ”Hej kära förbund!

  Jag studerar just nu till tsk. Anledningen till att jag hör av mig till er är för att jag visste inte att ni fanns tills jag läste en blogg, tandskoterskan.net, och att ni hotas av nedläggning. Jag går ändå andra terminen så jag borde ju veta att ni finns tycker jag.

  Möjligheten finns nog att fler i min klass och andra klasser inte riktigt vet att ni finns. En tidning vet jag om men inte ett förbund. Någon kanske har nämnt det i förbifarten men inte lagt tid på det.

  Om fler visste att ni fanns och vad ni gör då kanske fler faktiskt skulle bli medlemmar. Speciellt vi som är nya i yrket som vet att lönen är låg och arbetsuppgifter blir fler och fler. Vi vill ju få all hjälp vi kan.

  Så till min poäng – kan ni inte komma och hälsa på oss och berätta vad det är ni gör och kanske ta med medlemsansökan? Det är ju inget jag kan bestämma men om det finns en efterfrågan så kan säkert vår lärare klämma in er någonstans.

  Bifogar bägges mail och hoppas på att ni kan komma överens om en dag. ”

  1. YES! Precis sådana här initiativ jag efterlyser, så himla bra av dig! Hoppas verkligen de uppmärksammar detta, det är galet att studenter inte har god kännedom om yrkesförbundet. Och visst krävs det inte mycket egentligen för att ”göra något”, ett litet rop i ett mail… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!