Studera till tandsköterska

Vi pendlare

Jag är van pendlare sedan gymnasietiden och det har sällan känts som ett bekymmer att behöva åka kollektivt hit och dit. En stund då det inte går att göra så mycket annat än att umgås med sig själv, vilket jag ofta uppskattar.  Här kommer mina tips på sysselsättning när man pendlar till jobb och skola.

När jag pendlade till Borås och tandsköterskeutbildningen var uppdelningen av bussaktiviteter nog ganska jämn mellan att sova, lyssna på musik, plugga och umgås med klasskamraterna. På morgonen var det nästan alltid sova, då jag nattsuddade mycket och gärna. 100-bussen till Borås var så himla go att sova på! Minns särskilt en extra skön resa som min klasskamrat väckte mig från när vi kom fram, varpå jag upptäckte att jag dreglat ner hela halsduken i sömnen. Rätt glad att jag hade sätet för mig själv, haha!

Annons

PendlareI min väska just nu! Solglasögon och öronproppar är verkligen skönt när man vill stänga ute omvärlden en stund under resan. Hörlurar utan sladd är lika med guld, vet inte hur många gånger jag fastnat med sladden i sätets armstöd när jag haft bråttom av. Thermos med kaffe och kakaoöverdragna mandlar är bra snabbfix. Sedan lite lektyr, båda av det undervisande slaget skulle jag vilja säga.

Plugga på bussen är guld värt. Många mår illa när de läser på fordon, jag är väldigt van vid det. Har också erfarit att det går att träna bort illamåendet om det börjar krypa inpå en. Ett annat knep är att läsa in viktiga avsnitt ur kurslitteraturen på mobilen för att sedan lyssna på det när man reser. Jag tyckte det var väldigt bra att läsa igenom anteckningar från dagens föreläsningar på hemresan, när det fortfarande var färskt i minnet. Då blev det lättare att renskriva dem och få struktur på dem. Annars var risken att jag inte fattade mina egna anteckningar när jag kollade på dem några dagar senare.

Mat & dryck! Kaffe eller te är oumbärligt för mig i pendlartillvaron, min thermos är min snuttefilt. Vissa perioder har jag köpt kaffe på vägen, men när man inser hur dyrt det blir skaffar man genast en söt thermos. Efter skolan var blodsockret svindlande lågt och allt för ofta köpte jag choklad för hemresan. Såklart mycket sundare och mer ekonomiskt att ta med sig något hemifrån, t ex lite nötter, smörgås eller vad man nu tycker om som står sig i väskan under dagen.

Nu mer är det podcasts och skönlitteratur som gäller när jag reser till jobbet. Det blir mest genom hörlurar då graviditet och föräldraliv gjort att jag mår extremt illa eller somnar när jag öppnar en bok på bussen. Jag använder Podcaster för Iphone och Storytel för att lyssna på talböcker. Finns flera bra alternativ vad gäller sådana tjänster.

Reser du med andra från din tandsköterskeutbildning? Perfekt tillfälle att lära känna varandra och knyta värdefulla kontakter. Även om du kanske gärna sätter på dig hörlurarna på hemvägen, försök att prioritera klasskamraterna. Det är så mycket värt om ni får en bra sammanhållning och har hjälp av varandra. Både nu och sedan. Kontakter är det viktigaste som finns i många avseenden. Undervärdera aldrig ett samtal med den bredvid dig, du vet aldrig var ni hamnar i slutänden.

Pendlare

Vad gör du på resan till skolan eller jobbet?

5 kommentarer

  1. Vad skönt att se att man inte är ensam som använder öronproppar när man pendlar. Har själv nästan alltid öronproppar på mig om jag inte sitter och lyssnar på musik. Endera så sover jag eller pluggar när jag pendlar med endera tåg eller buss. Så skönt att kunna plugga in propparna när man själv vill och stänga ute alla störande ljud. Jag använder själv jämt öronproppar när jag pluggar. Koncentrera mig så mycket bättre när det är helt tyst. Med öronproppar djupt insatta i öronen kan man verkligen få studiero överallt. Fler borde verkligen testa öronproppar hur skönt som helst. Helt perfekt på tentor. Man hör inte de andra och slipper därmed bli stressad av dem. Har till och med fundera på att komplettera öronpropparna med noise cancelling hörlurar för att verkligen få det helt tyst och slippa bli störd.

    1. Intressant! Själv använder jag öronproppar mycket mer sporadiskt. Vill gärna ha koll på vad som händer runt omkring mig också, men just när man reser och behöver den där pausen från allt är det perfekt. 🙂

      1. Alla är vi olika. Jag själv tycker om tystnad och känner inget behov av att höra alla ljud om kring mig. Vet att jag tyckte det var lite jobbigt i början när jag pluggade att ha öronproppar när man t.ex. satt i biblioteket och pluggade och inte hörde alla ljud om kring sig. Men den blev en vana för mig att plugga in öronpropparna och stänga ute omvärlden för att kunna koncentrera sig bättre. Var någon gång när jag och klasskompis satt och pluggade som hon satte in öronproppar och frågade om även jag skulle ha ett par. Tänkte varför inte testa det. Upptäckte då hur effektivt det var och sedan dess har jag både haft öronproppar på mig när jag plugga och sover.

  2. Jag ska börja plugga till tsk om några veckor och det jag ser minst fram emot är just pendlingen… Föredrar buss men blir tyvärr tåg den sträckan jag behöver åka och jag prickar även tiden då gymnasieungdomar åker till och från skolan. Har tidigare pendlat denna sträcka med tåg och mådde dåligt över trängseln och ljudnivån… Hoppas innerligt att någon från min klass åker med mig jag några stationer för tiden går mycket fortfare då! Tack för alla tips här ? /Sara

    1. Åh, Sara jag lider med dig! Avskyr stök och trängsel i de sammanhanget. Då vill man bara få ha det lugnt. Försök stänga det ute med alla knep, som sagt hörlurar/öronproppar och distrahera sig så gott det går. Försöka vara i sin egen hemliga lilla zon. Jag vet att de som kan meditera ofta har lättare att hantera sådant, tyvärr inget jag än så länge lyckats bemästra. ^_^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!