AllmäntHumor

Andras syn på yrket

Hurra! Då var årets sista nummer av ”Tandsköterskan” ute och en ny liten text av mig med den. 🙂 Nu mer kommer vår fina branschtidning även ut till klinikerna och jag tycker inte alls att den bara ska läsas av oss tandsköterskor. Den är alldeles finfin också för tandläkare och tandhygienister, så se till att norpa den i fikarummet! Här nedan finns aktuell text att läsa:

TandsköterskanÄr ni fler där ute som har problem med omgivningen och yrket? Människor som inte förstår vad ni gör, men ändå vill att ni lyssnar på deras problem? Ett exempel som ofta upprepats för mig är en konversation liknande den här:

Annons

Så du är färdig tandläkare nu?”
”Nej, färdig tandsköterska är jag.”

”Jaha, är det inte lite äckligt att vara tandläkare och rota i folks munnar hela dagarna då?”

Ofta glömmer vänner och bekanta från gång till gång vi talas vid att jag är tandsköterska och inte tandläkare. De undrar vad en tandsköterska gör och även efter svaret ser de lite vilsna ut. Är de i sådan chock hos tandläkaren att de helt missar sköterskan som ilar runt och sliter? Ibland blir jag nervös över att jag studerat till ett yrke som egentligen inte finns! Det hade varit förargligt.

Så kommer man till festen, släktmiddagen eller fikan på stan med gamla bekanta. Du droppar bomben, och plötsligt ska minst en person ha råd om sina tänder och minst två kritisera tandvården idag. Nu gäller det att ha sina färdigheter i undanmanövrar och försvarstal klara, eller så älskar ni situationen och då gratulerar jag er. Det finns ju fler vägar att gå, men du bör ha valt en om du ska slippa bli fast i munhålans näste resten av kvällen.

På en middag där jag knappt kände värdinnan gled samtalsämnet in på yrkesvalet med bordsgrannen. Genast började han hetsa om hur dyrt det är att gå till tandläkaren och hur dåligt det är med ditten och datten inom tandvård. Jag försökte försvara och förklara för denne oinvigde orsaker och verkan men utan resultat. Han hade bestämt sig, så till slut gjorde jag det enda man bör göra i en sådan situation, ägnade mig åt chokladtårtan.

När frågan om vad du jobbar med kommer har jag hört om andra i yrket som svarat tågkonduktör eller att de studerar svenska på Universitetet. Bra om man vill slippa ämnet, det blir inte mycket sagt i frågan efter de svaren, har jag förstått.

Mina nära och kära hjälper och råder jag så otroligt gärna! Men resten, som inte egentligen lyssnar eller vill se saken från insidan, kan jag gladeligen vara tågkonduktör för.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!