Allmänt

Använd bilder från Internet rätt i din föreläsning

Att använda bilder från Internet rätt är inte lätt. Eller jo, det tycker jag att det är egentligen men många känner idag inte till hur upphovsrättslagen fungerar, och att den faktiskt gäller även på Internet oavsett hur lätt du kan plocka åt dig bilder när du googlar. Somliga kanske tycker det är en värdslig sak, men när man som upphovsmakare lagt ner en arbetsdag på en bild som någon sedan tanklöst använder i sitt eget arbete utan att fråga… ja då blir man vad jag skulle kalla… jävligt TRÖTT.

Det är kul att föreläsa, göra fina presentationer med mera och vi är många inom tandvården som sysslar med detta. Låt det bli det bästa möjliga!

Annons

En färdig bilds bakgrund

Nedanstående bild har jag lagt ner ca en arbetsdag på, alltså 8h. Låter det galet? Ja, alla kreativa hantverk är galna på det sättet, massor av arbete som värderas lågt i många fall. ”Men du får ju jobba med det du älskar!” Ska försöka betala räkningar med den meningen nästa månad, precis som många tandsköterskor försöker försörja sig med en klapp på axeln och ett ”Du ska veta att vi verkligen uppskattar dig!”.

Arbetsmoment som ingått i exempelbilden: Planera bilden i huvudet eller på papper, ta fram rekvisita och rigga upp, ställa in stativ + kamera, fota ur olika vinklar tills jag är nöjd, gå in och granska bilderna på stor skärm, inse att det inte alls blev vad jag önskade, skrota idén och planera om, ny rekvisita som kräver underhållning i form av disk och städ, rigga upp igen, fota i nytt väderförhållande med blåst vilket trixar till det och det blir mycket springande fram och tillbaka för att rätta till blommor och tandborste som blåser omkull, granska bilderna som nu känns rätt, gå igenom alla bilder och välja ut en (samt riskera att bli dum i huvudet på kuppen då jag stirrat på bilderna så länge att jag inte längre vet vad jag tittar på) som jag redigerar tills den är densamma som bilden i mitt huvud (detta tar oftast längst tid då jag ofta reviderar mitt arbete flera gånger under processen), spara bilderna i rätt format och klart. Pjuh, dags att städa undan rekvisitan från både första och andra idén. Låter inte så tidsslukande när jag läser mina ord, men det är det.: )

Tandborste i bambu står lutad mot en glasvas med blommor av akleja.
Foto av Johanna Ene.

Visst skulle man kunna skydda alla sina bilder med en vattenstämpel som jag gjort ovan, men det blir inte särskilt fint då man vill använda sina bilder själv och förmedla ett budskap eller en känsla. Det ska heller inte vara nödvändigt. En bild med verkshöjd är alltid skyddad av upphovsrätt även utan vattenstämpel. Precis som en text, ett mönster eller en tavla.

Låna bilder från Internet till sin presentation

Låna bilder från Internet kan du inte göra hur som helst, för risken är att du inte lånar, utan faktiskt gör dig skyldig till bildstöld vilket kan bli dyrt. En bild är frukten av någons arbete. En fotograf eller grafisk formgivare som lagt ner mycket tid på det du använder gratis i eget syfte.

Jag har ett exempel ur verkligheten där en föreläsare använde sig av en bild från en bloggare och fotograf i sin presentation. En av åhörarna under föreläsningen känner igen bilden, tar en bild med mobilen och skickar till den faktiska ägaren av bilden; fotografen. Denna kontaktade i sin tur föreläsaren och informerade om att faktura för bildrättigheter skulle komma att skickas. Helt i sin ordning faktiskt. Stjäl du andras arbete kan det bli värre än bara en faktura.

Bildbanker och stockbilder

Det finns många bildbanker där du kan köpa bilder, men det finns även sidor där du FÅR låna bilder. När du söker efter gratis bilder på Internet så kolla alltid så att sidan är legitim och inte en bluffsida som lurar dig att tro att de har rättigheter till att låna ut bilderna.

Jag brukar t ex använda mig av sidan Unsplash, som tillhandahåller bilder som är fria att använda. Anledningen att kreatörer låter oss använda bilder gratis är givetvis för att synas. Var därför generös med att kreditera fotografen, nämn denne med namn och länk under bilden i möjligaste mån. Så här, t ex:

Rosa tandborste med rosa bakgrund. Använda bilder från Internet rätt
Photo by Anne Nygård on Unsplash

Vill du låna en bild och är osäker på om du får lov, kontakta upphovsmakaren och fråga! Vissa vill gärna synas med sin bild och namn, eller kanske får du köpa bilden till ett rimligt pris.

Här kan du låna bilder gratis

Glöm inte vara sjysst mot fotografen och lämna namn + länk under bilden! Du får ofta upp en ruta som hjälper dig med detta då du laddar ner från dessa sidor.

Här kan du köpa bilder

Det finns givetvis fler sidor, men dessa är stora och erbjuder otroligt mycket.

Skapa eget material

Jag försöker i möjligaste mån att använda mig av mina egna bilder till presentationer. Det är såklart inte möjligt för alla av olika orsaker. Men ibland behöver det inte vara en märkvärdig bild, utan det kanske säger åhörarna mycket mer med en bild du knäppt i all hast under en behandling, istället för en stylad, proffsbild från en fotosida. Allt handlar om vad syftet är.

Vikten av en tilltalande presentation

Jag kanske lägger extra tyngd i detta moment när jag gör mina Power Points, då jag själv är en person som har svårt att sitta och lyssna uppmärksamt en längre stund. Jag blir snabbt rastlös eller bara trött, tappar fokus och börjar dagdrömma. Förlåt. Men det finns bot, och det kan vara en livfull föreläsare som inte ens har en visuell presentation utöver sig själv, eller bara några få väl talande bilder, gärna något roligt för det är ju roligt att bli glad och skratt ger energi.

Såklart är inte alla föreläsningar lämpade för skratt. Men i så fall…. ta för guds skull bort alla sabla DIAGRAM! : D Långa texter och diagram i en Power Point, ja då har du sannerligen tappat mig.

Det gäller att fundera över för vems skull man skapar sin presentation och i vilket syfte? Är du kanske så nervös att du blir glad om åhörarna somnar, ja men ta då mycket sifferstatistik och långa texter. Jag kan också bli nervös när jag ska föreläsa, då vill jag kanske att publiken ska vilja titta på min presentation istället för att bara glo på mig.

Därför gör jag mitt bästa för att göra på mitt eget sätt, inte följa någon annans mall. Ofta har jag mycket färg och kontraster i mina presentationer. Gärna lite huller om buller och olika när jag bläddrar i bildspelet. Tänker att ögonen ska bli glada. Men för att vara ärlig har jag absolut ingen aning om det funkar eller är bra för ingen har sagt något om saken. Än har ingen somnat åtminstone, ha ha.

Här är exempel ur en av mina Power Points.

Vid ett tillfälle gjorde jag om en presentation och använde mig av programmets färdiga mallar. Tänkte att det skulle se mer seriöst och proffsigt ut. När jag tittade på resultatet dog lusten inom mig och jag undrade vad jag höll på med? Allt som var jag var ju borta. Mitt bästa råd är; gör inte som jag, gör bara som DU. Våga ta fram det personliga, var lekfull när det passar och bjud in publikens ögon, alla sinnena ska få vara med. Pimp your ride!

Ge mig gärna feedback

Vi kan alltid bli bättre och det är roligt!
Det hade varit otroligt fint med feedback, så om du där har varit på en föreläsning med mig får du gärna tala om vad du tyckte (rent allmänt och om du minns Power Point-presentationen). Jag blir väldigt glad för konstruktiv kritik, och jag har inga problem med att ta negativ kritik om den har en medföljande orsak.

Tack, kram och hej!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!