Allmänt

2020 Årssammanfattning

Försöker summera året 2020. Har funderat på det här året under ett par veckor nu, och kommit fram till att jag kunde ha fallit in i gemene mans utdömande av året som borde strykas ett streck över, men istället finner jag mig själv i tacksamhet över detta märkliga år.

I ärlighetens namn har jag absolut flera saker som tyngt ner mig mot marken under året, men det är inte de som bubblar i mig dessa sista dagar av 2020. Det känns så fint. Tack livet för perspektiv också. Här kommer någon slags lista/sammanfattning.

Annons

Var du med om något du aldrig upplevt förut 2020? Pandemi givetvis, men tänker inte ägna något ältande av det här. Blev uppsagd från jobb, det var en ny upplevelse och en ganska chockartad sådan. Tror att många fick sig en sådan törn i år. Fick bevis i hand på hur viktigt det är att vara med i fackförbund och a-kassa. Pengar kom, dock inga jobb på ett bra tag. Tacksam över att leva ihop med en annan människa med inkomst. Allt praktiskt löste sig bra, tog dock mer tid att lösa de känslomässiga bitarna; att inte längre vara önskad eller känna sig viktig någonstans (utanför sitt hem). För även om det finns krassa anledningar till att bli av med ett jobb så kommer där andra tankar och känslor om situationen oavsett.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Att få vara hemma hela sommaren och halva hösten med mina barn och fundera hårt över livet! Att jag plötsligt fick ett mail baserat på någons instinktiva känsla, som ledde till ett möte som sedan ledde till min nuvarande arbetsplats. Är SÅ glad över detta, trivs så bra och vill understyrka vikten av att gå på känslan, tillåta känslan att styra!

Mamma med döttrar i trädgård.

Bloggens mest besökta sidor 2020:

Saknade du något under år 2020 som du vill ha år 2021? Få göra fysiska föreläsningar. Fick till en, ”Utan min tandsköterska stannar kliniken”, men samtliga föreläsningar för tandsköterskeutbildningarna jag brukar besöka ställdes in. 2021 är såklart fortfarande ett osäkert blad. Jag har en bokad föreläsning på distans via video, men det är inte samma sak. Saknar så att mötas! Få sprida budskap, diskutera viktiga frågor och bara hänga med alla fantastiska och inspirerande människor som föreläsandet för en samman med. Åh, lite hjärtknip på det.

Vad önskar du att du gjort mer? Inget alls faktiskt. Har kommit över känslan av att jag haft så mycket tid och borde gjort så mycket mer. Jag har gjort precis det som behövdes; väldigt lite.

Vad önskar du att du gjort mindre? Oroat mig över skitgrejer som faktiskt inte behövdes. T ex pengar, jobb, vad folk tycker och annat idiotiskt tidsslösande dravel. Klart det kan vara högst relevant att oroa sig över pengar och jobb, men nu var det inte det för min del egentligen, men min katastrofhjärna la ändå alldeles för mycket tid på det. Tror många av oss oroar oss i onödan. Det ordnar sig. Nästan jämt faktiskt!

Bästa boken du läst i år? Älskar böcker. Läser för lite nu mer, svårt med småbarnsliv då jag mest somnar när jag sitter med en bok. Ändå lyckats med några. Årets favoriter och rekommendationer summerar mina intresseområden just nu väldigt bra:

  • Nya självläkande människan av Sanna Ehdin
  • Kimchi och Kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna av Soki Choi
  • Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer
  • Goodbye, things av Fumio Sasaki

Vad var din största framgång på jobbet 2020? Att jag till slut hamnade på en arbetsplats där jag är glad varje dag, där jag kan vara i tandvården men inte jobba kliniskt och ändå känna den där himla arbetsglädjen. Känner att jag får lov att vara jag och vara till nytta och se att det finns utvecklingsmöjligheter även för en icke kliniskt aktiv.

Mina mest lästa krönikor på Dental24.se:

Var det något som inte blev av 2020? Haha… det vet vi alla. Men något jag skulle gjort just detta pandemi-år men som ändå inte blev av var att erbjuda webinars med mig då fysiska föreläsningar frös inne. Jag hade verkligen gått igenom allt, fixat utrustning, provkört den, haft givande samtal med eventuella samarbetspartners och fått feedback. Klart för start. Det hela föll på något så basalt som lust! Jag hade faktiskt ingen lust. Det jag ville var att möta människor och med liv och lust förmedla budskap. Få mötas i samtal efteråt. Öga mot öga, känsla mot känsla. Hade ingen lust att nöja mig med det näst bästa som då blev videomöten. Jag lät hjärtat regera och det är jag nöjd med. Nu har jag faktiskt mer lust. : )

Möte i ZOOM med Johanna Ene och Karin Sjögren.
Testkörde ZOOM med världens bästa Karin Sjögren.

Var det något som blev av? Jobbade mer kreativt med kamera + tandvård. Skapade ett par bilder tänkta för väntrum eller andra tandvårdsmiljöer där något skönare än skräckpropaganda för karies ska pryda väggarna. För första gången finns mina bilder att köpa i en mer ordnad form. Det ska komma fler så småningom.

Köp mina prints här: Printler

Bildlänk till Johanna Ene på Printler.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Halva året ledsnare, halva året gladare. Ledsnare för att jag började 2020 med att tvingats lämna en arbetsplats jag ville vara kvar på, p g a yrkesrelaterad astma och allergi. Mådde skit både fysiskt och psykiskt, grät mer än någon utanför familjen visste. Kändes som att jag gick igenom en sorg och tvingades begrava min yrkesroll. Försökte vara pepp och glad, se möjligheter, men var mest väldigt sönder i tandsköterskehjärtat och så galet ledsen. Blev nog inte riktigt glad igen förrän under sommaren då jag accepterat att det i allra hemligaste hemlighet kändes väldigt fint att kunna vara hemma med barnen och bara vara just det. Få tid, och min egen tillåtelse, att njuta av livet och fundera/omvärdera tillvaron.

Tandsköterska Johanna Ene lämnar yrket.

Vad spenderade du mest pengar på? Mat och böcker. <3

De bästa nya människorna du träffade? En hel del trots pandemi, blev det. Under våren jobbade jag i en reception, och det fina med att sitta två och två och arbeta så är alla samtal man har mellan arbetssysslorna. Det avhandlades allt från häxeri, religion, arbetsrätt, relationer, odling och mat. Högt och lågt, så väldigt fint. Uppskattar och minns alla dessa samtal med prick varje person som jag satt där med. Människor och ord som kommer finnas kvar i en bit av hjärtat. Nu upplever jag en liknande situation då jag åter igen befinner mig i en reception. Allt som sägs i receptionen stannar i receptionen. ; ) Tack för alla fina samtal, du och du och du och du.

Något du önskade dig och fick? En arbetsplats att trivas på.

Något du önskade dig och inte fick? Tid i mitt kontor för skrivande och skapande. Mestadels varit hemma med barnen, och utöver det har mina måndagar som är avsatta för mitt eget arbete gått till VAB.

Årets utmärkelse? En utmärkelse jag delar med många fantastiska tandsköterskor; certifiering! Kanske mer ett bevis än en utmärkelse, men vem är jag att märka ord. : ) Svenska Tandsköterskeförbundet har arbetat fram en certifiering som visar att du gått adekvat utbildning och har godkänd behörighet i yrket. Tack, det behöver vi! Nu gäller det att fler tandsköterskor certifierar sig, så kanske politikerna till slut inser att det faktiskt är viktigt med utbildad vårdpersonal, även i tandvården!

Certifierad tandsköterska Johanna Ene, 2020.

Vad fick dig att må bra? Att jag fick tid åt träning hela sommaren. Sprang och tränade yoga flera gånger i veckan. Tränar nu med men inte lika frekvent och promenader utomhus.

Grusväg i höstsol.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Fortsätta öva mig på att lyssna på mitt hjärta och vad det vill, inte lika mycket på vad det praktiska förnuftet tycker.

Högsta önskan just nu? Att det bara ska få fortsätta vara så här bra. Känner inget behov an något mer än att få trivas på jobbet, vara någorlunda frisk och detsamma för min familj. Visst vill jag bli av med pandemin, men är tacksam över att vi ändå inte har varken krig eller svält. Jag har personligen inget att klaga över utöver den bortskämdes leda.

Till sist vill jag önska er alla ett gott nytt år fullt av hopp och framtidstro. Och ett enormt tack för att ni läser, kommenterar och delar den här lilla biten av Internet ihop med mig. Tycker det är helt otroligt. <3
Tandsköterska Johanna Ene, 2020.
Varmaste hälsningar, tandsköterska Johanna Ene.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!