Barntandvård

Barn till tandvården under Corona

Vår ena dotter på fyra år har en inbokad tid för kontroll hos tandvården nu. Vi har funderat över hur vi bör göra, och kommit fram till att avboka den.

Barntröja tänder och tandtroll. Modell: Emeline

Annons

Jag vill understryka att jag tycker att tandvården är ett av de säkraste ställena i samhället ur smittskyddssynpunkt och själv inte skulle vara orolig om jag behövde göra ett besök som patient. Men att ta med två små barn som ska gå genom apoteket och in i väntrum och sedan alldeles säkert in på den offentliga toaletten där, ja då känner jag mig osäker. Att hålla deras fingrar i styr, och hindra en tvååring från att pilla överallt och sedan stoppa fingrar i munnen känns smått omöjligt.

”Jag har ett ansvar som förälder.”

Det är verkligen en avvägning, jag har ett ansvar som förälder att se till barnens bästa. Då är det både deras munhälsa och övriga hälsa. Nu känner jag mig hyfsat trygg med att jag klarar av att ha koll på deras munhälsa och därför prioriterar jag det senare. Jag säger inte att det är rätt för någon annan. Skulle det vara så att dottern har karies någonstans, ja då resonerar jag som så att det kan vi hålla i schack. Men drar de med sig covid-19-virus hem så har jag absolut ingen kontroll över hur det kommer att drabba oss. Antar att jag tänker skademinimering, skydda oss mot det värsta för tillfället.

Vi har ny tid inbokad för dottern i augusti, och det känns viktigt att inte släppa kontakten med tandvården.

Barntröja tänder och tandtroll. Modell: Emeline

Jag vill påpeka att även om jag är tandsköterska så skulle jag aldrig strunta i barnens besök hos Folktandvården. Jag tror på inga vis att jag har full kontroll över deras munhälsosituation, även jag behöver extra insyn och stöttning där och är ytterst tacksam över den. Men just nu väger det tyngre att undvika att föra hem covid-19. På alla vis.

(Vill dock poängtera att har du barn med stort behov av tandvård ska du absolut gå med dem, vänta inte! Det kan bli tråkiga följder för ditt barn annars, och ett väldigt smärtfyllt föräldrahjärta.)

Hade jag kunnat gå med bara fyraåringen skulle det känts ok, hon är medveten om det här viruset och att det plötsligt blivit andra regler att förhålla sig till. Men en tvååring greppar givetvis inte det. Nu är läget som det är, och vi försöker göra det bästa av det och agera så förnuftigt det går. Men det är nytt för de allra flesta av oss och ingen kan egentligen säga vad som är rätt eller fel.

Jag är nyfiken på hur ni själva ser på det, går ni med barnen till vårdbesök nu och hur agerar ni kring sådana besök? Tips, tankar och råd? Det är bara tillsammans som vi gör det bästa av situationen. 

Barntröja tänder och tandtroll. Modell: Emeline

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!