Lön/Ekonomi

En tandsköterskas lön 2016

En tandsköterskas lön kan variera ganska stort. Sådant som påverkar kan vara var i landet du arbetar, privat eller landsting, antal år du arbetat, delegering av arbetsuppgifter och vem chefen är.

Jag vill visa vad våra löner ligger på då jag tror det är viktigt att vi har kunskap om det för att kunna tala för oss vid t ex lönesamtal och anställning. Kunskap och medvetenhet behövs för att bygga oss starka. Tänk på att ni som inte är med i fackförbund eller meddelat er lön på Lönestatistik.se inte finns med här.

Här är marknadslönen enligt fackförbundet Unionen 2016:

Marknadslön tandsköterska Unionen

 

Hos fackförbundet Vision är lönestatistiken en medlemsförmån men de var snälla och delade med sig av lite statistik när jag frågade (tack Vision för otroligt snabbt svar):

”10 procent tjänade 20 700 kronor eller mindre. 10 procent tjänade 26 000 kronor eller mer. 80 procent hade löner mellan dessa två lönenivåer. Den mittersta lönen i gruppen (medianlönen) var 23 500 kronor.”

 

På sidan Lönestatistik.se kan man också hitta många siffror, dock baseras deras statistik på användarnas uppgifter, längst ner på bild nr 2 ser ni antal referenser, alltså personer som bidragit med sina uppgifter. Ni får ha det i åtanke. Klicka vidare in på deras sida så kan ni gå djupare i statistiken och välja det ni är intresserade av.

Lönestatistik tandsköterska

Lönestatistik tandsköterska

 

Har ni sett statistik över våra löner på andra ställen, tipsa!!!

Tänk på att alltid uppdatera er info hos t ex fackförbunden med korrekt lön! På så vis hjälper du till att ge en sanningsenlig bild av våra löner.

6 Comments

 • Reply
  Violeta
  28 november, 2017 at 12:24

  Hej! Hur lång praktik har en tandsköterska ?

  • Reply
   Johanna
   30 november, 2017 at 10:03

   Hej! När jag läste 2010-2011 hade vi först 2 veckor tidigt på höstterminen, 5 veckor på vårterminen och sist 9 veckor sista terminen. Vad jag vet är det ungefär likadant nu, kan skifta med antal veckor/termin. Det bästa är att höra med utbildningsanordnarna.

 • Reply
  Richard Andersson
  15 maj, 2017 at 23:23

  Tänkte tipsa om Statsskuld.se som har senaste lönedata presenterat snyggt på sin lönesektion. Det kommer från SCB som måste anses vara en väldigt bra källa för information.
  https://statsskuld.se/jobb/lonestatistik/tandsk%C3%B6terska

  Tack för mig :)

  • Reply
   Johanna
   16 maj, 2017 at 08:22

   Tack Richard! Alltid bra med fler källor för info. :D

 • Reply
  Josefine
  5 november, 2016 at 16:44

  Hej!

  Vilket fackförbund rekommenderar du att man blir medlem i som blivande tandsköterska?

  • Reply
   Johanna
   6 november, 2016 at 07:12

   Det beror på om du ska jobba privat eler inom landstinget (Folktandvården). För privatanställda tsk:or är det Unionen och för Folktandvården Vision. Sedan tycker jag absolut du ska stötta din/vår framtid med att gå med i Svenska Tandsköterskeförbundet som studentmedlem. Läs mer: https://svetf.se/

   :D

Dela gärna med dig av dina tankar med en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.