Tillsammans är vi starka

Upp till kamp för lön och status

Så sipprar nytt, rykande hett, blod in i tandsköterskekåren och med det vaknar kampen för vår lön och status åter igen till liv. Någon klagar trött på att hjulet redan är uppfunnet och det gick aldrig att få det att snurra bättre, varför bry sig nu? Jo, för att hur gammalt detta hjul än må vara så är tiden alltid ny och framtiden ständigt föränderlig. Slutar vi bry oss om att försöka uppfinna ett bättre hjul så är det ingen mening med någonting. Och då är livet trist och vem vill ha det så?

Plötsligt kontaktar tandsköterskor mig och VILL engagera sig. De hungrar efter sätt att slå upp portar mot en bättre framtid, frågar om vägen och vill inte vänta på svaret. I några år nu har det verkligen känts öde i engagemangsrummen, därför reagerar jag verkligen på detta nya.

Annons

För farao, HURRA!

Kanske är det nu trenden vänder, från föreningsliv som sakta sinar i brist på intresse, till spirande liv och lust! För visst känns det väldigt bra i magen när vi gör något tillsammans för en bättre framtid?

Det gäller dock att göra det rätt. Finns den goda viljan tror jag på att vi är på rätt spår, bara skyltningen är tydlig. Risken med en otydlig väg är att det bildas smågrupper inom yrket som i egen regi försöker bana väg mot t ex bättre löner. Tanken är god, men på det viset tappar vi en hel armé, som faktiskt är möjlig för oss att ha.

Armén jag tänker på är Svenska Tandsköterskeförbundet, vårt yrkesförbund som samlar alla tandsköterskor oavsett om du är anställd inom landsting eller privat. De jobbar inte med just själva lönefrågan i sig (det gör fackförbunden Vision och Unionen), men med allt runt den som faktiskt kan höja vår status, få fram våra frågor där det gör skillnad och skapa en utbildning som ständigt följer branschens behov.

STF Svenska Tandsköterskeförbundet

Citerar Svenska Tandsköterskeförbundets egna ord om vad de gör och varför vi ska vara medlemmar:

STF gör allt för att tandsköterskor ska synas, och på så sätt få höjd status med bättre lönevillkor, men vi är inte ett fackförbund som förhandlar löner.
Vi startade bland annat ”Årets tandsköterska” som vi har anordnat i samband med vår årliga yrkeskonferens, där bland annat Johanna Ene fick titeln 2017.

Förbundet är ideellt med en anställd och en styrelse som arbetar med dessa frågor på sin fritid. Vi ger ut tidningen Tandsköterskan i 8000 exemplar, till alla utbildningsorter och större kliniker och hem i brevlådan till medlemmarna. STF ger ut ett nyhetsbrev fyra ggr per år, allt för att alla tandsköterskor ska se vårt arbete och vilja vara medlem.

Skyddad titel/legitimation kräver en lagförändring och där är vi inte ännu. Vi har haft möte med socialstyrelsen och branschen. Just nu arbetar vi för en certifiering via oss, STF, för att stärka examen från yrkeshögskolan.
Nyligen var vi i Västerås på MYH för möte om eventuella förbättringar av tandsköterskeutbildningen. Vi ska på möte om jämlik tandvård, ett regeringsuppdrag, där Veronica Palm är utredare och STF ingår i gruppen!
I november kommer vi att träffa båda fackförbunden för fortsatta samtal angående outbildade, så kallade tandsköterskor.

Detta är några korta ord, de gör såklart mycket mer och det ligger i var och ens intresse att ta till sig av informationen de sprider.

Läs här:

För en stark framtid ligger det hos oss att välja att vara medlemmar, och gärna vara aktiva sådana! Idag är det märkligt få som vill vara med, ca 1800 tandsköterskor. Hade alla 10 000 tandsköterskor varit medlemmar skulle vi kunna flytta berg. För ska vi förändra och skapa opinion måste vi vara många, precis som när vi röstar i riksdagsvalet. Det är ju detta förbundet vill; ha makt att påverka i de frågor som gör skillnad för alla tandsköterskor! Men har vi inte lust att delta så trampar de bara vatten för vår skull.

Det kostar 42 SEK/månad att vara medlem i STF. (En kaffe latte på stan.)

Att vara aktiv medlem och engagera sig kostar tid. (En stund på Facebook, eller en kväll i TV-soffan.)

Detta kan DU göra:

  • Läs på och skaffa bra argument till medlemskap.
  • Få alla dina studentkompisar att gå med i STF, kostar bara 100 kr/år.
  • LIA-perioden, motivera tandsköterskorna där att gå med i förbundet.
  • Lägg fram/sätt upp information på arbetsplatsen. Man kan få flyers från förbundet.
  • Posta inlägg på sociala media om STF och viktiga frågor för tandsköterskor. (T ex kan du dela inlägg som det här så att många läser.)
  • Fråga när du undrar något! STF har en bemannad expedition dit du kan ringa eller maila.
  • Träffa din lokalförening om du har en sådan där du bor. (SÅ roligt, lovar!)
  • Håll frågan om medlemskap levande på arbetsplatsen, släck aldrig facklan trots strid ström av vatten.

Just nu är det flera fantastiska tandsköterskor som tagit tag i engagemanget. Malin Vågsvall, student från Yrkeshögskolan Kungsbacka, har startat en Facebook-grupp för att diskutera hur vi ska höja lönerna, hon har också lagt upp en namninsamling med samma syfte.

Det är toppen att sådana här aktioner blomstrar, men vi får också tänka på den större bilden och syftet som lätt tappar kraft när mindre grupper bildas för samma sak som en större organisation jobbar med. Så jag hoppas verkligen att alla som hänger på Malins grymma initiativ också ser till att bli medlemmar och knyta an till vårt yrkesförbund Svenska Tandsköterskeförbundet! Det är lätt hänt att man diskuterar saker felaktigt som de redan jobbar hårt med, det vore dumt och onödigt. Så glöm inte att du kan ingå i en armé av tandsköterskor.

Samarbeta och gör det tillsammans med intresseorganisationer så blir kraften så mycket större!

Ett bra exempel på det är tandsköterskan Annevi Andersson som själv kontaktade fackförbundet Vision och frågade vad hon kunde göra för att påverka vår lön. Då fick hon svar om hur, och vem hon skulle kontakta vidare. Sagt och gjort! Jag blir så inspirerad och känner styrka av sådant engagemang! Låt oss smittas. Ni kan läsa vad Annevi fick för svar från Vision i nämnda Facebook-grupp.

Det behöver inte vara krångligt att engagera sig. Inte heller behöver man vara expert eller kunnig hit och dit. De där bitarna kommer till dig längs vägen, som tydliga skyltar du samlar på dig och visar för andra så att de också hittar vägen mot yrkesmässig styrka. Alla kan vi göra något litet, det är det som räknas. Jag är bra på att skriva och härja, då gör jag det. Du är bra på andra saker. Därför behöver vi varandra. Vi är inte konkurrenter.

Vi kan vara en armé.

Johanna Ene

Pssst… kom gärna och prata engagemang med mig och Hannah Sjöholm på Swedental i Göteborg nästa månad! Läs mer här. 🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!