DebattFeatured

Tänderna är en del av kroppen

Ibland när jag hör och läser något så vill mina organ så som ögon och öron ramla av och inte längre tillhöra min kropp. De hoppar av tåget så att säga, i ren och skär chock. Mina tänder stannar dock kvar, de är sannerligen en beständig del av min kropp, det vill jag intyga. Men trots det är jag tacksam och har med mitt förstånd i behåll vett at inse att tänderna både kan tillhöra kroppen och att vi samtidigt kan bedriva privattandvård i det här landet. Vi kan och vi bör.

Visst kan tandvårdens prislapp diskuteras, åtminstone för dem som lever på existensminimum. Självklart ska alla ha råd med vård. Men vad händer om tandvården endast bedrivs statligt, och all privattandvård försvinner? Ett års väntetid för en lagning?

Annons

I Sverige har vi statligt finansierad TV; Sveriges Television. De ska vara ett opartiskt granskande medium som icke bedriver politisk kampanj och opinionsbildning.

Nu bedriver de således ändå en högst politisk kampanj mot privattandvård och för att tänderna ska räknas till kroppen och ingå i den vanliga sjukvårdstaxan. Fint och allt, men det de menar är att all tandvård ska bedrivas statligt och privattandvården gå i graven. För så skulle det bli med den varianten av ekonomi.

Jag har inte lust att ge mer plats åt SVT’s kampanj här så som att visa er bilder och video, Rebecca Weidmo Uvell har skrivit ett mycket bra och förklarande inlägg om det här. Läs först innan vi går vidare här!


I min värld skämtas det hårt om det mesta. Är väl ganska garvad får man säga och tycker mycket är ok. Men att skämta om att mörda en grupp människor, och dessutom göra det i statlig TV, då har det ta mig fan gått för långt. Exakt detta gör SVT i sitt humorprogram där en rappare rappar ”Jag ska strypa privattandläkarna med tandtråd”. Det rappas en hel del annat som jag inte direkt tycker är humor men när blev det ok att våra skattepengar går till den här sortens TV? Byt ut ”privattandläkarna” i texten mot ”judar”, ”muslimer”, ”statsministern” eller varför inte ”kungafamiljen” och det hade osat bränt fläsk om hela SVT. Humorprogram står det. I videon med rapparen känner jag inte av någon humoristisk vibe alls. Ingen glimt i ögat, inget alls som tyder på något annat än att budskapet är ytterst allvarligt menat. Det här är bara helt sjukt!

Någon på SVT, som inte ville träda fram, påstod att detta inte är en kampanj och inte politiskt. Rebecca Weidmo Uvell skriver enkelt och tydligt hur det förhåller sig med den saken i sitt inlägg ”…och SVT spelar eller är dumma”. Läs.

Jag har egentligen inget mer att tillägga utöver det Weidmo skriver. Det jag kan säga är att jag är och alltid varit stolt över att jobba inom privattandvård och att de tandläkare jag arbetat med verkligen gjort och gör sitt yttersta för att ge bra vård och se till patientens bästa både vad gäller vård och ekonomi. Det jag funnit på mina arbetsplatser är etik, moral och stora hjärtan. Utöver fantastisk kompetens och medmänsklighet. Precis som Weidmo påpekar är jag glad över att så gott som alltid kunna erbjuda akuttider snabbt, aldrig ha lång väntetid och tid för patienten på plats.

Det bör och ska finnas plats för samtliga aktörer. Ingen ska utesluta den andra. Jag tror vi mår bra av ”konkurrensen” och att det är något som för tandvårdens utveckling framåt.

Jag hoppas för övrigt att SVT blir fällda, dock verkar statliga organ ha många kryphål så som Weidmo beskriver. Vem är förvånad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!