Debatt

Din sjukjournal online

onlinejournal

Jag vill absolut inte ha min journal tillgänglig online. Visst låter det behändigt, men jag tror att denna utveckling kan bli minst sagt obehaglig också. Vem garanterar säkerheten? Fler och fler privata uppgifter bli tillgängliga för alldeles för många. Hackers är ofta långt duktigare på sin sak än de som programmerar systemen. Vilken maktfaktor hade det inte varit att hacka sig in bland människors mest privata och känsliga uppgifter?

Annons

Det är ett stort ansvar som läggs på patienten. Helt plötsligt läggs ditt mest privata i ditt knä och det är nu upp till dig att skydda det. Vad händer då för den som lever i ett förhållande fyllt av misstro och våld? Jag kan tyvärr mycket väl tänka mig närstående som ser till att lägga beslag på e-legitimationen för att kontrollera en annan människa. Lika lätt är det inte när du personligen måste uppsöka vårdgivaren, legitimera dig för att få se din journal. ”Men det är ju upp till var och en om man vill ha tillgång till journalen.” Absolut. För de allra flesta kanske. Jag undrar vad som sker då det uppstår situationer där någon obehörig kommit åt online-journalen, vem står som ansvarig? Idag vill ingen vara ansvarig, då är det lätt att lämpa över den tunga delen på patienten. Det tycker jag i så fall känns väldigt fel.

Är journalen egentligen till för patienten? Syftet i sig är väl att vårdgivaren ska kunna följa sjukdom och vårdförlopp, hålla koll på utskrivna läkemedel och allt annat som är omöjligt att minnas riktigt då man har hundratals patienter. Sedan ska självfallet patienten få all den information hon eller han behöver. Jag uppfattar ofta att dagens människor har ett extremt kontrollbehov, men sällan lyckas ha kontroll över tillvaron. Nu får vi ännu en sak att ha kontroll över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!