HälsaMedicin

Fullt vaccinerad mot Hepatit A+B

Idag fick jag min sista vaccinationsspruta mot Hepatit A+B (Twinrix). Känns bra att ha det skydd som finns att tillgå, när man arbetar med risk för blodsmittor. Vaccinet mot Hepatit tar man i tre omgångar. De första med en månads mellanrum och det sista efter ytterligare sex månader. Enligt 1177.se är du skyddad i minst fem år, men förmodligen hela livet. Sjuksköterskan som stuckit nålen i mig säger att forskarna har funnit antikroppar kvar i blodet efter 40 år, men längre än så har vaccinet inte funnits och därför finns heller inga studier som sträcker sig längre.

Jag är inte spruträdd, men förstår de som är det. Dock tycker jag att ni som har arbeten där man kommer i kontakt med kroppsvätskor ska se till att våga denna lilla spruta. Nålen är så liten och fin, det kändes knappt alls när hon stack in den i min överarm. Det värkte lite i armen då hon tryckte in vätskan, men det gick över på 10 minuter. Jag fick stelkrampsspruta i våras och den var faktiskt obehaglig. Om ni minns hur den kändes kan ni tänka att Hepatitsprutan är tio gånger mildare. Så uppfattade jag det åtminstone. 🙂

Annons

flu vaccine

Länkar med information om Hepatit A+B:

Edit: Efter vaccinationen har jag haft hemsk spänningshuvudvärk. Det har börjat runt lunchtid och stegrats fram till kvällen då det varit näst intill olidligt. Värktabletter har knappt hjälpt. Idag har det varit mildare med molande småvärk. Ringde företagshälsovården där jag var och hörde om det var en vanlig biverkning. Aldrig känt annat än lite hängighet på kvällen efter sprutorna tidigare. Läkaren, som sköterskan konsulterade, sa att det förmodligen var en biverkning och att det inte var farligt. De ska nog ge med sig under helgen.

Sen säger sköterskan ”Du bör uppsöka akuten”. Hmm… vad sa du nu sa du? Det är inget farligt och det kommer ge med sig men jag bör uppsöka akuten? Jag förstår varför hon säger så, för att friskriva sig från ansvar om något mot förmodan skulle ske. Men det blir ju vansinnigt förvirrande med två helt olika budskap. Vad sker om alla som får höra att de ska uppsöka akuten faktiskt gör det, trots att det inte behövs? Ja, det är ju där vi är! Vansinnesvänttider.

Jag reder mig. Eller gör jag det? Läkaren sa ju att det är lugnt. Men de vill skicka mig till akuten? Det är inte lätt att veta varken ut eller in idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!