AllmäntMin arbetsvardag

Rätt att läsa sin egen journal

(Huvudvärken har härdat i och jag härdat ut. Inte varit så sugen på att sitta vid datorn och skriva det senaste. Orsaken går att läsa i slutet av föregående inlägg. Skallebonkbonkbonk säger bank bank bank när den klankar ner på klena axlarna…)

Vet du som patient om att DU har rätt att läsa DIN egen journal, samt få en kopia på den? Skrämmande få verkar ha kunskap om detta och det tycker jag är riktigt illa. Borde det inte kännas som en självklarhet att man ska få läsa sådant som skrivs om en, som gäller ens egen person? Det tycker jag. Dock har jag märkt både från patienter och yrkespersoner att kännedomen om detta är väldigt bristfällig. Jag vill absolut inte skriva någon på näsan, belyser detta för att vi i dagens samhälle måste börja värna om individen igen, om patienten! Både sekretess och patientens rätt till sig själv ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Annons

Som patient har du rätt att få läsa din journal. Du vänder dig då till den som behandlat dig, till exempel kan du enklast begära en kopia skriftligen. Det gjorde jag, då fick jag tillbaka ett papper som skulle skrivas under och återsändas, därefter fick jag journalkopian sänd till min bokföringsadress. Givetvis måste du kunna styrka att du är du, och du kan få betala kopieringskostnaden. Besöker du vårdgivaren personligen ska du legitimera dig, sedan ska du få läsa din journal i lugn och ro, samt få lov att skriva av den.

Det finns fall då man inte tillåts läsa sin journal. Om vårdgivaren anser att det kan försvåra behandlingen eller om andra personer finns omnämnda i texten. Inspektionen för Vård och Omsorg har hand om prövningar i sådana här fall. Sådana fall ska prövas och kan överklagas.

1177.se finns en övergripande och lättillgänglig text om detta. Där finns även referenser till lagar och förordningar.
https://www.1177.se/Ostergotland/Regler-och-rattigheter/Patientjournalen/#section-1

En annan bra sida är Socialstyrelsens frågor och svar om patientdatalagen:
https://www.socialstyrelsen.se/fragorochsvar/patientdatalagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!