AllmäntHälsaMin arbetsvardagTips

Hjärt-lungräddning (HLR)

Det är fantastiskt så lite man behöver lära sig för att kunna göra skillnad på liv och död! Alla borde kunna detta och det är fullt möjligt. Går ni på regelbundna HLR-utbildningar med jobbet? Om inte, varför? För mig finns det absolut inget ok svar på den varför-frågan. En instruktör med några dockor och cirka 30 minuter. Är det värt att ha sagt nej till när en människa ligger livlös framför dig?

Jag har gjort HLR-utbildning ganska många gånger, på min förra arbetsplats fick vi det varje år och sedan ingick det i tandsköterskeutbildningen. Att man gjort det en gång är väl fint och allt men långt ifrån nog. Förhoppningsvis slipper du praktisera dina kunskaper i en verklig situation, men det betyder också att kunskapen faller i träda. Rätt vad det är kommer det även nya direktiv om vad som är rätt metod. Därför är det av största vikt att du fräschar upp och praktiserar HLR regelbundet.

Annons

Även om det är en övning av största allvar så var det sjukt kul att se chefen försöka ruska liv i Mini-Anne-dockan idag, rollspela och bli kittlad av misstag när läraren skulle visa bukstöt! Man får faktiskt ha roligt i stunder av allvar också. Under tandsköterskeutbildningen klädde jag och min kursare Sarah vår Mini-Anne så här fint för att skapa en lite mer realistisk känsla!

mini-anne

Vill man utbilda sin personal i HLR utan att hyra in en lärare så kan man köpa utbildningspaket med Mini-Anne för riktigt bra priser direkt från HLR-rådet:
HLR-rådet webbutik

Svenska Rådet för Hjärt-lungräddnings hemsida finns all information, utbildning och material i ämnet ni kan tänkas behöva:
Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning

Frågor att ställa:

  • Var har vi närmsta hjärtstartare?
  • Vad är våra rutiner på arbetsplatsen om ett hjärtstopp inträffar?
  • Finns det tydliga och synliga instruktioner uppsatta för HLR någonstans?

Nu ska vi se till att gå igenom HLR varje år med jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!