Studera till tandsköterska

Högt betyg vs personlig lämplighet

Hej på er!

Läste de senaste kommentarerna i bloggen och såg diskussionen om hur intagningarna går till för tandsköterskeutbildningar runt om i landet. Kan inte annat än att förstå er som blir upprörda när högsta betyg är vad som gäller, och sedan får höra att flertal hoppar av då de får känna på yrket.

Annons

Vissa politiker har uttryckt att vem som helst kan jobba i vården, så där är det bar att trycka in folk efter bästa förmåga. Alltså… vill vi att vem som helst ska ta hand om oss när vi behöver vård? Jag vill inte ha någon som bara pluggade för att de kom in på programmet. Jag vill ha någon som VILL ta hand om mig. Någon med empati, någon med känsla för noggrannhet och trygghet. En människa med varmt hjärta som tycker att människokroppen är mer värd än en dator. Kan endast ett betyg tala om detta?

När jag sökte in till Borås Yrkeshögskola 2010 var det på betyg och personligt brev. Därefter var det intervju. På intervjun var de också väldigt noga med att fråga om vi t ex hade kollat upp så att vi klarade av att pendla till skolan, att vi faktiskt var på det säkra med att kunna genomföra utbildningen. De var måna om att de som antogs inte skulle hoppa av, utan faktiskt ville bli tandsköterskor. Så bra, så rätt! Men idag, med hundratals sökande, är det många utbildningar som verkar välja att ta lättaste vägen; högsta betyg. Men ger det oss rätt personer till tandvården?

Det är så typiskt för idag, att tänka kortsiktigt. Snabbaste vägen, billigaste lösningen här och nu. Men vad har vi igen av det? Detta tänk genomsyrar hela samhället idag, när vi tittar på hur företag sköts, politiken… Alla vill ha sitt BUMS. Det ska gå fort som satan och inte kosta. Längs vägen hittar vi trasiga människor som blivit överkörda i processen. Tack för det, ärthjärnor.

Som jag ser tandsköterskeyrket är betyg väldigt lite värt. Visst är det dig till gagn att kunna plugga och ha läshuvud för utbildningens skull, men det betyder ju inte att du passar som tandsköterska. Alla kan klara utbildningen, inget snack om saken. Så varför ska betyg vara måttet när personlig lämplighet är lagen? Hade det bara gällt betyg när jag sökte skulle jag aldrig kommit in, kan ändå påstå att jag är en finfin sköterska som klarade utbildningen med VG i de flesta kurser.

I min tandsköterskeutbildning skulle det vara av största vikt att:

  • Ha personlig lämplighet med egenskaper som empatisk, social, noggrann, mänsklig, omhändertagande.
  • Behärska svenska språket gott.
  • Gärna kunna ett extra språk.

Vad tycker ni är viktigt för att kunna bli tandsköterska?

Imorgon börjar jag jobba igen efter långledig jul. Vaknade idag med ont i halsen, sedan passade jag på att slinta med en mattkniv och skar mig i fingret. Suck, handskar på prick hela tiden tills det läkt. Just nu är det väldigt små saker som får mig att känna mig motarbetad. -_-

toothfairy t-shirt

Så fin tisha! Någon som vet var man kan hitta? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!