Debatt

Jag älskar att vara kvinna!

8 Mars och här kommer en äkta marskatt och Vädur med hornen riktade mot världen! Japp, jag älskar det faktum att jag är född till kvinna. Meow!

Johanna Ene

Annons

Det är mycket fokus på det negativa, på svårigheter och rädslor när det kommer till kvinnorollen. Jag vill gärna ta en annan svängom med er. För jag har aldrig för en minut önskat att jag vore något annat än kvinna, trots att man oroat sig om natten, jobbat i motvind och hört ord som jag borde ta som förtryck för att jag är kvinna. Ta ditt ”Hora!” med dig hem, den som sa det han var det! Idag vet jag vad jag är och det är inget som någon annan klistrar på mig.

Tänk… jag har burit och fött två barn. Det kan kvinnokroppen och när jag tänker tillbaks på graviditeterna jag haft känner jag hur jävla stark jag var och är. Att gå igenom en förlossning, hur häftigt är det inte att greja det? Wow för mig! Kvinnokroppen alltså. Vi föder barn, vi har genom tiderna jobbat hårt fysiskt på fält och i fabriker, vi har fostrat framtiden i våra barn, vi har samtidigt som det slagit oss fram och studerat, tagit ny plats där ingen trodde vi kunde, sparkat uppåt från underläge. Alltid. Snacka om att vara det starkare könet.

Kvinnokraft. Mina döttrar.
Jag och mina döttrar. Kvinnlig kraft x 3.

Jag har sen unga år ofta känt mig som en outsider, gått min egen väg och som tjej fått höra att jag inte kan, inte borde. Jag borde vara lite mer normal och lite mer tyst. Killar har ofta tyckt att jag var spännande men skrämmande. Det är bra i början, men sedan vill de att man ska lugna ner sig och bli tämjd. För kvinnor som skiter i reglerna och går sin egen väg är ett hot. Åtminstone skapar det osäkerhet vilket de flesta killar får darrande, krulliga benhår av. Verkligen inget jag finner attraktivt må jag säga.

”Fan vad snygg du är, kom så förbättrar vi världen tillsammans”.

Jag är tacksam för den tid jag fick ensam med mig själv, då jag på ett hårt sätt upptäckte att allt det där jag innan trodde var svagheter faktiskt var styrka. Att det finns en stor glädje i att vältra sig i kvinnlighet. Kläder, smink och känslor t ex! Vi får skapa och uttrycka oss på ett sätt som jag gråter en skvätt över att männen inte har tillgång till på samma sätt. Herregud vad jag älskar smink och kläder. Det är förbannad kul att vara tjej. Har ni tänkt på att det ofta är andra kvinnor som skambelägger och talar om för en hur ytligt det är med t ex smink, och att man bara sminkar sig för att behaga män? Tyck det då, jag kan inte bry mig mindre. Bara känna att det är tragiskt att ni skapar mer negativa känslor för oss kvinnor. När ska vi sluta lägga energin på att trycka ner kvinnan bredvid och istället säga till henne ”Fan vad snygg du är, kom så förbättrar vi världen tillsammans”.

Alla känslor i kvinnoknoppen, så bra och givande. De har inte bara lärt mig att förstå mig själv, utan hjälpt mig enormt mycket i mitt yrke. Detta breda spektrum av känslor är som en färgpalett att måla omgivningen med, att förstå andra med. Och den där explosiva ilskan jag kan känna är förbannat bra bränsle. Hade det inte varit för alla känslor som stormar inom mig hade jag aldrig skrivit som jag gör. Tack hormonstormen!

Tack min kropp. Tack mitt psyke. Ni är galna och helt skeva men jag älskar er. Tillsammans utgör vi en himla bra människa ändå, trots en del inre stridigheter. 🙂

Johanna Ene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!