Studera till tandsköterskaTips

Kurslitteraturen jag aldrig sålde

Kurslitteraturen är en väldigt stor del i ens utbildning. Listan på böcker är ofta läskigt lång, vissa exemplar är lurigt svåra att få tag i och det är dyrt dyrt dyrt! Men nödvändigt.

För att komma lindrigare undan kan man:

Annons
 • Låna på bibliotek (Glöm inte skolans/universitetens bibblor.)
 • Köpa begagnat (Googla ”kurslitteratur” så får du upp en del siter. Kolla också anslagstavlan på skolan om tidigare studenter säljer böcker.)
 • Gå ihop hela klassen och beställa och få mängdrabatt. (Ibland får man beställa från förlaget och då kan detta vara smart.)

Under studietidens gång lever de flesta i ekonomins brantaste nedförsbacke och man välkomnar alla eventuella extrainkomster. Därför säljer man av sin kurslitteratur när man avverkat den. Jättebra tills läraren kommer och säger att man måste tenta om. Tre månader efter tentan. En tenta bör rättas på tre veckor, det tycker jag att ni studerande ska känna till. Det är ni som blir lidande när beskedet kommer sent.

Dock har jag ett gäng böcker som jag absolut inte tänker skiljas ifrån. Sådana som fortfarande känns högst aktuella och som jag kan ta till hjälp. För du är aldrig färdiglärd. Och allt jag kunde på tentorna fastnade bannemig inte för evigt, haha! Det är fint att kunna gå tillbaka och slå i litteraturen om jag är osäker på något eller behöver fräscha upp minnet. Vissa böcker kan vara en god idé att läsa om igen, som de om konflikthantering och hur du hanterar alla känslor du möter i jobbet. Kanske är du extra intresserad av barntandvård, då vill man ju såklart spara på den litteraturen.

Här är de böcker jag inte velat skiljas från:
(Kariesboken saknas då den står på jobbet.)

Kurslitteratur tandsköterska

 

14 kommentarer

 1. Hej!

  jag har fått en lista från skolan nu på litteratur.

  Odontologisk ordbok . 3Dra upplagan – 2006
  Karies – sjukdom och hål – 2008
  Oral radiologi – 2008
  Parodontit – en introduktion – 2006
  Pedodonti – 2008
  Hygien och smittskydd i tandvården – 2007

  Munslemhinna vid hälsa och sjukdom – 2009
  Rapporter och uppsatser – 1998
  Dentala material – 2004
  Positiv stress – leda och utveckla med hälsokompetens – 2002
  Kummunikation – ett samspel mellan människor – 1997
  Handledning i arbetslivet – 1993
  Hälsofrämjande tandvård – 2013

  Är åren jätte viktiga när jag ska köpa tex begagnad eller?
  Dom 6 första är mest viktiga har jag förstått?

  men dom andra 7 då? det är ju nästan ingen som säljer dom beg..

  1. Odontologisk Ordbok är guld värd och jag råder dig att köpa den direkt. Använde den genom hela utbildningen och även därefter. De 7 sista du nämner är delvis okända för mig. Kanske behöver ni inte hela böcker, ur vissa fick vi urdrag. Svårt att veta i förväg. Du kanske kan avvakta med de som är osäkra. Diskutera med läraren och i klassen hur ni bäst kommer över dem.

   Ang årtal, innehåll kan skilja sig åt. Det bästa är såklart att ha senaste upplagan. Är det jättesvårt att hitta så fråga läraren om en annan går bra. Tänk på att du inte måste köpa all litteratur direkt när utbildningen kör igång, det blir ju jättedyrt och jag var med om att litteraturen ändrades under resans gång. Se bara till att du har böckerna du ska inför varje kursstart.

   Hoppas detta var till lite hjälp. Lycka till!! 🙂

   1. Tack! Jag hörde med skolan och dom 7 sista behövde jag ej köpa.

    Sen sa hon att det som skiljer sig är att det kan vara fel sidor osv. Men nu har jag hittat dom 6 första, eller ja 5av dom för ett bra pris. å då är det samma år som det står på min lista och det känns ju säkrast att ha rätt 🙂

    Tack för hjälpen!!

  2. Jag har oral radiologi om du är intresserad av att köpa den. Knappt använd. Säljer den för 200:-
   Skulle tro att det är samma innehåll…jag läste 2006.

 2. Hej! Har kommit in på tandsköterske utbildningen i Gävle och börjar 25 augusti. Kan man köpa böcker på skolan? Skickar dom ut kurslitteraturen med antagnings informationen. Har just nu bara fått bekräftat att jag är antagen och mer information får jag väl senare antar jag. Men vill ju försöka hitta billiga böcker helst begagnade.

  1. Jag har för mig att vi fick en lista på den första kurslitteraturen hemskickad lite före kursstart. Då kan man ju kolla runt på Blocket, googla ”begagnad kurslitteratur” osv. Vi kunde låna ett fåtal böcker på skolan. Vissa beställde vi som grupp för att fe dem lite billigare. Gå med i tandsköterskegrupper på FB och kolla om fd studenter har litteratur att sälja. Om det har gått tsk-klasser på skolen tidigare är det vanligt att de sätter upp lappar om böcker de säljer när de slutat. Några böcker lånade jag på biblioteket.

   Happy hunting! 🙂

 3. Hej igen!
  Nu har jag varit i kontakt med dom och det går inte att räkna med någon kurs. Men å andra sidan har jag det i bagaget iaf 🙂 Nu är bara frågan, hoppa av th utbildningen eller läsa klart den här terminen. Tsk utbildningen börjar i augusti…
  Inspirerande blogg du har! 🙂

  1. Men så snålt av dem! Haha, men som du säger så har du kunskaperna med dig och det har man alltid glädje av. Oj, knivigt beslut du har att ta. Jag känner igen mig och kan riktigt känna långt ner i magen hur beslutsångesten vrider runt. Gör en plus/minus-lista för var och en av yrkena vet jag. Det har hjälpt mig många gånger. Kanske lyder man inte listans svar men det kan hjälpa en att reda ut trasslet i huvudet och känslorna i maggropen.

   Åh, blir fantastiskt glad av att få veta att jag inspirerar någon där ute! TACK! 😀

   1. Hej igen!
    Ville bara tala om att jag sökte utbildningen, och nu har första urvalet gjort och jag har gått vidare! 🙂 Ska dit nästa vecka på information samt göra ett kunskapstest. En läsförståelse med 20 frågor på 40min, vet du något om det? Känns spännande men samtidigt väldigt pirrigt att göra ett prov för att gå vidare…;)

    1. Åh, grattis! 😀
     När jag sökte in 2010 så fick vi inte göra något speciellt prov. Det var gruppintervju som gällde samt att de med undersköterskeutbildning/erfarenhet fick ”extrapoäng”. Det ansåg jag bara vara en orättvisa och inget med vikt bakom. Tycker att jag klarat utbildningen och även jobbet kalasbra utan någon vårderfarenhet innan. 😉 Men jag tror inte att det där testet bör vara något svårt. Förmodar att du har svenska som modersmål? De kanske bara vill försäkra sig om att man inte är totalt spånig och att man faktiskt fattar svenska. LYCKA TILL!!!

 4. Hej!
  Jag studerar till tandhygienist (började ht 2013). Nu har jag varit ute på min första praktik och känner att tandsköterska skulle vara mer passande. Vet du om man kan tillgodose någon kurs om man väljer att byta?
  Med vänlig hälsning Sofia

  1. Hej! Tyvärr har jag ingen aning om detta. Jag tycker att du omedelbums ska kontakta närmaste tsk-utbildning och prata med deras utbildningsansvariga. Kanske kan du också prata med någon av dina nuvarande lärare du har förtroende för och be om råd? Men kolla upp fakta hos utbildningen du vill gå. Skicka in en ansökan innan datumen går ut ändå, så du inte missar tåget. Det bästa är att alltid gå direkt till källan för att få rätt svar. Lycka till och hoppas du hamnar rätt till slut! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!