Allmänt

Tandvård för katter

Ens yrkeskunskaper sträcker sig ofta längre och vidare än man tror. Igår lämnades katten in för kastrering och nu känns det väldigt fint att ha lite koll på sår och läkning. Två gånger per dag ska stygnen ses över och då är det ju alla tiders att jag vet vad jag tittar efter. Apropå katten så slog det mig att jag borde sätta mig in i hennes tandvård lite bättre.

Även katter kan få tandsten, karies och problem med tandköttet som t ex gingivit. Jag började ganska tidigt vänja kissen med att låta mig kika in i hennes lejongap. Både för att få lov att ta en titt på tänderna och utifall hon någon gång skulle sätta något på tvären i halsen.
Tänderna ska vara vita och utan mörka ränder eller beläggningar, tandköttet ska precis som hos oss människor vara ljusrosa. Illrött tandkött betyder inflammation även hos en katt.

Annons

När jag läst runt på olika sidor om tandvård för katter är den generella instruktionen att du bör borsta kattens tänder en gång i veckan med en mjuk liten tandborste (exempelvis en för småbarn) och använda tandkräm speciellt gjord för katt, som du kan köpa på apotek eller hos veterinär. Viktigt att du absolut inte ger din egen tandkräm till katten! Jag köper de råden, men har nog aldrig hört om någon som borstar tänderna på sin katt? Kan tänka mig att kattens foder och livsstil spelar in för tandvårdsbehovet.

För att motverka tandsten finns flera råd att tillgå. Ett rått kycklingben att tugga på. Ska du ge katten ben så får de inte vara tillagade, då blir de hårda och spröda vilket gör att små flisor kan lossna och skada katten. (Jag hade valt att köpa ett ben i djuraffären, rått kycklingben? Då tänker jag salmonella.)
Vissa katter gillar att tugga på kartong, ett leksaksdjur eller annat naturmaterial. Så länge katten inte sväljer ner bitar av tilltugget. Det finns också foder avsett för att reducera uppkomsten av tandsten.

Om du upptäcker att katten har problem med tänder eller tandkött ska du givetvis uppsöka veterinär! Ska du ändå besöka veterinären så passa då på att be dem kika i kattens mun.

Här är länkar till en del av informationen jag läst:
https://www.kattstatus.se/sida55.html
https://www.agria.se/katt/artikel/sa-borstar-du-kattens-tander
https://svenskkatt.se/artikel/64/Tandvard/
https://www.agria.se/katt/artiklar/tagg/tandv%C3%A5rd

Trattkatt

Sydd katt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!