SamarbetenTillsammans är vi starka

Oh ja för Oh-Dent!

Jag fick kontakt med tandsköterska och utbildningsledare Nina Karhu då hon bokade mig som föreläsare åt sina tandsköterskeelever. Jag blev inte förvånad när denna drivna själ drog igång Oh-Dent nätverk och events för alla inom tandvården, tillsammans med tandsköterska Moa Svedin. Jag har intervjuat Moa och Nina för att vi ska få lära känna dem och nätverket Oh-Dent lite bättre.


Moa Svedin, tandsköterska och grundare av Oh Dent nätverk och events för alla inom tandvården.
Nina Karhu, tandsköterska, utbildningsansvarig på tandsköterskeutbildning och grundare av Oh Dent nätverk och events för alla inom tandvården.

Hej Moa och Nina!

Jag är smått nykär i ert engagemang, Oh-Dent nätverk och events inom tandvården, men ni är ganska nya så berätta för oss vad Oh-Dent är!

 • Var i landet hittar vi er?
  Vi har vår bas i Stockholm då vi båda arbetar här, samt att vår huvudsponsor Frenda har sin lokal i Stockholm.

  Oh-Dent drivs ideellt och är relativt nystartat (28 April 2022). Vi vill inte att våra medlemmar ska behöva betala, varken för att vara med i nätverket eller delta på våra aktiviteter. Därför är vi  beroende av samarbeten och sponsring av företag inom dentalbranschen som vill bidra till gemenskap och roliga events.

  Jag (Moa) presenterade initiativet Oh-Dent  för min arbetsgivare FRENDA, som tillhandahåller Journal- och röntgensystem, och fick väldigt bra gehör. Därav har vi fått möjlighet att låna deras lokaler i Stockholm. 

  På sikt har vi som ambition att hålla event i andra städer. Vi vill mer än gärna ha medlemmar i vårt nätverk från alla hörn av Sverige. 
Oh Dent nätverk och events för tandvårdspersonal, alla inom tandvård.
 • Hur fick ni idén till nätverket Oh-Dent?
  Idén till Oh-Dent kom från att vi hade en gemensam upplevelse av att det saknades ett positivt nätverk inom tandvården som välkomnade alla oavsett yrkesroll. Vi tror båda att man kan lära sig mycket av varandra och att det finns stora fördelar av att utbyta erfarenheter med andra inom samma bransch.

  Vi vill inte att det ska vara för en viss typ av yrkesgrupp eller personer, utan att alla ska ha möjlighet att delta. 
 • Er hemsida är superhärlig, som en ”sweet tooth”. Vem står bakom den?
  Hemsidan står Moa för, hon är experten på digital design av oss två, och är grym på att få ihop det!

  Moa: Tillsammans diskuterar vi fram ideér och därefter uppdaterar och skapar jag Oh-Dents material både på hemsidan och i våra sociala kanaler. Jag studerar till webbredaktör och tycker det är roligt och lärorikt att utvecklas i skrivande och webbdesign genom projekt. Jag hade sen tidigare, som ett hobbyprojekt, köpt en domän och börjat bygga en webbsida, klinikkonsulten för kommunikation och marknadsföring inom tandvårdsbranschen, så det var en självklarhet att även Oh-Dent skulle få en plats på den sidan.

  För oss är det viktigt att ha en hemsida, vi vill vara tillgängliga för så många som möjligt, även de som inte har sociala kanaler. Vill man bli medlem går det bra att fylla i formuläret på vår hemsida, eller mejla oss direkt så kommer vi mejla ut information samt inbjudningar till aktiviteter.
Moa Svedin, tandsköterska och grundare av tandvårdsnätverket Oh Dent.
 • Moa, berätta lite om din bakgrund inom tandvården.
  Jag sökte till tandsköterskeutbildningen i Uppsala 2014 och kom in som reserv en dryg månad efter att resten av klassen startat. Jag sökte för att jag tycker om att arbeta med kundbemötande och tyckte att yrket lät spännande med mycket variation. Vi var då den första klassen som gick YH-Utbildningen så allt var väldigt nytt både för oss studenter och för våra lärare. Stundvis var det rörigt och svårt att hänga med i studierna.

  Mina två första LIA-perioder (Lärande I Arbete) gjorde jag på Folktandvården, där jag även arbetade som tandvårdsbiträde vid sidan av studierna en period. Sista LIA:n blev på City Tandvård i Uppsala där jag blev anställd direkt efter examen.

  Jag arbetade i den mån det gick med egna patienter och tyckte att det var allra roligast. Även det administrativa var kul. Jag har alltid tyckt om att utvecklas och passade på att gå flera kurser. En av höjdpunkterna var när jag fick besöka Mun-H-Center, som är ett kunskapscenter för sällsynta hälsotillstånd och en del av specialisttandvården inom Folktandvården Västra Götaland. Där fick jag lära mig mer om Tuseninlärning och att arbeta med bildstöd på klinik.

  Efter två år kände jag att jag var nyfiken på något nytt och sugen på att flytta från Uppsala. Jag sökte flera jobb som tandsköterska men hittade inget som kändes rätt. Jag har alltid varit intresserad av IT och hamnade istället inom den branschen. Idag arbetar jag delvis med tandvård och delvis med IT på FRENDA, som tillhandahåller Journal- och röntgensystem. På FRENDA har jag arbetat som utbildare och hjälpt kliniker som ska starta med våra system. Idag arbetar jag som Marknadskoordinator och sköter det mesta som har med kommunikation att göra i våra olika kanaler. 
Nina Karhu, tandsköterska och grundare av tandvårdsnätverket Oh Dent.
 • Nina, hur ser din tandvårdsresa ut?
  Jag har haft en 12-årig lång resa med start på tandsköterskeutbildningen på Komvux i Eskilstuna. Jag tog examen precis innan det blev en YH-utbildning.

  Mitt första jobb var på Thea Tandhälsa, där jag satt på kontor och ansvarade enbart för telefonen för olika städer, alltså inget kliniskt arbete. Efter ett halvår köptes företaget upp av Smile och flyttade till en annan stad. Jag ville inte pendla så jag började jobba på Folktandvården, där jag var kvar i 1,5 år. Det blev överskott av tandsköterskor och jag var sist in (= först ut) och blev omplacerad till en annan Folktandvård. Jag trivdes inte med att pendla så långt och sökte mig till en privat klinik där jag blev kvar i 10 år. 

  Där arbetade jag upp i princip hela min kunskapsbas med en fantastisk tandläkare som lät mig utvecklas. Vi hade främst större behandlingar och de svårare fallen på kliniken inom  protetik, endodonti, implantat och kirurgi. Trivdes i allt och arbetade mycket delegerat.

  I slutet kände jag att jag ville något mer, så jag sökte till skolor med tandsköterskeutbildning och erbjöd mig att komma dit och prata om hur en tandsköterskas vardag ser ut. Jag blev då erbjuden jobb som lärare för två kurser vilket var nervöst men superkul. 

  Året efter blev jag erbjuden tjänst som utbildningsledare. Det var tufft att välja bort kliniken, men jag sa upp mig och började på skolan för ett år sedan och stormtrivs! Jag startade igång min fjärde klass tandsköterskor nu i augusti och har examinerat två klasser redan, och en till i januari 2023. Det känns så fantastiskt att jag får vara med och lära ut tandvård och visa hur kul tandvårdsvärlden kan vara, bl a med gästföreläsare och studiebesök.
 • Hur träffades ni?
  Vi följde varandras konton på Instagram och fick kontakt den vägen. Det sa “klick” vid första meddelandet kan man säga. Vi började prata om ideér vi hade och kände båda att det här kan bli riktigt bra! Vi bestämde oss för att träffas för att prata mer och på den vägen är det.

  Det är verkligen roligt när man hittar någon med samma driv och motivation, vi har haft så kul ihop sedan start!
Nina Karhu och Moa Svedin, Oh-Dent.
 • Vad önskar ni få ut av Oh-Dent?
  Vi är båda drivna och har stora ambitioner för Oh-Dents framtid. För vår egen del önskar vi vara med och bidra till ett roligare och mer inkluderande tandvårds-Sverige för medarbetare inom branschen.

  Att vara initiativdrivare till flera projekt inom tandvårdsbranchen som gör gott för alla anställda. Att alla ska räknas och att alla ska få känna sig värdefulla och delaktiga!

  Vi vill helt enkelt att Oh-Dent ska vara din digitala kollega som du alltid har vid din sida för både stöttning och för att hitta på roliga aktiviteter tillsammans med!
 • Ni driver Oh-Dent ideellt, hur får ni det att fungera ekonomiskt och tidsmässigt?
  Redan innan vi hade startat Oh-Dent och var i idé-fasen så pratade vi om hur mycket tid och energi vi var villiga att lägga på detta och kom överens om vad som kändes rimligt. Vi båda arbetar heltid så allt engagemang som rör Oh-Dent sker på vår fritid. Det innebär att vi ibland har mer tid och ibland mindre tid. Men vi är två personer som hjälps åt och hittills har det funkat utmärkt.

  Oh-Dent ger mer energi än vad det tar, och det är vi väldigt glada över att ha skapat. Vi kompletterar varandra väldigt bra med våra olika egenskaper.
Moa förbereder goodie bags till Oh-Dents event.
 • Vad är det bästa med tandvårdsbranschen?
  Nina: Det var en svår fråga, det finns så mycket! Jag älskar att man får träffa så många olika individer, både patienter och kollegor. Man utvecklas verkligen hela tiden, samt att man gör skillnad för patienter. Nu inom utbildningsbranschen så älskar jag att få lära ut och sprida aktuell och modern kunskap om tandvården.

  Moa: Patientarbetet; att motivera patienter och få dom  att förstå och lära sig om munhälsa samt se hur dom utvecklas och förbättras.

  Teamarbetet; att alla på kliniken, oavsett roll, är delaktiga i patientarbetet. Sammansatt blir det ett sömlöst och fantastiskt flöde för patienten.  
 • Vad är det bästa med att driva ett projekt tillsammans?
  Det är känslan av att man tillsammans kan göra underverk och att möjligheterna är gränslösa. Tillsammans vågar vi mer. Det handlar såklart om personkemi och att vi faktiskt är bra på att samarbeta. Vi peppar varandra och har ömsesidig respekt för att man inte alltid har tid eller möjlighet. 
Oh-Dent nätverk och events för alla yrkesgrupper inom tandvård.
 • Vilka får komma på era events, och hur gör man om man vill komma?
  På Oh-Dents event är alla inom tandvårdsbranschen välkomna, oavsett yrkesroll. Och såklart studenter.

  Även om eventen är kostnadsfria så behöver man boka sin plats via registreringslänk. Anledningen är att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt för våra deltagare. Att vi har ordnat med tillräckligt stor lokal för antalet, att det finns dryck och tilltugg till alla som önskar och de tillfällen vi har goodiebags så ska såklart alla få en var med sig hem. I de fall vi är fullbokade så kan man alltid göra en intresseanmälan och få en notis om någon avbokar sin plats.

  Vi delar information och registreringslänkarna i alla våra sociala kanaler och mejlar även ut information till våra medlemmar som inte har sociala kanaler. Om man vill ha hjälp att boka går det även bra att kontakta oss via mejl eller genom pm i våra kanaler så hjälper vi till.

 • Kommer ni ha events på fler platser i Sverige?
  På sikt har vi som ambition att hålla event i andra städer och vi vill mer än gärna ha medlemmar i vårt nätverk från alla hörn av Sverige. T ex kommer vi ordna en träff i samband med tandvårdsmässan Swedental som är i Göteborg i år.

  Oh-dent är beroende av samarbeten och sponsorer i fler städer än Stockholm som vill låna ut eller bidra till lokal. Om man har, eller känner till företag inom tandvårdsbranschen som skulle vara intresserade av att samarbeta så kontakta gärna oss.

Läs mer om Oh-Dent i deras kanaler här

Kontakta Oh-Dent

Oh-Dent nätverk och events för alla yrkesgrupper inom tandvård.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!