PatientProdukter

Tandvård – Det har jag alltid hemma

– Inlägget innehåller reklamlänkar. –

När det kommer till tandvård hemma så är det några saker jag alltid vill ska finnas i badrumsskåpet för munvård. Det är ju trots allt så att den viktigaste tandvård samt munvård sker hemma, av oss själva.
Följande tandvårdsprodukter, det har jag alltid hemma.

Annons

Tandborstar

Nya tandborstar för alla familjemedlemmar, samt extra för gäster som kanske glömt. För det är fint att erbjuda tandborste.

Naturbild på färglada tandborstar och tandborste. Copyright Johanna Ene.
Naturbild på mellanrumsborste/interdentalborste, gummisticka, plackers/tandtråd på bygel. Mellanrumsrengöring för tänder. Copyright Johanna Ene.

Mellanrumsrengöring

Det finns både plackers, mellanrumsborstar (interdentalborstar) och tandpetare av olika modeller. Du måste såklart inte ha en uppsjö varianter av mellanrumsrengöring för tänderna, men här hemma har vi lite olika behov. Kom ihåg att så gott som alla produkter för mellanrumsrengöring av tänder är flergångs och kan användas tills de går sönder eller är så slitna att de inte gör jobbet längre.

Tandkräm

Tandkräm för alla familjemedlemmars smaker och behov. Vi har 3 olika och sort samt fabrikat varierar. Vi har fokus på smaker som barnen gillar, livet blir helt klart lättare så. 🙂 Du behöver inte köpa dyra eller flashiga märken, basic är bra. Det viktiga är rätt fluormängd till rätt person (ålder).

Tandkräm med fluorid, fluortandkräm. Copyright Johanna Ene.

Fluorskölj

En munskölj med 0,2% natriumfluorid står alltid väl synlig vid tandborstarna. Annars glöms den, även av tandsköterskan. Handla på apoteket för rätt produkter. Jag brukar använda Dentan (affiliatelänk), men det som finns tillgängligt är det som används.

Bakteriedödande munvårdsmedel

T ex Corsodyl eller Hexident finns alltid i mitt badrumsskåp. Det är bakteriedödande munvårdsmedel antingen som gel eller sköljmedel. Jag är en känslig typ som lätt får tandköttsinflammation (gingivit). T ex är det väldigt vanligt för mig att tandköttet blir rött och blödande när mensen drar igång.
Det är också perfekt att ha hemma efter en tandoperation.

OBS! Dessa produkter ska endast användas vid behov, och max under 5 dagar åt gången. Bakteriedödande munvårdsmedel kan ge bruna missfärgningar som är svåra att få bort. Rådgör alltid med tandvårdspersonal!

Tandvård - det har jag alltid hemma. Tandkräm med fluorid, fluortandkräm. Munskölj med fluor. Munvårdsmedel Hexident. Copyright Johanna Ene.

Cavit

Cavit är ett fyllningsmaterial för temporär tandfyllning. Biter du sönder en tand och det kanske dröjer innan du kan komma till tandläkare så kan du använda detta. Cavit är också en räddare i nöden om du frakturerar en tand då du är på resande fot, och kanske utomlands.

Fyllnadsmaterialet Cavit är som en vit massa. Rulla materialet till en liten kula mellan fingrarna. Försök torrlägga tanden du ska laga så bra du kan, t ex med en pinsett och en bomullstuss eller lite hushållspapper. Därefter trycker du dit kulan med Cavit. Bit ihop och gnissla lite med tänderna fram och tillbaka för att säkerställa att fyllningen inte blir för hög och tar emot då du biter ihop.

Detta är givetvis en högst tillfällig lösning, men nog så bra att känna till. Du ska såklart kontakta din tandläkare direkt då du frakturerat en tand. Men det är inte alltid som du får tid direkt. Ta gärna ansvar för en lösning så länge, om du kan.

Du köper Cavit på apotek, t ex på Lloyds Apotek här (affiliatelänk)

Tandvård - det har jag alltid hemma. Tandkräm med fluorid, fluortandkräm. Copyright Johanna Ene.

→ Har jag missat någon viktig produkt, tycker du? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade artiklar

Back to top button

Adblock Detected

Det kostar att driva en hemsida, annonser är det som gör att jag kan hålla bloggen igång. Därför ber jag dig att stänga av Adblockers. Tack!